• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Pääsiäinen
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat

Yleinen

Valurautapannun hoito

Näin hoidat valurautapannun kuntoon!

Valurautapannusta ei paistinpannu parane. Se toimii kaikilla liesillä ja kestää isältä tyttärelle. Parasta hoitoa valurautapannulle on sen ahkera käyttö – käyttämättömänä lojuva pannu saattaa kuivua tai ruostua. 

Kuvassa oleva pannu kotiutui meille kirpputorilta muutamalla eurolla. Ostin kuudellakymmenellä sentillä lihakauppiaalta palan suolatonta silavaa ja pian pannu oli kuin uusi. Kun pannussa ei ollut liiemmin ruostetta eikä pinttynyttä, tahmaista pintaa, riitti sille rasvapoltto. Se on helppoa: 

  • Osta pala suolaamatonta silavaa. Voit käyttää myös tuubitavaraa, jos läskinpalaa ei ole saatavilla.
  • Hiero silavanpalaa pannuun. Laita pannu kylmään uuniin ja säädä lämpötila 250 asteeseen.
  • Kun uuni on kuuma, ota pannu uunista ja sivele se huolellisesti uudelleen silavalla.
  • Laita silavalla sivelty pannu takaisin kuumaan uuniin ritilän päälle, nyt nurinpäin – laita uunin pohjalle uunipelti.
  • Anna pannun olla kuumassa uunissa puolisen tuntia ja käännä sitten uunista virta pois.
  • Anna pannun jäähtyä uunissa kaikessa rauhassa.
  • Käytä pannua ahkerasti ja pese se heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ilman pesuainetta. Muista, ettei valurautapannu ole soveltuva ruoan säilytykseen.

 Jos pannun pinnalla on tahmaista likaa, joka ei lähde pois pesemällä, täytyy se ennen rasvapolttoa hehkuttaa.Ohjeet hehkuttamiseen löydät esimerkiksi Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista.


13 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Saaristolaisleipä
Next Post: Vuoden 2014 parhaat reseptit »

Reader Interactions

Comments

  1. Anne says

    21.7.2020 at 02:55

    Valurauta astioita ei pesty eikä pestä kuumalla vedellä koska silloin se ruostuu ja rasva lähtee, liotus
    kylmässä vedessä ja pari harjanpyörätystä . Näin neuvoi jo minun mummoni ja näin olen aina tehnyt yli 60vuotta ja valurauta pannut ja padatani on kuin uusia.

    Reply
  2. Sirkka says

    14.7.2020 at 13:36

    Joku oli meillä laittanut häälahjaksi saamamme valurautapadan tiskikoneeseen. Sehän oli ihan kamala. Pata lojui käyttämättömänä varastossa. Nyt näppärä tyttäreni teki sille rasvapolton kahdesti. Pata on kuin uusi. Silavaa vaan kylkiin ja…… Toimii

    Reply
  3. Anonyymi says

    20.2.2018 at 11:11

    Ei kannata käyttää patapataa – siinähän on pesuainetta!

    Reply
  4. Hannele says

    12.12.2014 at 21:43

    Lettupannuasiasta olen tismalleen samaa mieltä! Voinsuolaiset pitsireunat <3

    Reply
  5. Merituuli says

    12.12.2014 at 17:29

    Lettupannuna valurauta on ihan paras. Millään muulla en toistaiseksi ole onnistunut saamaan pitsireunaisia lettuja.
    Me ollaan rasvapolttokärytetty valuraudat ulkogrillissä.
    Yksi omista valurautaisista paistinpannuistamme löydettiin taloyhtiön roskiksesta. Ihan priima!

    Reply
  6. Hannele says

    12.12.2014 at 14:26

    Käryää se tietysti jonkin verran, mutta lettukestit valurautapannulla ovat ehdottomasti pienen käryn arvoisia 🙂

    Reply
  7. Hannele says

    12.12.2014 at 14:24

    Toimiihan se! Mutta olen ymmärtänyt, että jos ruostetta on paljon, kannattaa se poistaa ennen rasvapolttoa. Vanha kikka on karkea suola, jolla ruostunutta pintaa hangataan (vaikka talouspaperin kanssa). Myös patapataa voi kokeilla. Sitten vaan huolellinen kuumavesipesu, kuivaus ja rasva tirisemään 🙂

    Reply
  8. Hannele says

    12.12.2014 at 14:20

    Voi nyyh, vanhat pannut ovat aarteita!
    Ei kai se muuten eroa, mutta uunissa lämpötilan kontrollointi on helpompaa ja lämpö tasaisempaa. Muurikan rasvapoltan pihalla kaasulla lämpöä vähitellen nostaen ja annan rasvan käristä hyvin tovin. Toimii!

    Reply
  9. Pieta says

    12.12.2014 at 13:16

    Haa, pitää kokeilla kirppikseltä löytyneeseen lettupannuun. Aioin tehdä tän kesällä grillissä mut jotenkin kaiken kasvihuonehössötyksen keskellä unohdin. Tuleeko tuosta uunissa rasvapoltosta kauheasti käryä?

    Reply
  10. Sofia says

    12.12.2014 at 09:28

    Toimiiko tämä kikka myös ruostuneelle pannulle?
    Meillä nimittäin lojuu kaapissa kaksi ruostunutta valurautaista blinipannua, joita nykyisessä asunnossa tulee harvemmin käytettyä huonon liesituulettimen takia 🙁
    Ajattelin, että laittaisin pannut kuntoon ja veisin mökille.

    Reply
  11. Merja says

    12.12.2014 at 09:23

    Tuommoinen kirpparilöytö on huippu! Meidän äidiltä tyttärelle peritty pannu otti uuden tekniikan eli induktiolieden raskaasti ja halkesi paukahtaen. Kun surusta oli toivuttu, ostimme uuden pannu joka on paljon raskaampi kun edellinen. Olen tehnyt rasvapolton aina hellalla, onko jotenkin eroa tekeekö sen uunissa vai liedellä?

    Reply
  12. Hannele says

    12.12.2014 at 07:40

    Valuraudalla tulee maailman parhaat letut <3

    Reply
  13. Seija K says

    12.12.2014 at 07:16

    Meillä on joskus aikojen alussa mammalta saatu lettupannu…siinä paistuu maailman parhaat letut,joita armas aviosiippani rakastaa <3

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät munakoiso muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo lammaspaisti

Helppo tortelliinivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT