| | |

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Pad thai on thai-ruokien klassikko, joka syntyy helposti myös kotikeittiössä. Tällä reseptillä teet parhaan Pad thain. Paistetut nuudelit eivät ole maistuneet koskaan näin hyviltä.

Pad Thai on monen mielestä paras thairuoka. Eikä ihme! Jos paistetun nuudelin maut on saatu kohdilleen, onkin se todella, todella hyvää. Tällä reseptillä saat paistetut nuudelit maistumaan täydellisiltä – aivan kuten Thaimaassa.

Pad Thai on kaakkoisaasialainen pyttipannu, jonka herkullinen kastike tekee ruoalle ihmeitä. Juuri kastikkeessa on se salaisuus! Olen oppinut tekemään täydellisen kastikkeen thairuokakurssilla Keski-Thaimaassa. Ja nyt jaan sen teille.

Paistettuja nuudeleita tehtäessä on kaksi tärkeää asiaa: Kastikkeen oikea suhdeluku (5:5:3) sekä mainio kikka riisinuudelin käsittelyyn. Nyt tarkkana siis, sillä näillä paikallisilta oppimillani vinkeillä saat parasta Pad Thaita.

Täydellinen Pad Thai – Kaksi kikkaa onnistumiseen

Jotta nuudelien rakenne säilyisi hyvänä ja napakkana vielä paistettaessakin, ei niitä kannata keittää lainkaan. Keittämisen sijaan riisinuudeleita liotetaan kylmässä vedessä parisen tuntia ennen paistamista. Voit myös laittaa ne kylmään veteen jääkaappiin aamulla, ja kokata Pad Thaita vasta illalla.

Kuumassa vedessä pehmennetty riisinuudeli menee paistettaessa hyvin helposti ylikypsäksi. Paikalliset tekevät ruokansa usein tuorenuudelista, jolloin liottamista ei tarvitse tehdä – moisesta Suomessa voi vain haaveilla.

Toinen tärkeä paistetun nuudelin onnistumisen edellytys on hyvä kastike. Kun tamarinditahnan, palmusokerin ja kalakastikkeen seoksen suhde on 5:5:3, tulee kastikkeeseen juuri sopiva suolaisuuden, kirpeyden ja makeuden liitto.

Pad Thai on vähän niin kuin paistettu riisi, paikallinen pyttipannu, jota voi soveltaa makumieltymysten mukaan: nuudeleiden sekaan voi laittaa kasviksia, lihaa, rapuja tai, kuten perinteisimmin Thaimaassa, tofua. Usein tofu kuuluu ruokaan, vaikka lisänä olisikin kanaa tai porsasta. Paistetun riisin tapaan Pad Thain perinteisesti kananmunaa, mutta halutessaan sen voi jättää poiskin.

Jos olet innostunut kaakkoisaasialaisesta ruoasta, suosittelen tutustumaan myös näihin helppoihin ruokiin:

Nuudelin ystävät laittavat talteen myös tämän reseptin:

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Tällä reseptillä saat täydellisen Pad Thain. Aivan kuten Thaimaassa.
Esivalmistelu15 minutes
Kypsennys15 minutes
Nuudelien liotus2 hours
Annokset: 4

Raaka-aineet

kastike

  • 1 dl tamarinditahnaa (+ hieman vettä)
  • 1 dl palmusokeria (tai kookossokeria)
  • 4 rkl kalakastiketta

nuudelit

  • 100 g leveää riisinuudelia
  • vettä nuudelien liottamiseen
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 shalottisipuli
  • 100 g kiinteää tofua (tai vähemmän, jos lisänä on muutakin proteiinia)
  • 1 kananmuna
  • reilu kourallinen mungpavun ituja
  • pieni kourallinen maapähkinöitä paahdettuina myös cashewpähkinät käyvät
  • ruohosipulia tai valkosipulinversoja
  • tuoretta chiliä silppuna
  • limetinlohkoja

Tee näin

  • Laita riisinuudelit kylmään veteen likoamaan vähintään kaksi tuntia ennen ruoanlaittoa.
  • Kun nuudelit ovat lionneet riittävästi, kaada vesi pois.
  • Valmista kastike. Jos käyttämäsi tamarinditahna on paksua, ohenna sitä vedellä, jotta saat siitä valuvaa, koostumukseltaan hieman ketsuppia löysempää lientä.
  • Lisää tamarindin joukkoon palmusokeri ja keitä pienellä lämmöllä noin viisi minuuttia eli kunnes sokeri on sulanut.
  • Lisää kalakastike ja anna makujen tiivistyä liedellä vielä toiset viisi minuuttia.
  • Ota kattila pois liedeltä ja jätä jäähtymään.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä sipuli.
  • Kuullota keskilämmöllä sipulisilppuja muutama minuutti.
  • Lisää kuutioitu tofu, lisää hieman lämpöä ja paista tofuun hieman pintaa samalla sekoittaen.
  • Lisää sitten kananmuna, sekoita reippaasti ja ”hakkaa” lastalla hyytyvää kananmunaa silpuksi.
  • Kumoa pannulle nuudelit sekä aluksi noin puolet tekemästäsi kastikkeesta.
  • Sekoita ja paista koko komeutta muutamia minuutteja.
  • Lisää idut, sekoita ja maista, lisää tarvittaessa hieman kastiketta.
  • Ripottele päälle pähkinät ja ruohosipulisilppu.

Vinkit!

*Huomaa, että kastikemäärä riittää myös pöytämausteeksi. Näin jokainen saa säädettyä ruoan itselleen sopivaksi. Kastike säilyy hyvin jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Jos teet ruokaa vain itsellesi, voit säätää maut kohdilleen limettinmehulla ja kastikkeella jo pannulla, lisää tarvittaessa myös kalakastiketta ja palmusokeria. Jos syöjiä on monta, kannattaa limetinlohkot ja osa kastikkeesta laittaa pöytään tarjolle.

Pad Thain kastikereseptin opin siis thairuokakurssilla Hua Hinissa, muutoin resepti on oma sovellukseni. Kurssilla laitoimme ruokaan myös suolattua retiisiä (salty radish) sekä kuivattuja katkarapuja – ne tuovat Pad Thaihin lisää autenttisuutta ja mahtavia sävyjä. 

Suunnitteletko matkaa Thaimaahan? Lue lisää Thaimaan reissuista: