Vastuullisempaa maitoa

Kaupallisessa yhteistyössä Juustoportin kanssa

Millaista maitoa sinä kaadat kahviisi tai lettutaikinaasi? Voiko maitohyllylläkin tehdä vastuullisempia valintoja?


Vastuullisempaa maitoa


Jääkaapin ovessa nököttää vieretysten purkillinen täysmaitoa ja kauramaitoa. Sulassa sovussa. Yksi purkki on yhteen tarkoitukseen, toinen toiseen tarkoitukseen, ja molemmat maistuvat mainiosti.

Siirryin parisen vuotta sitten kahvissa kauramaitoon silkasta kokeilunhalusta. Ja sille tiellä jäin. Kahvin juon reilulla kaadolla kuumennettua kauramaitoa. Ruoanlaitossa sen sijaan suosin edelleen tavallista maitoa. Mutta olen aiempaa tarkempi, mitä maitoa lettutaikinaan tai makaronilaatikkoon kaadan. Maitohyllylläkin voi nimittäin tehdä vastuullisempia valintoja.


Vastuullisempaa maitoa

Aika monelle on tainnut käydä samoin kuin minulle: erilaisia tuotteita käytetään rinta rinnan. Se kuvastaa minusta hyvin sitä, miten kulutustottumuksemme muuttuvat. Kulutustottumukset muuttuvat nimittäin yhtä aikaa nopeasti ja hitaasti.

Muutamassa vuodessa ilmastoystävällisemmän kasvisruoan ja kasvipohjaisten maitojuomien kulutus on lähtenyt hurjaan kasvuun, ja osa väestöstä muuttaakin kulutustottumuksiaan nopeasti. Isossa mittakaavassa tottumukset kuitenkin muuttuvat varsin hitaasti – Suomessa juodaan maitoa edelleen valtavasti. Maito on yksi niistä elintarvikkeista, jota löytyy jääkaapista valtaosalla ruokakuntia. Ja siksi maidontuotannon kehittäminen entistä vastuullisemmaksi ja ilmastoystävällisemmäksi on tärkeää.

Juustoportti on tarttunut haasteeseen, koska aikaa odottaa ei ole. Pohjanmaalta ponnistava meijeri ja juustola tuo ensimmäisenä meidän kaikkien saataville täysin hiilineutraalin maidon.

Voiko maitohyllyllä valita vastuullisemmin?

Hiilineutraali maito tarkoittaa kahta asiaa: Juustoportti hyvittää päästökompensoinnilla Vapaan lehmän maidon hiilijalanjäljen Gold standard -sertifioitujen projektien avulla. Samalla yritys jatkaa kehitystyötä, jotta maidontuotannossa päästään kohti pienempää hiilijalanjälkeä.

Arvostan tosi paljon Juustoportin tapaa toimia: Yritys toteaa, että ala vaatii paljon kehitystä, ei vähättele haasteita vaan tarttuu toimeen vähentääkseen tuotannon hiilijalanjälkeä. Vuosien ajan Juustoportin tuotteet ovat olleet parempi valinta eläinten ja tuottajien kannalta. Eläinten hyvinvointiin kiinnitetään todella paljon huomiota, ja pihatoissa asuvat eläimet saavan mm. ulkoilla aina halutessaan. Tuottajat saavat keskimääräistä suuremman korvauksen per tuotettu maitolitra. Nyt Juustoportin maito on myös vastuullisuuden ja ympäristön kannalta nimen omaan hiilineutraaliuden vuoksi. Loistavaa, eikö!

Vastuu kestävämmästä ja vastuullisemmasta tulevaisuudesta on meillä kaikilla. Juustoportti on oman alansa suunnannäyttäjä, joka kantaa vastuuta paremmasta tulevaisuudesta. Kuluttajien vastuulla on, että kaupassa tehdään vastuullisempia valintoja. Se on helppo tapa ottaa kantaa.

Hiilineutraali maito


3 Comments

  1. Minusta nämä "hiilineutraalit" maidot ovat vähän kuluttajalle sievistelyä, hiilikompensoitu olisi parempi termi. Kaiken maailman hiilipörssit ja muut ovat toki mukava idea, mutta eivät kunnollinen ratkaisu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.