• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Kastikkeet ja tahnat Suupalat & naposteltavat

Skagenröra eli katkaraputahna

Skagenröra, rakkaani.

Skagenröra eli katkaraputahna

Nyt olemme lempiasiani äärellä. 

Skagenröra on paitsi yksi lempiruoistani, myös yksi lempisanoistani, kuten Kokkipottilan ääressä pidempään viihtyneet jo tietävätkin.Katkaraputahna kuuluu niihin ruokiin, jotka voisivat kuulua ruokaympyrääni vaikka joka päivä viikko. Ja jos näen kahvilan tai ravintolan listalla Toast Skagenin, en näe enää muita vaihtoehtoja.

Vielä parempaa on, jos tahna tarjoillaan ruisleivän tai saaristolaisleivänkanssa. Toissa kesänä herra Kokki huomautti Gotlantiin ajaessamme, ettei seuraavalla pysähdyspaikalla minulle enää tarjoilla skagenia. Olin kuulema elänyt niillä neljä päivää. Heavy user.

Minulle tärkeää on, ettei majoneesin raskaus ole läpitunkevaa. Kun useimmissa katkaraputahnan ohjeissa majoneesin ja ranskankerman suhde on 1:1, on se minun tahnassani 1:2. Joskus raikastan pohjaa vielä nokareella maustamatonta jugurttia. Sitruunan ja tillin lisäksi olen maustanut tahnaa joskus tilkalla konjakkia, joskus raastetulla piparjuurella. Jos haluaa pysyä sitruunassa ja tillissä, kannattaa joukkoon raastaa hieman sitruunan kuorta. Nyt maustoin skagenröran wasabilla, joka toi tahnaan piparjuurimaista raikkautta pienellä takapotkulla.

Resepti

Skagenröra eli katkaraputahna

  • 1 pieni punasipuli (tai puolikas, jos et ole sipulin ystävä)
  • 1/2 dl majoneesia
  • 1 dl ranskankermaa
  • 250-300g katkarapuja*
  • 1 dl tuoretta tilliä silputtuna
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • (vajaa) 1 tl wasabitahnaa
  • suolaa
  • hieman valko- tai mustapippuria

  1. Kuori sipuli ja hienonna se aivan pieneksi silpuksi. 
  2. Sekoita sipulisilppu majoneesin ja ranskankerman kanssa tahnaksi. 
  3. Lisää katkaravut, tillisilppu, tuorepuristettu sitruunamehu sekä mausteet. Ole varovainen wasabin kanssa, älä laita sitä liikaa, ettei se jyrää voimallaan kaikkia makuja alleen. 
  4. Maista ja säädä erityisesti sitruunan ja suolan tasapaino kohdilleen. 

Tarjoa skagenröra saaristolaisleivän tai paahtoleivän päällä. Skagenista tulee myös aivan erinomainen pasta.


8 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Jouluiset jääpalat
Next Post: Granaattiomenamojito joulun mausteilla »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    22.11.2015 at 18:21

    Pahoittelut, että huomasin kommenttisi vasta nyt!!

    Mielenkiintoista kuulla kokemuksestasi! Skagen Toastia ole syönyt, kuten kerroin, Ruotsissa todella monesti, eikä mäti niihin annoksiin ole kuulunut (olen kala-allergikko, joten se selviäisi nopeasti, jos rörassa olisi mätiä).

    Reply
  2. Anonyymi says

    17.1.2015 at 18:14

    En Ruotsissa asuessani koskaan törmännyt Skagenröraan, jossa b) olisi sipulia ja b) ei olisi mätiä. Oletko varma, että reseptisi on Skageröra, eikä jokin muu röra?

    Reply
  3. Hannele says

    21.12.2014 at 16:22

    Skagenröra on sinulle siis tositosi herkkua, kivaa! On se kyllä minullekin herkkujen herkku 🙂
    Wasabia kannattaa kokeilla, se tuo tahnaan kivaa särmää.

    Reply
  4. Sofia says

    21.12.2014 at 12:23

    Skagenröra on mun mielestä se koko maailman paras herkku. Päihittää sipsitkin. Ja se on paljon sanottu se!
    Kiva tuo wasabitahna tässä sun ohjeessa. Pitääkin kokeilla ensi kerralla.

    Reply
  5. Hannele says

    20.12.2014 at 19:05

    Omat rapujuhlat 🙂 Kuulostaa kivalta!
    Meille tarjottiin keväällä laivalla (Viking) aivan upea merenelävätarjotin. Se maistuisi varmaan teidänkin miehille. Täytyy tilata etukäteen, mutta on kyllä upea elämys!

    Reply
  6. Seija K says

    20.12.2014 at 13:07

    Katkaravut ovat meillä miesväen herkkua.Tykkään niistä minäkin,mutta en niin paljon,että hävettää laivan buffessa,kun armaallani on omat rapujuhlat..

    Reply
  7. Hannele says

    20.12.2014 at 07:51

    Ihana kuulla, Nanne!
    Minä otin juuri saaristolaisleivän sulamaan illan glögikemuja varten. Eilen tein skagenröraa olevinaan valmiiksi, mutta tänään täytyy tehdä uusi annos 🙂

    Hyvää joulua teillekin!

    Reply
  8. Nanne - Elämää Koivurannassa says

    20.12.2014 at 07:39

    Pitääkin ostaa heti ainekset tähän. Nyt nimittäin paistuu juuri parhaillaan tämän blogin ohjeella saaristolaisleivät uunissa! ☺
    Mukavaa joulun aikaa!! ♥

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT