|

Gluteeniton porkkanakakku

Porkkanakakun mehevyydessä on kaksi julkista salaisuutta: Reilu määrä porkkanaraastetta tekee kakusta kostean (ja melkein terveellisen), ja taikinan rasvana käytetty öljy tekee rakenteelle silkkaa hyvää.

Tein kakusta gluteenittoman, koska kuka sitä nyt ennen leivontaa muistaa tarkistaa, onko kaapissa kaikkia aineksia. Nyt puuttuivat vehnäjauhot. Niin, ja öljy, jonka hain naapurista. Lopulta tosin jouduin joka tapauksessa käymään kaupassa, sillä myöskään kuorrutteeseen tarvittavaa juustoa ei ollut. Intoa on aika usein enemmän kuin suunnitelmallisuutta.

Resepti

 

 

Porkkanakakku
8-10 annosta

taikina
350g porkkanaraastetta (noin 4 porkkanaa)

4 kananmunaa

2 dl rypsiöljyä (tai muuta mietoa öljyä)

2 dl sokeria

1 dl mantelijauhoa

3 dl gluteenitonta jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa

1 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääri

1/4 tl jauhettua neilikkaa

täyte ja kuorrute

200g sulatejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa

100g voita

1 dl tomusokeria

(2-3 rkl limettimehua)

mantelirouhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Raasta porkkanat. Sekoita kulhossa porkkanaraaste, kananmunat, öljy ja sokeri. Sekoita toisessa kulhossa jauhojen joukkoon mantelijauho, leivinjauhe, sooda sekä mausteet. Sekoita kuivat aineet porkkanaseokseen.

Voitele irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen kuin täytät ja kuorrutat sen. Kakkupohja vain paranee, jos se saa olla jääkaapissa yön yli.

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön vähintään puoleksi tunniksi. Vatkaa voi juuston kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää sokeri  ja raikasta halutessasi seos limettimehulla. Halkaise kakku ja levitä puolet voi-juustoseoksesta kakun täytteeksi. Levitä loput täytteestä kakun päälle. Rouhi koristeeksi manteli- tai pähkinärouhetta.

_____

Muistathan osallistua lukijatutkimukseen ja arvontaan!