Klassikko: mustikkakukko

Jos tuoremehu on puolukan jalostusmuodoista paras tai parhaimpia, on kukko herkullisinta, mitä mustikasta voi tehdä. Mustikkakukko eli rättänä on yksi Savon perinneruoista, mutta suosio taitaa olla vakaa muuallakin. Uunissa reilu mustikkatäyte mehevöityy hillokemaiseksi herkuksi, joka sopii melkein liian hyvin yhteen ruiskuoren kanssa. Vaniljajätski tai -kastike lämpimän mustikkakukon kanssa on niin parhautta.

Resepti

Mustikkakukko

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

litra mustikoita
1 rkl perunajauhoa (1/2 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
3/4–1 dl sokeria

Sekoita pehmitetty voi ja sokeri, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi. Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri,  kaada keoksi pohjan päälle. Pakastemustikat sopivat kukkoon vallan hyvin, mutta muista silloin käyttää marjat jäisinä.

Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kelmun päälle, sillä kelmun avulla levyn saat kumottua kukon kanneksi. Painele reunat yhteen. Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.

–––––

8 Comments

 1. Kyllä te, Johanna, ehditte kouluttaa naapurit kalakukkoilemaankin. Huuda hep, kun ahvenista on tarjolla, pyyhällän heti paikalle (n.3h varoaika).

 2. Meille muutti reilu vuosi sitten naapurit pohjanmaalta ja eivät olleet kuulleetkaan mustikkakukosta… Kummallista! Nyt ovat hulluna siihen, mutta kalakukosta eivät ymmärä vieäkään mitään, vieläkin kummallisempaa:)Johanna

 3. Campasimpukka, sohvannurkka ja teekuppi voitti täälläkin siivouksen ja muut tylsät puuhat.

  Omenaminttu, täysi syy vihaan 😉 Muuten, Savossa mustikkakukkoa tarjotaan aika ajoin päiväkodeissa välipalaksi. Aiks kiva!

 4. Mustikkakukko on ihan älyttömän hyvää! Kun aikanaan opiskelijaravintolassa oli mustikkakukkoa, ryntäys ja santsaus oli valtaisaa. Kerran muistan kukon loppuneen ja olin vihainen 🙁

 5. Hannele: pinaattia ja ricottaa hommasin, mutta jotenkin tämä sohvannurkka tuntuu nyt niin lokoisalta, että taitaa raviolit jäädä huomiseen.

 6. Campasimpukka, Sen yhdenkin vehnäjauhodesin voi muuten korvata ruisjauhoilla vallan hyvin. Taikinan käsiteltävyys vähän kärsii, maku ei (päinvastoin).

  Mitä aioit laittaa raviolien sisään?

  Virpi, Nyt on sulla kyllä iso rotko ruokakokemuksissa 😉 Äkkiä paikkuupuuhiin!

 7. Nyt täytyy häpeäkseni tunnustaa, etten ole koskaan tehnyt, enkä ole ihan varma olenko edes maistanut mustikkakukkoa! Liian vähän savolaisia lähipiirissä ihan selvästi 🙂

 8. Ei paha! Vaan hyvä! Täällä ollaan pääsemässä vehnäjauhohumalasta Italian reissun jälkeen, tosin tuumin huomiselle raviolikokeilua:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.