Go Back
+ servings
Mustikkakukko eli rättänä on ruistaikinaan tehty mustikkapiirakka. Kuvassa mustikkakukko on valkoisessa pyöreässä vuoassa. Kukosta on otettu yksi kuudesosa. Kädet pitävät vuokaa. Kuvan ylälaidassa on pieniä kulhoja.

Mustikkakukko

Mustikkakukko eli rättänä on savolainen perinneherkku. Se paras mustikkaherkku.
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys50 minutes
taikinan tekeytyminen1 hour
Valmistusaika2 hours
Annokset: 6

Raaka-aineet

  • 200 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 litra mustikoita
  • 2 rkl perunajauhoa (1 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
  • 3/4–1 dl sokeria

Tee näin

  • Sekoita pehmitetty voi ja sokeri.
  • Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin vähintään tunniksi.
  • Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille.
  • Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri ja kaada keoksi pohjan päälle.
  • Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kahden kelmun välissä, sillä kelmun avulla levyn saat kumottua kukon kanneksi.
  • Painele reunat yhteen.
  • Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

Vinkit!

Pakastemustikat sopivat kukkoon vallan hyvin, mutta muista silloin käyttää marjat jäisinä.