| | |

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Pad thai on thai-ruokien klassikko, joka syntyy helposti myös kotikeittiössä. Tällä reseptillä teet parhaan Pad thain. Paistetut nuudelit eivät ole maistuneet koskaan näin hyviltä.

Pad Thai on monen mielestä paras thairuoka. Eikä ihme! Jos paistetun nuudelin maut on saatu kohdilleen, onkin se todella, todella hyvää. Tällä reseptillä saat paistetut nuudelit maistumaan täydellisiltä – aivan kuten Thaimaassa.

Pad Thai on kaakkoisaasialainen pyttipannu, jonka herkullinen kastike tekee ruoalle ihmeitä. Juuri kastikkeessa on se salaisuus! Olen oppinut tekemään täydellisen kastikkeen thairuokakurssilla Keski-Thaimaassa. Ja nyt jaan sen teille.

Paistettuja nuudeleita tehtäessä on kaksi tärkeää asiaa: Kastikkeen oikea suhdeluku (5:5:3) sekä mainio kikka riisinuudelin käsittelyyn. Nyt tarkkana siis, sillä näillä paikallisilta oppimillani vinkeillä saat parasta Pad Thaita.

Täydellinen Pad Thai – Kaksi kikkaa onnistumiseen

Jotta nuudelien rakenne säilyisi hyvänä ja napakkana vielä paistettaessakin, ei niitä kannata keittää lainkaan. Keittämisen sijaan riisinuudeleita liotetaan kylmässä vedessä parisen tuntia ennen paistamista. Voit myös laittaa ne kylmään veteen jääkaappiin aamulla, ja kokata Pad Thaita vasta illalla.

Kuumassa vedessä pehmennetty riisinuudeli menee paistettaessa hyvin helposti ylikypsäksi. Paikalliset tekevät ruokansa usein tuorenuudelista, jolloin liottamista ei tarvitse tehdä – moisesta Suomessa voi vain haaveilla.

Toinen tärkeä paistetun nuudelin onnistumisen edellytys on hyvä kastike. Kun tamarinditahnan, palmusokerin ja kalakastikkeen seoksen suhde on 5:5:3, tulee kastikkeeseen juuri sopiva suolaisuuden, kirpeyden ja makeuden liitto.

Pad Thai on vähän niin kuin paistettu riisi, paikallinen pyttipannu, jota voi soveltaa makumieltymysten mukaan: nuudeleiden sekaan voi laittaa kasviksia, lihaa, rapuja tai, kuten perinteisimmin Thaimaassa, tofua. Usein tofu kuuluu ruokaan, vaikka lisänä olisikin kanaa tai porsasta. Paistetun riisin tapaan Pad Thain perinteisesti kananmunaa, mutta halutessaan sen voi jättää poiskin.

Jos olet innostunut kaakkoisaasialaisesta ruoasta, suosittelen tutustumaan myös näihin helppoihin ruokiin:

Nuudelin ystävät laittavat talteen myös tämän reseptin:

Pad Thai eli paistetut nuudelit

Tällä reseptillä saat täydellisen Pad Thain. Aivan kuten Thaimaassa.
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys15 mins
Nuudelien liotus2 hrs
Annokset: 4

Raaka-aineet

kastike

  • 1 dl tamarinditahnaa (+ hieman vettä)
  • 1 dl palmusokeria (tai kookossokeria)
  • 4 rkl kalakastiketta

nuudelit

  • 100 g leveää riisinuudelia
  • vettä nuudelien liottamiseen
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 shalottisipuli
  • 100 g kiinteää tofua (tai vähemmän, jos lisänä on muutakin proteiinia)
  • 1 kananmuna
  • reilu kourallinen mungpavun ituja
  • pieni kourallinen maapähkinöitä paahdettuina myös cashewpähkinät käyvät
  • ruohosipulia tai valkosipulinversoja
  • tuoretta chiliä silppuna
  • limetinlohkoja

