|

Skagenröra eli katkaraputahna

Skagenröra, rakkaani.

Skagenröra eli katkaraputahna

Nyt olemme lempiasiani äärellä. 

Skagenröra on paitsi yksi lempiruoistani, myös yksi lempisanoistani, kuten Kokkipottilan ääressä pidempään viihtyneet jo tietävätkin.Katkaraputahna kuuluu niihin ruokiin, jotka voisivat kuulua ruokaympyrääni vaikka joka päivä viikko. Ja jos näen kahvilan tai ravintolan listalla Toast Skagenin, en näe enää muita vaihtoehtoja.

Vielä parempaa on, jos tahna tarjoillaan ruisleivän tai saaristolaisleivänkanssa. Toissa kesänä herra Kokki huomautti Gotlantiin ajaessamme, ettei seuraavalla pysähdyspaikalla minulle enää tarjoilla skagenia. Olin kuulema elänyt niillä neljä päivää. Heavy user.

Minulle tärkeää on, ettei majoneesin raskaus ole läpitunkevaa. Kun useimmissa katkaraputahnan ohjeissa majoneesin ja ranskankerman suhde on 1:1, on se minun tahnassani 1:2. Joskus raikastan pohjaa vielä nokareella maustamatonta jugurttia. Sitruunan ja tillin lisäksi olen maustanut tahnaa joskus tilkalla konjakkia, joskus raastetulla piparjuurella. Jos haluaa pysyä sitruunassa ja tillissä, kannattaa joukkoon raastaa hieman sitruunan kuorta. Nyt maustoin skagenröran wasabilla, joka toi tahnaan piparjuurimaista raikkautta pienellä takapotkulla.

Resepti

Skagenröra eli katkaraputahna

 • 1 pieni punasipuli (tai puolikas, jos et ole sipulin ystävä)
 • 1/2 dl majoneesia
 • 1 dl ranskankermaa
 • 250-300g katkarapuja*
 • 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
 • 2-3 rkl sitruunamehua
 • (vajaa) 1 tl wasabitahnaa
 • suolaa
 • hieman valko- tai mustapippuria

 1. Kuori sipuli ja hienonna se aivan pieneksi silpuksi. 
 2. Sekoita sipulisilppu majoneesin ja ranskankerman kanssa tahnaksi. 
 3. Lisää katkaravut, tillisilppu, tuorepuristettu sitruunamehu sekä mausteet. Ole varovainen wasabin kanssa, älä laita sitä liikaa, ettei se jyrää voimallaan kaikkia makuja alleen. 
 4. Maista ja säädä erityisesti sitruunan ja suolan tasapaino kohdilleen. 

Tarjoa skagenröra saaristolaisleivän tai paahtoleivän päällä. Skagenista tulee myös aivan erinomainen pasta.

9 Comments

 1. Kiva kun käytät ranskankermaa. Ruotsissa asuessani skagenröraa sai ranskankermalla. Valitettavasti ei ainakaan Helsingissä. Minulle mikään missä on majonesia ei sovi. Kiitos reseptistä. Kiva variantti.

 2. Pahoittelut, että huomasin kommenttisi vasta nyt!!

  Mielenkiintoista kuulla kokemuksestasi! Skagen Toastia ole syönyt, kuten kerroin, Ruotsissa todella monesti, eikä mäti niihin annoksiin ole kuulunut (olen kala-allergikko, joten se selviäisi nopeasti, jos rörassa olisi mätiä).

 3. En Ruotsissa asuessani koskaan törmännyt Skagenröraan, jossa b) olisi sipulia ja b) ei olisi mätiä. Oletko varma, että reseptisi on Skageröra, eikä jokin muu röra?

 4. Skagenröra on sinulle siis tositosi herkkua, kivaa! On se kyllä minullekin herkkujen herkku 🙂
  Wasabia kannattaa kokeilla, se tuo tahnaan kivaa särmää.

 5. Skagenröra on mun mielestä se koko maailman paras herkku. Päihittää sipsitkin. Ja se on paljon sanottu se!
  Kiva tuo wasabitahna tässä sun ohjeessa. Pitääkin kokeilla ensi kerralla.

 6. Omat rapujuhlat 🙂 Kuulostaa kivalta!
  Meille tarjottiin keväällä laivalla (Viking) aivan upea merenelävätarjotin. Se maistuisi varmaan teidänkin miehille. Täytyy tilata etukäteen, mutta on kyllä upea elämys!

 7. Katkaravut ovat meillä miesväen herkkua.Tykkään niistä minäkin,mutta en niin paljon,että hävettää laivan buffessa,kun armaallani on omat rapujuhlat..

 8. Ihana kuulla, Nanne!
  Minä otin juuri saaristolaisleivän sulamaan illan glögikemuja varten. Eilen tein skagenröraa olevinaan valmiiksi, mutta tänään täytyy tehdä uusi annos 🙂

  Hyvää joulua teillekin!

 9. Pitääkin ostaa heti ainekset tähän. Nyt nimittäin paistuu juuri parhaillaan tämän blogin ohjeella saaristolaisleivät uunissa! ☺
  Mukavaa joulun aikaa!! ♥

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.