Gotlanti – täydellinen kesälomakohde

Olen käynyt Gotlannissa nyt kahdestija jokainen saarella vietetty hetki on saanut minut viehättymään saaresta enemmän. Toukokuisena viikonloppuna, kun olin tutustamassa saaren ruokatarjontaan Visit Swedenin kutsumana, laitoin kotiin viestin, että en ole varma uskallanko matkata kohteeseen kolmatta kertaa. Voi olla, että jään asumaan.

Gotlanti on matkakohteena monipuolinen, sillä nähtävää ja koettavaa on kaikille. Kesäaikaan Helsingistä voi lentää Visbyn kentälle suoraan, muutoin pompulla Tukholman kautta. Tukholman eteläpuolelta, Nynäshamnista, lauttamatka kestää kolmisen tuntia. Menipä saarelle laivalla tai lentäen, kannattaa siellä vuokrata vähintäänkin pyörä, mielummin auto, sillä Gotlanti on paljon enemmän kuin Visby.

Ethän ymmärrä väärin, Visby on huiman ihana pikkukaupunki, jonka vanhan kaupungin (Innerstad) katuja jaksaisin kävellä ehkä loputtomiin. Kaupunki on kaunis kuin kukka ja kaupunkina eläväinen. Mutta Gotlannin maaseutu on ehdottomasti kokemisen arvoinen: pieniä kyliä, vaihtelevia luonnonilmiöitä, 800 kilometriä rantaviivaa sekä upeita maisemia ja jumalaista ruokaa paikoissa, joihin taitettu matka on taatusti sen arvoinen.

Lapsia Gotlannissa viehättää Peppi Pitkätossun jalanjäljet sekä vesipuisto aivan Visbyn tuntumassa (Kneippby). Myös kivoja uimarantoja on ympäri saarta. Historian ystäville Gotlanti on aarreaitta: Keskiaikaista tunnelmaa voi aistia Visbyn vanhassa kaupungissa (Innerstad), jonka keskiaikaisista tavoista ja mielenkiintoisista yksityiskohdista kuulee tiivistelmän opastetulla vanhankaupungin kierroksella (kysy turisti-infosta, Donners plats 1).Visbyn keskiaikaviikolla (vko 32) ohjelmaa on turnajaisista keskiaikaisiin pitoihin, joissa kalleimman lipun lunastaneet syövät kuten linnanneidot, halvimmalla lipulla pääsee juhlaan kerjäläisenä.

Teemaviikkoja on keskiaikaviikon lisäksi muitakin. Poliitikan Almedahlsveckanin (vko 27) aikaan Visbyn kadut täyttyvät yhteiskunnallisista keskusteluista ja tapahtumista, kun taas viikolla 29 vietetty Stockholmsvecka on perinteinen bileviikko. Minua jäi houkuttelemaan syksyisin järjestettävät tryffelinmetsästysretket, sellainen on joskus saatava kokea.

Myös ruokamatkaajalle Gotlannissa on paljon nähtävää. Kaksi vuotta sitten listasin muutamia mielenkiintoisia kohteita, joita voin suositella edelleen. Erityisesti haluan nostaa listalta esiin Lilla Bjers -tilan ja tilaravintolan, siellä haluaisin ehdottomasti syödä seuraavalla reissullani.

 

Uusia suosikkejani ovat nämä:

 • Smakrike Krog & Logi on Ljugarnissa sijaitseva ravintola (ja majapaikka), joka tarjosi reissun parasta ruokaa (kuvat alla). Viehättävä rakennus ja tunnelmallinen piha kasvihuoneineen hurmasi minut makuelämysten ohella täysin. Vuokraa auto ja mene. Et tule pettymään. Smakrike järjestää myös edellä mainittuja tryffeliretkiä.

 • Bakfickan on aivan Visbyn keskustassa, ison torin (stora torget) laidalla. Pikkuruinen ravintola on erikoistunut kala- ja äyriäisruokiin. Savustetut ravut olivat erinomaisia, muut kehuivat myös sillitahnaa. Kalakeitto ja uppopaistetut kampasimpukat olivat myös maistuvia. Tee pöytävaraus.