Tee näin

  • Laita riisinuudelit kylmään veteen likoamaan vähintään kaksi tuntia ennen ruoanlaittoa.
  • Kun nuudelit ovat lionneet riittävästi, kaada vesi pois.
  • Valmista kastike. Jos käyttämäsi tamarinditahna on paksua, ohenna sitä vedellä, jotta saat siitä valuvaa, koostumukseltaan hieman ketsuppia löysempää lientä.
  • Lisää tamarindin joukkoon palmusokeri ja keitä pienellä lämmöllä noin viisi minuuttia eli kunnes sokeri on sulanut.
  • Lisää kalakastike ja anna makujen tiivistyä liedellä vielä toiset viisi minuuttia.
  • Ota kattila pois liedeltä ja jätä jäähtymään.
  • Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet sekä sipuli.
  • Kuullota keskilämmöllä sipulisilppuja muutama minuutti.
  • Lisää kuutioitu tofu, lisää hieman lämpöä ja paista tofuun hieman pintaa samalla sekoittaen.
  • Lisää sitten kananmuna, sekoita reippaasti ja ”hakkaa” lastalla hyytyvää kananmunaa silpuksi.
  • Kumoa pannulle nuudelit sekä aluksi noin puolet tekemästäsi kastikkeesta.
  • Sekoita ja paista koko komeutta muutamia minuutteja.
  • Lisää idut, sekoita ja maista, lisää tarvittaessa hieman kastiketta.
  • Ripottele päälle pähkinät ja ruohosipulisilppu.

Vinkit!

*Huomaa, että kastikemäärä riittää myös pöytämausteeksi. Näin jokainen saa säädettyä ruoan itselleen sopivaksi. Kastike säilyy hyvin jääkaapissa kannellisessa rasiassa.
Jos teet ruokaa vain itsellesi, voit säätää maut kohdilleen limettinmehulla ja kastikkeella jo pannulla, lisää tarvittaessa myös kalakastiketta ja palmusokeria. Jos syöjiä on monta, kannattaa limetinlohkot ja osa kastikkeesta laittaa pöytään tarjolle.

Pad Thain kastikereseptin opin siis thairuokakurssilla Hua Hinissa, muutoin resepti on oma sovellukseni. Kurssilla laitoimme ruokaan myös suolattua retiisiä (salty radish) sekä kuivattuja katkarapuja – ne tuovat Pad Thaihin lisää autenttisuutta ja mahtavia sävyjä. 

Suunnitteletko matkaa Thaimaahan? Lue lisää Thaimaan reissuista:

Similar Posts

40 Comments

  1. Kiitos ohjeesta, tästä tuli kertaheitolla koko perheen suosikki. Pitää tehdä uudelleen pian. Teini oli aivan haltioissaan,

  2. Lioitin nuudelit 1h kylmässä vedessä ja kuitenkin ne menivät ihan muussiksi heti kun lisäsin pannulle 🙁 käytin maman leveitä riisinuudeleita

  3. Hei! Olin aikeissa tehdä tätä huomenna mutta ei löytynyt palmusokeria mistään kaupasta tänään. Lopulta löysin sitä punnitse&säästä kaupasta mutta kotona tajusin että se olikin kookospalmusokeria. Sopiiko se mitenkään vai joudunko jättää tekemättä :/?

  4. Muistelen, että Thaimaassa salty raddishia laitettiin yhteen annokseen sormenpäillä otettu kasa eli tähän reseptiin sitä voisi laittaa pari-kolme ruokalusikallista.

    Fermentoitua raputahnaa voi vallan hyvin kokeilla. Jos sitä laittaa kokeeksi hyvin pienen määrän, ei makumaailma varmastikaan liikaa vääristy.

  5. Kävin kauppahallista hakemassa Salty Raddish, jota en ole koskaan maistanut. Kuinkahan paljon sitä uskaltaa laittaa tähän ruokaan? Toinen kysymys, voisiko tuohon pohjaan lisätä myös vähän fermentoitua raputahnaa, vai muuttaako makumaailman vääräksi?

  6. Joo kyllä se täytyy kokeilla viikonloppuna tällä liotussysteemillä, en jaksa taas liian löllöä tofu-kasvis-nuudelihässäkkää 😀

  7. En ole kokeillut, mutta mikä jottei. Uskon sen kyllä toimivan! Laitetaanko testiin ja raportoidaan sitten!?

  8. Voiko tuon liotushomman tehdä myös munanuudeleille? Mie olen aina vaan keittänyt ne ja välillätulee vähän ylikypsää mössöä kyllä..

  9. Oi eiiiiiiii! Kiitos kuitenkin rehellisestä palautteestasi.

    Fariinisokeri tuo toki vähän siirappisen maun kastikkeeseen, mutta ei sen kokonaisuutta pitäisi kaataa 🙂

    Toteutithan ohjettani "Kumoa pannulle nuudelit sekä aluksi noin puolet tekemästäsi kastikkeesta." Puolikkaalla kastikkeella maun ei pitäisi olla kovin vahva. Kastiketta voi sitten lisätä maun mukaan.

