| |

Pannaripäivän vohvelit

Hyvää laskiaistiistaita!

Laskiaisen kunniaksi teimme nostalgia-aallon nostattavaa herkkua: vohveleita. Mikään oma keksintömme vohvelien, lettujen tai pannareiden syöminen laskiaisena ole, sillä maailmalla paastoaikaa edeltävää tiistaita kutsutaan pannukakkupäiväksi (Pancake Day, Pancake Tuesday tai Shrove Tuesday). Itänaapurissa laskiaiperinteeseen on kuulunut, ah niin ihanat, blinit. Lettujen syöntiin ennen paastoa on ollut käytännöllinen syy; taikinaan on käytetty kaapissa olleet kananmunat ja maito, jotka eivät kuuluneet pääsiäiseen päättyvän paaston ruokavalioon.

Söimme vohveleita suolaisella ja makealla täytteellä. Täytteeksi valikoitui pettämättömät yhdistelmät: sipulisilppu, smetana ja feikkimäti sekä mansikkasose ja kermavaahto. Tästä on hyvä laskeutua kohti pääsiäistä, sillä nostalgiatunnetta nostatti entisestään pussillinen merkkareita.

****

Vohvelit

5 dl maitoa (tai muuta nestettä)
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1/2-1 tl leivinjauhetta
pari reilua hyppysellistä suolaa
n. 50g voita

Vatkaa kanan munat ja maito kunnolla sekaisin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja hipsuttele nesteen joukkoon samalla vispilöiden. Mausta suolalla ja anna turvota puolisen tuntia. Sulata voi ja sekoita se taikinan joukkoon. Paista kuumalla vohveliraudalla, Käytä paistamisessa halutessasi voita.

Hop! Nesteenä tai osana siitä voi käyttää kuplavettä tai esimerkiksi kookosmaitoa. Kuplavesi kannattaa lisätä taikinaan vasta juuri ennen paistamista.

****