| | | |

Gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteenittoman saaristolaisleivän maltainen maku, makea tuoksu ja hieman siirapista sitkeä kuori saavat aistit hereille. Laita leivän päälle jotain suolaista!

Gluteeniton saaristolaisleipä

Makean leivän päälle itseoikeutetusti kuuluvan suolaisen päällisen liitto on vastustamaton. Nyt tein saaristolaisleivän gluteenittomana – sekä rakenne että maku onnistuivat erinomaisesti.

Perinteisesti saaristolaisleipä tehdään piimään ja maltainen maku ja tumma väri leipään saadaan kaljamaltaista. Gluteeniton saaristolaisleipä on eri maata: maltaisuutta täytyy hakea muilla keinoin, sillä kaupan kaljamaltaat ovat useimmiten ruista.

Käytin nesteenä tummaa gluteenitonta olutta, joka toi maltaiden tavoin sekä vahvan maun että tumman värin. Väriä ja mallasmaisen rouheaa rakennetta leipään toi myös pellavansiemenrouhe.

Gluteeniton saaristolaisleipä

Perinteisen saaristolaisleivän tapaan kylmäkohotin gluteenittoman taikinan yön yli jääkaapissa. Rakastan kylmäkohotuksen helppoutta: nesteen lämpötilaa ei tarvitse mitata, koska se viilenee joka tapauksessa.

Taikina viihtyy jääkaapissa mainiosti tunnin tai kaksi suunniteltu pidempään – ja usein se vain paranee viihtyessään. Myös taikinan rakenne pitää kylmäkohotuksesta tavalla, jota on vaikea kielellistää. Maut sekä tasaantuvat että syvenevät, myös taikinan rakenne vahvistuu.

Olen testannut gluteenittomien taikinoiden kylmäkohotusta ennenkin. Usein teen gluteenitonta pizzaa kylmäkohotuksella ja pohjasta tulee hämmentävästi jopa hieman sitkoinen – asia, jota gluteenittomassa leivässä harvoin on. Samankaltaista rakennetta oli myös tässä leivässä – gluteeniton saaristolaisleipä on ihanaa!

Gluteeniton saaristolaisleipä

Kokeile leivän päälle esimerkiksi näitä reseptejäni:

Jos kaipaat perinteisen saaristolaisleivän reseptiä, suosittelen testaamaan tätä:

Gluteeniton saaristolaisleipä (vegaaninen)

Tämä gluteeniton saaristolaisleipä on maultaan maltainen ja helppo tehdä.
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys45 mins
Annokset: 1 –2 leipää

Välineet

  • Leipävuoka (1–2)

Raaka-aineet

  • 5 dl gluteenitonta tummaa olutta (Kukko)
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 1 1/2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl pellavarouhetta
  • 2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai tattarihiutaleita
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl suolaa

sivelyyn

  • 1 osa siirappia
  • 2 osaa vettä

Tee näin

  • Kaada kulhoon olut, hiiva ja psyllium.
  • Sekoita ja anna turvota noin viisi minuuttia.
  • Lisää siirappi ja kaikki kuivat aineet.
  • Vaivaa yleiskoneella tai sekoittele käsin viitisen minuuttia.
  • Nosta taikina jääkaappiin kohoamaan joko yön yli tai muutamaksi tunniksi. Voit myös kaataa taikinan suoraan leipävuokaan tai -vuokiin ja kohottaa leivät huoneenlämmössä. Kylmäkohotus tuo leipään upean vahvan maun. Jos kohotit taikinan kylmässä, lusikoi taikina 1–2 leipävuokaan ja anna kohota vielä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
  • Paista 175-asteisessa uunissa asteessa noin 45–55 minuuttia.
  • Sivele kerran tai pari paiston loppuvaiheessa siirapin ja veden sekoituksella.
  • Jäähdytä leivät vuoissa, kumoa ja tarjoa suolaisen lisäkkeen kanssa.
  • Saaristolaisleivälle sopii mainiosti skagenröra eli katkaraputahna.

Vinkit!

Nesteenä voi käyttää gluteenittoman oluen sijaan vaikka piimää tai appelsiinimehua. Silloin menettää maltaisuuden makua ja väriä, mutta leivästä tulee silti ihanaa.

Reseptiin vinkkiä hain Torkkuja ja nokkosia -blogista sekä Gluteenitonta leivontaa -sivustolta.

Katso myös nämä reseptit:

22 Comments

  1. Hei Hannele ☀️
    Säilyykö leipä hyvin huoneenlämmössä?

    Yst. terv. Ulla-Mari Tikkanen

  2. Hei!
    Tarkistan vielä, kun käyttää kuivahiivaa, jolloin nesteen tulisi olla 42°, niin miten tämän taikinan suhteen toimitaan? Ohjeessahan nesteen lämmitystä ei mainita.
    Kiitoksin:
    Helena

    1. Hei, pahoittelut, että kommenttisi oli hukkunut viestivirtaan. Kuivahiiva kohottaa kyllä viileänkin taikinan, kun aikaa annetaan paljon. Nestettä ei siis tarvitse lämmittää.

  3. 5 stars
    Erittäin maukas leipä jouluaatoksi. Onnistui jo ensimmäisellä kerralla helposti?❤

  4. Erittäin hyvä ohje! Namskis ja kiitos! Tätä tehdäön useamminkin. -Anni

  5. Kiitos reseptistä, vaikuttaa todella hyvälle!! Minulla ensimmäistä kertaa gluteeniton joulu. Ajattelin tehdä tuota leipää aatoksi. Mutta milloin kannattais tehdä, että on parhaimmillaan?Yleensähän saaristolaisleipä säilyy hyvin ja vaan "tekeytyy" paremmaksi, mutta olen kuullut, että Gluteenittomat leipomukset kuivuu todella nopeasti. Koskeeko tämä myös tätä saaristolaisleipää ja esim. gluteenitonta taatelikakkua? Olisko hyvä tehdä esim. edellisenä päivänä vai voisiko kuitenkin tehdä jopa aikaisemmin?

  6. Kiitos! Huippu hyvä resepti, rakastan saaristolaisleipää ja meinas tulla kriisi kuin pitää välttää gluteenia. Mutta tämä pelasti joulun ❤?.
    Hyvää joulua sinulle!

  7. Nämä ovat nyt uunissa, jännitti tuo kylmäkohotus. Saas nähdä mitä tulee

  8. Säilyykö tämä gluteeniton versio yhtä hyvin kuin ne. Normi versio?

  9. kerrotko vielä mitä gluteenittomia jauhoja käytit?
    Terveisin aloitteleva glut-leipuri 🙂

  10. Enpä ole ennen törmännyt gluteenittomaan saaristolaisleipäreseptiin. Näyttää ihan aidolta tavaralta <3

  11. Oi, kiitos reseptistä. Nyt ei tarvitse vaivata omaa päätä tällä jouluksi 🙂

  12. Sinun reseptillä teen saaristolaisleivät joka vuosi, perinneherkkua.

  13. Saaristolaisleipä on minusta myös aivan ihanaa. Ja ehkä just siksi NIIN ihanaa, kun sitä tulee syötyä harvoin. Rakastan sitä aivan erityisesti skagenröran kanssa.

  14. Ihanaa, että löysit etsimäsi! Toivottavasti leipä on sinustakin hyvä 🙂

  15. Pidän saaristolaisleivästä, mutta en meinaa ikinä muistaa sitä. Pitäiskin taas joskus herkutella sillä 🙂

  16. Jes, gluteenitonta etsinkin, kiitos ohjeesta. Teen tätä jouluksi:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Recipe Rating