| | | |

Falafelit – mainettaan helpompi homma

Falafelit ovat monella tapaa trendiruokaa. Katuruoka elää voimakasta nousukautta kaduilla ja kotikeittiöissä, ja falafelit ovat Lähi-Idässä perinteistä, kadunkulmassa tarjottavaa ruokaa. Ylipäätään Lähi-Idän maut ovat yksi kuumimpia ruokatrendejä – ehkä ei ihan vielä Suomessa, mutta maailmalla aiheesta on kohistu jo tovi.

Itse tehdyillä falafeleilla on turhaan työlään ruoan maine. Työläintä on muistaa laittaa pääraaka-aine sopivaan aikaan kahdentoista tunnin vesikylpyyn, muuta erityisen vaivalloista vaihetta hommassa ei olekaan. Vastoin Eviran suosituksiavalmistan falafelit aina liotetuista mutta keittämättömistä kikherneistä; kuuma friteerausöljy kypsentää kyllä taikinan. Pullat voi kypsentää myös uunissa, mutta friteerauksella pinnan saa rouskuvan rapeaksi sisuksen säilyessä pehmeänä ja mehevänä.

Falafelit maistuvat siltään jugurttikastikkeeseen dipattuina, salaatissa tai pitaleivän välissä taboullehin ja grillatun munakoison kanssa.

****

Falafelit
30-35 kpl

400g kuivia kikherneitä
vettä liotukseen

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
nippu lehtipersiljaa
nippu korianteria
kourallinen minttua
1 1/2 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl paprikajauhetta
1/2-1 tl chilirouhetta
2 tl suolaa
1/2 dl vehnäjauhoja

rypsiöljyä (noin 1 litra) uppopaistamiseen

Liota kikherneitä noin 12 tuntia. Jos teet liotuksen päiväsaikaan, voit vaihtaa veden välillä, mutta sitä varten ei tarvitse laittaa kelloa soimaan keskellä yötä. Huuhtele kikherneet juoksevalla vedellä ja valuta kuiviksi.

Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna kikherneet ja sipulit sekä yrtit karkeahkoksi massaksi tehosekoittimella tai vastaavanlaisella koneella. Älä tee taikinasta liian sileää. Lisää mausteet ja jauhot ja sekoita huolellisesti.

Kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Öljyn kuumetessa purista kämmenessä massasta pullia, purista pullat mahdollisimmat tiiviiksi. Laske pullat lusikan avulla pienissä erissä (4-5 kerrallaan) kuumaan öljyyn ja paista noin 4-5 minuuttia eli kunnes falafelit ovat kauniin kullanruskeita. Nosta reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle ja paista kaikki pullat samalla tavalla.

****