  10. Apua tästä tuli ihan kamalaa… 😀 Ei varmastikaan ohjeessa vika, vaan maistajassa… Tuo kastike oli tosi jännän makuista. Palmusokerin korvasin fariinisokerilla, en tiedä vaikuttiko asiaan paljoa. Mutta joo kannattaa kyllä harkita tätä reseptiä hetki ennen kuin tekee, jos jännittää erikoiset maut! Olen Pad thaita syönyt Thaimaassa mutta ei ollut siellä mielestäni näin vahvan makuista. Ehkä kastikettä tuli liikaa tähän.

  11. Kiitos, lankawarasto, että palasit kommentoimaan! Upea juttu, että kokeilit reseptiä kotipizzan sijaan 🙂 Ruokarajoitteet hankaloittavat kyllä monesti kokkailuja, kun sovelluksia on tehtävä. Nyt kun tiedät, miten reseptiä täytyy soveltaa, saat seuraavalla kerralla varmasti vielä parempaa paistettua nuudelia!

    Mielenkiinnosta kysyn, käytitkö sokerina palmusokeria vai tavallista sokeria? Huomasin nimittäin kerran thaimaalaista keittoa kokatessa, että kun valkoinen sokeri on "äkkimakeeta", menee ruoka helposti ylimakeaksi, jos sitä käyttää saman määrän kuin esim. palmusokeria.

    Olin talvella kiinaisen ruoan kurssilla ja he sanoivat käyttävänsä aina kahta soijaa: tummaa soijaa (eli tavallista soijaa) värin vuoksi ja vaaleaa soijaa (light soya) maun vuoksi. Mitään merkkiä en osaa suositella. Meillä käytetään sulassa sovussa markettikamaa ja aasialaisesta kaupasta ostettua soijaa.

  12. Kiitos: Tällä reseptillä äiti yllätti aikuisen jälkikasvunsa, eikä tarvinnut Kotipitsassa käydä. Kun pöydässä istuvat kasvissyöjä ja kala/ pähkinä-allergikko, niin reseptejä on sovellettava kaikille sopivaksi. Lipsautin soijaa kalakastikkeen sijasta ehkä liian vähän, kun pelkäsin liikasuolaisuutta. Jälkikasvun kommenteina olikin sokerisuuden ylilyönti. Harjoitus tekee mestarin, joten jatkossa tätä ruokaa saavat kaikki vieraat vuorollaan. Kyllä minusta vielä kokki tulee. Voisitko suositella jotain hyvää soijaa?

  13. Moi, Chiki Dang!
    Suurkiitos kommentistasi, arvostan tosi paljon, että kerrot kalakastikesuosikkisi! Menen heti huomenna paikalliseen aasialaiskauppaan etisimään tuota merkkiä.

  14. Soulfoodia, todellakin!
    Sesamöljy on loistava tuote pienissä määrin käytettynä. Se sopii kyllä moneen aasialaiseen ruokaan, varmasti tähänkin – kiitos vinkistä!

  15. Moikka! Täällä yksi kokkailua rakastava vietnamilainen 🙂 Itse en suosittele tavallisten kauppojen kalakastikkeita ( pirkka ym.), koska niiden maku on liian erilainen verrattuna aasialaiskaupoista ostettuihin. Meidän keskuudessa lemppari kalakastike on pullo, jonka kyljessä on 3 ravun kuvaa. Pullon nimi Viet Huong, three crabs Brand, fish sauce 🙂 sen suolaisuus on muihin verrattuna juuri sopiva, mutta silti täynnä makua ja täyteläisyyttä verrattuna muihin suolaisimpiin kalakastikkeisiin 🙂

  16. Hyvä ohje ? itsekin kokki kurssilla Koh Changilla käynyt ja tehty samanlaisella ohjeella.

  17. Omnomnom. Ihanaa soulfoodia! Tosin oikaisin vähän ja käytin kaupasta löytämääni "phad thai" – nimistä valmissoosia, mutta siinä tuntu olevan tamariinia, palmusokeria ja kalakastiketta valmiina seoksena… Kätevä sinänsä. Pitänee jokukerta tehä sit ihan ohjeen mukaan.
    Ja sitte vielä vinkkinä, että kun ohjeessa on öljyä paistamiseen, niin kandee sijoittaa ja hankkia sesamöljyä, se anto sitä ihanaa autentista katukeittiö-aromia jo paistovaiheessa. On kuitenkin niin erikoisen ja voimakkaan makuinen öljy 🙂 kiitos reseptistä, tulee vakikäyttöön!! Ja loistovinkki tuo nuudelien liotus kylmässä vedessä!