 • Leva Kungslador on liki paratiisi. Kahvila, kiviuunileipomo, tilapuoti ja puutarha – mitä muuta voi toivoa? Juuri Visbyn kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa paikassa tarjottavat ovat laadukkaita.

 • Sysne Fiskbutik on sinun paikkasi, jos pidät savustetusta kalasta. Meren rannalla, aivan Gotlannin itäisimmässä niemekkeessä on kiva tunnelma. Voit syödä savukalan joko retkimäisesti paikan päällä tai ottaa sen mukaasi.

 • Wisby Ost myy laajan valikoiman paikallisia juustoja Visbyn keskustassa. Juustonystävien must see!

Kuten huomaat, Gotlannissa voit syödä hyvin seka Visbyssä että maaseudulla. Muistathan, että White Guide kokoaa Ruotsin parhaat ravintolat. Palvelusta voi hakea ravintoloita myös alueittain. Gotlantiin kannattaa tutustua myös etukäteen kattavilla nettisivuilla:

gotlanti.fi
www.inspirationgotland.se
gotland.com

_____

Reissun Gotlantiin tarjosi Visit Sweden & Inspiration Gotland – suurkiitos!

4 Comments

 1. Hej! Kiva kuulla! White guide on ollut niillä kerroilla, kun minä olen sieltä ravintolan napannut, oikein luotettava ja hyvä sivusto. Koodit (ne erilaisten ravintoloiden eriväriset laatikot) on vähän vaikeaselkoisia, vaikka idea on sinänsä hyvä. Kivaa kesää ja hyvää reissua Tukholmaan!

 2. Hej, kiitos tuosta White Guide-linkistä!
  Gottlantiin en ole ainakaan tänä kesänä vielä menossa (vaikka nyt alkoi kieltämättä kiinnostamaan). Mutta Tukholmassa tulee taas käytyä parin viikon päästä ja tuon linkin kautta löysin jo pari mielenkiintoista uuttaa paikkaa, joista en aiemmin tiennyt.

 3. Onpas ihana kuulla, etten ole ihastukseni kanssa yksin 🙂 Käyn heti kurkkimassa sinun jutun.

  Olen samaa mieltä, että Visbyn ulkopuolellekin kannattaa ehdottomasti mennä. Pohjoisen raukit ja Fårön omanlainen tunnelma ovat myös kivoja. Kalastus Gotlannissa kuulostaa mielenkiintoiselta, vaikka se ei varsinaisesti minun juttu olekaan. Minua jäi houkuttelemaan tryffelimetsästysretki, joita järjestetään syksyisin. Se olisi kiva kokea!

  Menkää seuraavalla kerralla toki Smakrikeniin syömään. Ihana ravintola ja hyvää ruokaa!

 4. Mä niin allekirjoitan tän sun jutun!!! I ♥ Goltand!!!!!
  Toukokuussa tuli mullakin toinen reissu kyseiseen paikkaan, ja ahh… mä olin taas niin myyty! Mun blogista voi käydä lukemassa meidän matkakertomukset.
  Meillä siis isäntä kalastaa ja siksi suuntaamme sinne yhdessä aina keväisin (isäntä käy myös syksyllä). Gotlannin luonto on jotain aivan käsittämättömän upeaa. Ja niin kuin totesit, Visby on Visby, ihan mielettömän upea kaupunki, mutta väitän että siellä Visbyn ulkopuolella on vielä paaaaaljon enemmän katseltavaa.
  Tämän kevään reissulla käytiin taas ihan uusissa paikoissa ja paljon jäi vielä nähtävää. Ensi keväänä taas uusiksi!! ☺

  P.S. Majoitumme aina Ljugarniin ja kävelin tuon ravintolan ohi kahtenakin eri päivänä. Valitettavasti tällä kertaa aikataulut eivät antaneet myöden poiketa siellä. Mutta ensi kerralla ihan varmasti!!! ☺

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.