Valurautapannun hoito

Näin hoidat valurautapannun kuntoon!

Valurautapannusta ei paistinpannu parane. Se toimii kaikilla liesillä ja kestää isältä tyttärelle. Parasta hoitoa valurautapannulle on sen ahkera käyttö – käyttämättömänä lojuva pannu saattaa kuivua tai ruostua. 

Kuvassa oleva pannu kotiutui meille kirpputorilta muutamalla eurolla. Ostin kuudellakymmenellä sentillä lihakauppiaalta palan suolatonta silavaa ja pian pannu oli kuin uusi. Kun pannussa ei ollut liiemmin ruostetta eikä pinttynyttä, tahmaista pintaa, riitti sille rasvapoltto. Se on helppoa: 

 • Osta pala suolaamatonta silavaa. Voit käyttää myös tuubitavaraa, jos läskinpalaa ei ole saatavilla.
 • Hiero silavanpalaa pannuun. Laita pannu kylmään uuniin ja säädä lämpötila 250 asteeseen.
 • Kun uuni on kuuma, ota pannu uunista ja sivele se huolellisesti uudelleen silavalla.
 • Laita silavalla sivelty pannu takaisin kuumaan uuniin ritilän päälle, nyt nurinpäin – laita uunin pohjalle uunipelti.
 • Anna pannun olla kuumassa uunissa puolisen tuntia ja käännä sitten uunista virta pois.
 • Anna pannun jäähtyä uunissa kaikessa rauhassa.
 • Käytä pannua ahkerasti ja pese se heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ilman pesuainetta. Muista, ettei valurautapannu ole soveltuva ruoan säilytykseen.

 Jos pannun pinnalla on tahmaista likaa, joka ei lähde pois pesemällä, täytyy se ennen rasvapolttoa hehkuttaa.Ohjeet hehkuttamiseen löydät esimerkiksi Vatsasekaisin Kilinkolin -blogista.

15 Comments

 1. Valurauta astioita ei pesty eikä pestä kuumalla vedellä koska silloin se ruostuu ja rasva lähtee, liotus
  kylmässä vedessä ja pari harjanpyörätystä . Näin neuvoi jo minun mummoni ja näin olen aina tehnyt yli 60vuotta ja valurauta pannut ja padatani on kuin uusia.

 2. Joku oli meillä laittanut häälahjaksi saamamme valurautapadan tiskikoneeseen. Sehän oli ihan kamala. Pata lojui käyttämättömänä varastossa. Nyt näppärä tyttäreni teki sille rasvapolton kahdesti. Pata on kuin uusi. Silavaa vaan kylkiin ja…… Toimii

 3. Lettupannuasiasta olen tismalleen samaa mieltä! Voinsuolaiset pitsireunat <3

 4. Lettupannuna valurauta on ihan paras. Millään muulla en toistaiseksi ole onnistunut saamaan pitsireunaisia lettuja.
  Me ollaan rasvapolttokärytetty valuraudat ulkogrillissä.
  Yksi omista valurautaisista paistinpannuistamme löydettiin taloyhtiön roskiksesta. Ihan priima!

 5. Käryää se tietysti jonkin verran, mutta lettukestit valurautapannulla ovat ehdottomasti pienen käryn arvoisia 🙂

 6. Toimiihan se! Mutta olen ymmärtänyt, että jos ruostetta on paljon, kannattaa se poistaa ennen rasvapolttoa. Vanha kikka on karkea suola, jolla ruostunutta pintaa hangataan (vaikka talouspaperin kanssa). Myös patapataa voi kokeilla. Sitten vaan huolellinen kuumavesipesu, kuivaus ja rasva tirisemään 🙂

 7. Voi nyyh, vanhat pannut ovat aarteita!
  Ei kai se muuten eroa, mutta uunissa lämpötilan kontrollointi on helpompaa ja lämpö tasaisempaa. Muurikan rasvapoltan pihalla kaasulla lämpöä vähitellen nostaen ja annan rasvan käristä hyvin tovin. Toimii!

 8. Haa, pitää kokeilla kirppikseltä löytyneeseen lettupannuun. Aioin tehdä tän kesällä grillissä mut jotenkin kaiken kasvihuonehössötyksen keskellä unohdin. Tuleeko tuosta uunissa rasvapoltosta kauheasti käryä?

 9. Toimiiko tämä kikka myös ruostuneelle pannulle?
  Meillä nimittäin lojuu kaapissa kaksi ruostunutta valurautaista blinipannua, joita nykyisessä asunnossa tulee harvemmin käytettyä huonon liesituulettimen takia 🙁
  Ajattelin, että laittaisin pannut kuntoon ja veisin mökille.

 10. Tuommoinen kirpparilöytö on huippu! Meidän äidiltä tyttärelle peritty pannu otti uuden tekniikan eli induktiolieden raskaasti ja halkesi paukahtaen. Kun surusta oli toivuttu, ostimme uuden pannu joka on paljon raskaampi kun edellinen. Olen tehnyt rasvapolton aina hellalla, onko jotenkin eroa tekeekö sen uunissa vai liedellä?

 11. Meillä on joskus aikojen alussa mammalta saatu lettupannu…siinä paistuu maailman parhaat letut,joita armas aviosiippani rakastaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.