| |

Avokadoleivät paahdetuilla kikherneillä

Pellavat saatu Balmuirilta


Avokado ja kikherneet ovat match made in heaven. Leivän päällä yhdistelmä on myös lyömätön.

Avokadoleivät paahdeteuilla kikherneillä

Olen elänyt pitkään liki kokonaan ilman vaaleaa leipää. Sitten tuli hurahdus. Hapanjuurileipähurahdus. Hapanjuurella tehty leipä on aivan eri maata ”tavallisen” vaalean leivän kanssa. Se on täynnä makua, hennosti hapanta hehkua ja no, juurevuutta.

Siinä missä ”tavallinen” vehnäleipä ei sovi kropalleni – se kihahtaa niin sanotusti päähän –, on hapanjuureen tehty leipä paljon armollisempi. Voin huoletta syödä sitä aamupalaksi ilman kaameaa väsymystä ja inhottavaa oloa. Parasta leipä on tietysti itse tehtynä. Silloin makupalettiin sekoittuu vielä aimo annos silkkaa iloa ja onnea.

Yksi suosikki leivänpäällinen on hummus ja avokado. Tässä leivässä käänsin raaka-aineet päälaelleen: avokadosta tein tahnan ja kikherneet paahdoin mausteiden ja öljyn kanssa uunissa. Kikherneet pysyvät leivän päällä hyvin, kun ne painaa vasten avokadotahnaa. Päälle vielä hieman korianteria tai lehtipersiljaa, jos siltä tuntuu.

Jos leipiä tarjoaa vieraille, voi avokadotahnan tehdä etukäteen, samoin kikherneet voi paahtaa valmiiksi. Tahna toki saattaa hieman tummua pinnalta, mutta sekoittamalla siitä selviää. Kikherneet toimivat leivän päällä myös uunikuumina – teen kuten tuntuu.

Muuten, palaan vielä tuohon leipäasiaan. Kirjoitin sanan tavallinen lainausmerkkeihin siksi, koska itse asiassa hapanjuurella tehty leipä on pitkillä takavaloilla katsottuna se tavallinen leipä. Hapanjuurella on kohotettu vaaleitakin leipiä kauan ennen teollisen hiivan valtakautta.

Resepti

Avokadoleivät paahdetuilla kikherneillä

kuudelle

  • 6 viipaletta hyvää leipää
  • 2 avokadoa
  • 2–3 rkl kaurafraichea tai maustamatonta jogurttia
  • noin 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa
  • 1 prk kikherneitä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • noin 1/2 tl suolaa
  • 1/2–1 tl savupaprikajauhetta
  • tuoretta korianteria

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Valuta kikherneet ja sekoita niidn joukkoon öljy sekä suolaa ja savupaprikajauhetta. Halutessasi voit lisätä myös hieman jeeraa.
  3. Paahda kikherneitä 15–20 minuuttia eli kunnes ne ovat saaneet intensiivisen värin ja ovat napakoituneet.
  4. Soseuta avokadon hedelmäliha, lisää kaurafraiche ja mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  5. Levitä avokadotahnaa leiville. Laita kikherneitä päälle ja viimeistele tuoreella korianterilla.