| | | | |

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on klassikko, joka sopii juhlaan ja arkeen. Tällä helpolla reseptillä tulee paras saaristolaisleipä!

Saaristolaisleipä on helppo tehdä itse. Leipä on kuvassa osin siivutettuna.

Saaristolaisleipä, joka tunnetaan myös nimellä Nauvon limppu on helppo ja mainio joululeipä, mutta se sopii tarjoiltavaksi myös muulloin kuin jouluna.

Perinteisesti tämä herkullinen makeansuolainen leipä on tehty piimään, mutta piimän voi hyvin korvata appelsiinimehulla tai omenamehulla. Leipä säilyy mehevänä monta päivää – monen mielestä se onkin parhaimmillaan 1–2 päivää paistamisen jälkeen. Limppuviipaleet voi myös paahtaa.

Saaristolaisten leipä sopii hyvin myös lahjaksi. Leipä on kuvattu ylhäältäpäin.

Makean limpun päälle sopii hyvin suolaiset täytteet. Reilu kerros voita, sienisalaattia tai skagenia ovat omia suosikkejani, ja myös kylmäsavuporotahna on saaristolaisleivän kaveri. Moni laittaa mallaslimpulle mielellään myös graavattua tai savustettua kalaa.

Voit kohottaa leipätaikinan joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Jääkaapissa taikina saa kohota useamman tunnin tai vaikka yön yli, kun taas lämpimässä taikina kohoaa reilussa tunnissa.

Tiesithän, että saaristolaisleipä onnistuu myös gluteenittomana. Leivästä tulee yhtä ihanaa ja maukasta kuin tästä perinteisestäkin leivästä. Gluteeniton leipä saa maltaisen maun gluteenittomasta oluesta.

Herkuttele ja laita saaristolaisleivän päälle esimerkiksi näitä ikisuosikkeja:

Saaristolaisleipä on helppo tehdä itse. Leipä on kuvassa osin siivutettuna.

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä eli mallasleipä tai Nauvon limppu on herkullinen ja hieman makea leipä. Täydellistä suolaisten täytteiden kanssa.
Esivalmistelu15 mins
Kypsennys1 hr 30 mins
kohotus1 hr 30 mins
Valmistusaika3 hrs 15 mins
Annokset: 6

Raaka-aineet

taikina

  • 1 litra piimää tai appelsiinimehua
  • 50 g tuorehiivaa
  • 1 1/2 rkl suolaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl vehnä- tai ruisleseitä
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 9 dl vehnäjauhoja

valeluun

  • 1/2 dl siirappia
  • 1 1/2 dl vettä

Tee näin

  • Liuota hiiva kylmään tai huoneenlämpöiseen piimään.
  • Sekoita joukkoon myös suola ja siirappi.
  • Lisää myös leseet, maltaat sekä jauhot. Sekoita huolellisesti. Taikina on, ja saa olla, löysää.
  • Nosta taikinakulho peitettynä jääkaappiin kohoamaan vähintään neljäksi tunniksi, taikina saa kohota yön ylikin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä taikinan kädenlämpöiseen piimään ja kohottaa huoneenlämmössä noin 1 1/2 tuntia.
  • Sekoita kohonnutta taikinaa muutamalla reilulla pyöräytyksellä ja lusikoi voideltuihin leipävuokiin. Älä laita vuokia aivan täyteen. Taikinasta tulee kaksi reilunkokoista tai kolme pienempää leipää.
  • Jätä leivät kohoamaan huoneenlämpöön noin 40 minuutiksi liinan alle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia.
  • Kun leivät ovat paistuneet tunnin verran, valele ne siirappi-vesiseoksella.
  • Jos leivät tummuvat liikaa uunissa, laita leivinpaperi niiden päälle.
  • Ota leivät uunista, valele uudestaan seoksella ja jäähdytä.
  • Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan hyvin levänneinä, joko leipomista seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Leipä sopii myös pakastettavaksi.

Joko seuraat Kokkipottilaa Instagramissa? Tule mukaan!

19 Comments

  1. Kiitos reseptistä, tuli oikein maukasta! Pitää tehdä useamminkin 🙂

  2. Sinun suosikeissa yhdistyy minun ja mieheni suosikit. Siika ja lohi ovat minulla kiellettyjen ruokien listalla allergian vuoksi, mutta o n n e k s i voin syödä skagenia.

  3. Skagen tai graavisiika ovat minunkin suosikkeja saaristolaisleivän päälle 🙂

  4. En ole koskaan vielä tehnyt saaristolaisleipää! Ohjeesi on houkuttelevan oloinen, ehkä minäkin rohkaistuisin kokeilemaan!

  5. Minäkin rakastan! Ja uskoisin, että rrakastaisin myös graavikalaa, jos voisin sitä syödä.

  6. No uuh, mikä idea! Kahvisiirappi mallasleivässä kuulostaa mielettömältä.

  7. Tästä ei leivän leipominen juuri helpommaksi voi muuttua. Kiva kuulla, että ohje tuli tarpeeseen!

  8. On kyllä ihanaa herkkua tuo leipä.Ja kesällä toin Suomesta kaljamaltaita ihan sitä varten,kun en täällä niitä löytänyt.Mutten vielä ole niitä käyttänyt…

  9. Viikonloppuna aion leipoa mallasleipää. Kaskiksessa se oli sivelty kahvisiirapilla, mikä antoi ihan huikean maun leipään. Ajattelin testata, saanko saman efektin aikaan kotioloissa.

  10. Juuri eilen illalla päätin, että haluan kokeilla leipoa leipää jouluksi. Kiitos tästä ohjeesta. Nyt ei tarvitse etsiä sitä enää.

    Jaana

  11. Saaristolaisleipä on herkkua!
    Jauhot ehkä voisikin korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta mallas on sisältää myöskin gluteenia, tavallisesti kun kaljamaltaat on ruismaltaita. Jossain reseptissä nesteenä oli käytetty gluteenitonta olutta, joka tuo varmasti maltaista makua leipään.

  12. O-ou, tää ei tehnyt hyvää mun joululeipäinnolle. 😀 Pakasteesta löytyy jo rusinaleipää, viikunaleipää ja hedelmäleipää aatoksi ja joulupäiväksi. Mut jos nyt vielä tätäkin tekis, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti