| | | |

Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä on klassikko, joka sopii juhlaan ja arkeen. Tällä helpolla reseptillä tulee paras saaristolaisleipä!

Saaristolaisleipä on klassikko, joka kaipaa samaan suulliseen tasapainottavaa, suolaista päällistä. Reilu kerros voita, sienisalaattia tai skagenröraa ovat omia suosikkejani, ja myös kylmäsavuporotäyteon saaristolaisleivän kaveri. Moni muu taas laittaa mallaslimpulle mielellään graavikalaa.

Tein leivät perinteistä, nauvolaista reseptiä mukaellen. Taikina sai kohota viileässä yön yli, sillä pitkä kohotus tekee mielestäni kaikista hiivataikinoista nopeaa, lämpimässä tapahtuvaa kohotusta parempia sekä rakenteeltaan että maultaan. Kylmässä kohottaminen on myös ajankäytöllisesti armollisempi – leipurin tuntia pidemmät tai lyhyemmät yöunet eivät saa taikinaa kiukustumaan.

Tiesithän, että saaristolaisleipä onnistuu myös gluteenittomana. Leivästä tulee yhtä ihanaa ja maukasta kuin tästä perinteisestäkin leivästä.

Resepti

   

Saaristolaisleipä

2-3 leipää

taikina

  • 1 litra piimää
  • 50g tuorehiivaa
  • 1 1/2 rkl suolaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 3 dl vehnä- tai ruisleseitä
  • 3 dl kaljamaltaita
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 9 dl vehnäjauhoja

valeluun

  • 1/2 dl siirappia
  • 1 1/2 dl vettä 

  1. Liuota hiiva kylmään tai huoneenlämpöiseen piimään. Käsin varmistut, ettei hiiva jää kökkäreiksi. 
  2. Sekoita joukkoon myös suola ja siirappi.
  3. Lisää leseet, maltaat sekä jauhot. Sekoita huolellisesti. Taikina on, ja saa olla, löysää. 
  4. Nosta taikinakulho peitettynä jääkaappiin kohoamaan vähintään neljäksi tunniksi, taikina saa kohota yön ylikin. Vaihtoehtoisesti voit tehdä taikinan kädenlämpöiseen piimään ja kohottaa huoneenlämmössä noin 1 1/2 tuntia.
  5. Sekoita kohonnutta taikinaa muutamalla reilulla pyöräytyksellä ja lusikoi voideltuihin leipävuokiin. Älä laita vuokia aivan täyteen. Taikinasta tulee kaksi reilunkokoista tai kolme pienempää leipää. 
  6. Jätä leivät kohoamaan huoneenlämpöön noin 40 minuutiksi liinan alle ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. 
  7. Kun leivät ovat paistuneet tunnin verran, valele ne siirappi-vesiseoksella. Jos leivät tummuvat liikaa uunissa, laita leivinpaperi niiden päälle. 
  8. Ota leivät uunista, valele uudestaan seoksella ja jäähdytä. Saaristolaisleivät ovat parhaimmillaan hyvin levänneinä, joko leipomista seuraavana tai sitä seuraavana päivänä. Leipä sopii myös pakastettavaksi.

Similar Posts

19 Comments

  1. Kiitos reseptistä, tuli oikein maukasta! Pitää tehdä useamminkin 🙂

  2. Sinun suosikeissa yhdistyy minun ja mieheni suosikit. Siika ja lohi ovat minulla kiellettyjen ruokien listalla allergian vuoksi, mutta o n n e k s i voin syödä skagenia.

  3. Skagen tai graavisiika ovat minunkin suosikkeja saaristolaisleivän päälle 🙂

  4. En ole koskaan vielä tehnyt saaristolaisleipää! Ohjeesi on houkuttelevan oloinen, ehkä minäkin rohkaistuisin kokeilemaan!

  5. Minäkin rakastan! Ja uskoisin, että rrakastaisin myös graavikalaa, jos voisin sitä syödä.

  6. No uuh, mikä idea! Kahvisiirappi mallasleivässä kuulostaa mielettömältä.

  7. Tästä ei leivän leipominen juuri helpommaksi voi muuttua. Kiva kuulla, että ohje tuli tarpeeseen!

  8. On kyllä ihanaa herkkua tuo leipä.Ja kesällä toin Suomesta kaljamaltaita ihan sitä varten,kun en täällä niitä löytänyt.Mutten vielä ole niitä käyttänyt…

  9. Viikonloppuna aion leipoa mallasleipää. Kaskiksessa se oli sivelty kahvisiirapilla, mikä antoi ihan huikean maun leipään. Ajattelin testata, saanko saman efektin aikaan kotioloissa.

  10. Juuri eilen illalla päätin, että haluan kokeilla leipoa leipää jouluksi. Kiitos tästä ohjeesta. Nyt ei tarvitse etsiä sitä enää.

    Jaana

  11. Saaristolaisleipä on herkkua!
    Jauhot ehkä voisikin korvata gluteenittomilla jauhoilla, mutta mallas on sisältää myöskin gluteenia, tavallisesti kun kaljamaltaat on ruismaltaita. Jossain reseptissä nesteenä oli käytetty gluteenitonta olutta, joka tuo varmasti maltaista makua leipään.

  12. O-ou, tää ei tehnyt hyvää mun joululeipäinnolle. 😀 Pakasteesta löytyy jo rusinaleipää, viikunaleipää ja hedelmäleipää aatoksi ja joulupäiväksi. Mut jos nyt vielä tätäkin tekis, nam!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.