Gluteeniton mustikkakukko
Mustikkakukko onnistuu mainiosti myös gluteenittomana. Söisitkö kukkoa jätskin vai vaniljakastikkeen kanssa?

Mustikkakukko on parasta mitä mustikoista voi tehdä keittiössä. Metsässä parasta on tietenkin istua mättäälle ja syödä metsän safiireja suoraan varvuista. Kun gluteenittomaan mustikkakukkoon laitetaan ruisjauhojen sijaan tattarijauhoja ja gluteenitonta jauhoseosta. Tattari antaa taikinalle ruismaista syvyyttä ja juurevuutta, eikä eroa perinteiseen ruiskukkoon juurikaan huomaa. Lisää väriä taikina saisi tummista jyttejauhoista.

Mustikkakukko on savolainen perinneherkku, joka hurmaa kaikki maakuntaan katsomatta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se on ihana yhdistelmä ohueksi kaulittua maukasta taikinaa ja runsasta mustikkatäytettä. Kukon voi tehdä myös annoskokoisina – mustikkakukkoset onkin loistavia vaikka illallisen päätteeksi.
Minulle mustikkakukko kuuluu samaan sarjaan kuin helppo mansikkakakku: molempia täytyy saada vähintään kerran kesässä. Onneksi mustikkakukkoa voi tehdä talvellakin, sillä kukkoon voi käyttää joko vastapoimittuja marjoja tai pakastemustikoita.
Jos haluat tehdä perinteisen savolaisen, ruisjauhoilla valmistetun mustikkakukon, löydät sen Kokkipottilan arkistosta.
Myös nämä mustikkaherkut kannattaa muistaa:

GLUTEENITON MUSTIKKAKUKKO
Raaka-aineet
pohja & kansi
- 200 g voita
- 1 dl sokeria
- 2 dl tattarijauhoja
- 2 dl hienoa gluteenitonta jauhoseosta (tai tummaa jyttejauhoa)
- 1 tl leivinjauhetta
täyte
- 1 litra mustikoita
- 1 rkl perunajauhoa (1/2 rkl riittää, mikäli käytät tuoreita marjoja)
- 3/4 dl sokeria
lisäksi
- vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta
Tee näin
- Kuumenna uuni 175 asteeseen
- Sekoita pehmitetty voi ja sokeri, lisää kuivat aineet.
- Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita tekeytymään jääkaappiin 1–2 tunniksi.
- Painele reilu puolet taikinasta korkeareunaisen vuoan pohjalle ja reunoille.
- Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri, kaada pohjan päälle. Mikäli käytät pakastemustikoita, käytä marjat jäisenä.
- Kaulitse lopusta taikinasta kukolle kansi. Kaulitse kansi kelmun päällä, sillä kelmun avulla saat kumottua levyn kanneksi. Painele reunat yhteen.
- Paista mustikkakukkoa 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Kai seuraat Kokit ja potit -blogia myös Facebookissa ja Instagramissa!