  18. Anteeksi, Valo, että vastaukseni on jäänyt!
    Nyt kaapissamme on vain Thaimaasta tuotua tamarinditahnaa ja kalakastiketta, niiden nimiä en osaa kirjoittaa 🙂 Katsoin lähikaupassa aasialaishyllyä ja totesin, että olemme käyttäneet usein Spice Up -merkkistä kalakastiketta. Se on hyvää, peruslaatuista kalakastiketta. Saman merkin tamarinditahnakin on hyvä, sillä siinä ei ole muuta kuin tamarindia ja vettä.

  19. Kiitos kommentistasi, Valo!
    Tutkin kastikearsenaaliamme ja palaan asiaan. En muista ulkoa käyttämiämme merkkejä. Välillä ostan kalakastikkeen ja tamarinditahnan tavallisesta kaupasta ja välillä aasialaiskaupasta.

  20. Kiitos kommentistasi ja kehuista, Elina!

    Kalakastikekysymys on mielenkiintoinen ja haastava, sillä kalakastikkeen omaperäistä makua on vaikea saada imitoitua. Soija tuo samalla tavalla suolaisuutta kuin kalakastikekin, mutta esimerkiksi yllä olevassa ohjeessa lisäisin hieman tamarindin määrää ja laittaisin soijaa vastaavasti hieman vähemmän kuin ohjeessa on kalakastiketta.

    Googletin hieman vegetaristeille/vegaaneille sopivia vaihtoehtoja ja aasialaisesta kaupasta saattaisi löytyä joku valmisvaihtoehto. Mutta minä nappasin haasteesta kopin ja palaan asiaan 😉

  21. Onpa taas hyvännäköinen kuva ja resepti, itse olen ollut kasvissyöjä pidempään kuin suomalaisten Thaimaan rakkaus ja etniset ruuat ovat ilmaantuneet arkipäivään, niin kalakastiketta ei ole koskaan tullut maistettua, usein ohjeissa kehotetaan korvaamaan se soijakastikkeella. Itse kun en mausta tiedä olen pohtinut, onko se järkevää ihan yksi yhteen tai tulisiko sinulle kokeneena thai-makujen laittajana ja hyvän maun asiantuntijana (:)) mieleen jotain muuta vinkkiä/ajatusta korvaavasta valmisteesta? t: Elina

  22. No höh, perille asti kommenttisi ei päivällä tullut.

    Noin minäkin olen joskus tehnyt 🙂 Siinä on vaan se haaste, että nuudelit menee ihan hullun helposti ylikypsäksi viimeistään pannulla.

    Tervetuloa käymään, hurmaan pikkuneidin mielellään (hän on jo hurmannut minut tarjoamallaan kokoaamiaisella).

  23. Kiitän minäkin vielä hyvistä vinkeistä 🙂 Ja ihanan raikkaat kuvat ( taas) 🙂

  24. Höh, luulin kommentoineeni tätä jo päivällä :/. No sitä piti vaan sanomani, että minä olen liottanut nuudeleita kuumassa vedessä ja sen jälkeen jäähdyttänyt ne jääkaapissa ennen paistamista. Joskus sitä osaa tehdä asiat vähän liian monimutkaisesti :). Niin ja kiitos vinkeistä, niitä täytyy testata pikapuolin.

    p.s. jos joskus tullaan koko perheen voimin teille kyläilemään, niin saat meidän perheen toisesta naispuolisesta jäsenestä ikuisen ystävän tarjoamalla hänelle tätä ruokaa 😉

  25. Pad Thai on näin tehtynä todella maukasta, uskaltaisin sanoa. Mukavaa, että vinkit tuntuvat hyviltä!

    Päätät ja luotat, että joskus pääset Thaimaahan ruokakurssille. Maailma kellahtaa ajan kanssa niin, että se mahdollistuu 🙂 Näin uskon!

  26. Ei keittäminen mitään hölmöläisyyttä ole, niinhän sitä ruukataan tehdä! Mutta liottaminen+paistaminen tekee nuudelista just sopivan kypsää. Nuudeli pysyy myös irtonaisena.

  27. Ihana ohje ja tosi hyviä vinkkejä. 🙂 Oi pääsisipä itsekin joskus thaimaaseen ruokakurssille…

  28. Hö, minä olen hölmöläisenä keitellyt nuudelini aina. Ensi kerralla tiedän jättää sen väliin 😉 kiitos taas kerran maukkaasta reseptistä 🙂

  29. Kiitos, Maija, kommentistasi! Nuudelista tulee todella paljon parempi liottamalla kuin keittämällä – kiva kuulla, että vinkki tuli tarpeeseen.

  30. Kiitos tuon nuudelin käsittelyvinkistä, tosi hyvä! Pad Thaita on ollut pannulla täälläkin, mutta nuudelista ei ole tullut ihan toivotunlaista. Nyt tiedän miksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating