Go Back
Yön yli -sämpylät valmistuvat helposti. Kuvassa sämpylät ovat pyöreässä korissa.

Yön yli -sämpylät

Yön yli -sämpylät on helpoin tapa tehdä sämpylöitä. Sämpylöistä tulee super herkullisia!
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys35 minutes

Raaka-aineet

  • 7 1/2 dl kylmää vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 1/2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl spelttijauhoja tai esimerkiksi grahamjauhoja
  • 8 –10 dl vehnäjauhoja
  • kourallinen pellavan- tai auringonkukansiemeniä

Tee näin

  • Sekoita vesi, hiiva, suola kulhossa ja lisää ruisjauhot ja spelttijauhot.
  • Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes taikinassa on paksun puuron kaltainen koostumus. Varo tekemästä taikinasta liian paksua. Taikinaa ei tarvitse vaivata, reipashenkinen sekoitus riittää.
  • Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä kohoamaan yöksi jääkaappiin.
  • Kuumenna uuni 220 asteeseen. Tee sämpylät aamulla jääkaappikylmästä taikinasta nostamalla isolla lusikalla taikinapalloja leivinpaperin päälle pellille. Ripottele sämpylöiden päälle hieman jauhoja ja halutessasi siemeniä.
  • Paista kuumassa uuni 35 minuuttia. Pitkä paistoaika kuumassa uunissa tekevät sämpylöihin rapean pinnan.
  • Ota paistuneet sämpylät nopeasti pois pelliltä ritilän päälle. Älä peitä sämpylöitä leivinliinalla, jotta rapea kuori ei katoa.

Vinkit!

Jos et halua tehdä kaikkia sämpylöitä yhtä aikaa, säilytä taikina jääkaapissa ja paista sämpylöitä vaikka vähitellen. Taikina säilyy jääkaapissa useamman päivän.