Helppo kesäherkku: keitetyt herneet eli apposet

Herneet ovat kasvaneet tänä kesänä hitaasti mutta varmasti. Usein nopeakasvuisten sokeriherneiden kiihkeä ja lyhyt satokausi ajoittuu juhannuksen jälkeisen viikon ja heinäkuun toisen viikon väliin. Nyt lituskoita on päästy syömään vasta elokuussa. Hyvää on kannattanut odottaa.

Keitetyt herneet ovat varmasti kesän helpoin lisäke – tai välipala. Litteitä sokeriherneitä ryöpätään vain minuutti, mutta pulleita peltoherneitä eli silpoydinherneitä täytyy keittää pidempään. Myös syömistavassa herneet eroavat toisistaan. Pulleissa herneissä palon kuoriosa on sitkeä ja ne täytyy riipiä hampaiden välistä vetäen. Pehmeät sokeriherneet syödään kokonaan. Yhteistä on keittämisen ohella ennen syöntiä tehtävä voiviimeistely.

Resepti

Keitetyt herneet eli apposet

herneenpalkoja (sokeriherneitä tai sipoydinherneitä eli ”tavallisia herneitä”)

vettä

suolaa

voita

Keitä kattilassa vettä. Herneet saavat uida väljässä vedessä. Mausta vesi reilusti suolalla. Keitä sokeriherneitä vain minuutti ja valuta ne siivilässä. Silpoydinherneitä täytyy keittää noin 8-10 minuuttia. Kaada valutetu herneet takaisin kattilaan ja heitä sekaan nokare voita ja sekoita. Ripsauta tarvittaessa vielä hieman suolaa päälle. Tarjoile heti.

_____

4 Comments

  1. Täällä vastataan katsos (melkein aina) toiveisiin 🙂

    Ryöppää vaan ihan todella nopsasti, jos sokeriherneet on ihan lituskoita, etteivät mene yli. Me on syöty näitä puskat tyhjiksi alkupalana, iltapalana, ruoanlaittoruokana ja lisäkkeenä. Toimii.

  2. Ei oo totta, Hannele! Just muutama tunti sitten kamun mies puhui jotain suolavedessä keitetyistä herneenpaloista, ja mietin, että täytyypä moinen googlettaa ja kokeilla tehdä sokeriherneistä, joita tulee nyt runsaasti. Ei sitten tarvinnut Kokkipottilaa pidemmälle mennä. Kiitos, näitä testataan heti huomenna 🙂

  3. Niin minustakin! Minulle "oikeat apposet" on nimen omaan sokeriherneitä, mutta maailmalle kai ei 🙂

    Herneiden satokausi on kyllä kiihkeä, varsinkin jos joku on kylvänyt vain yhtä lajiketta.

  4. Apposet on kyllä hauska sana! Olen tässä juuri aikonut lähteä kasvimaalle hakemaan jälkkäriksi herneitä. Ne on ollet poimiskunnossa vasta pari päivää ja ihanan makeita sellaisenaan. Ensi viikolla voisi malttaa jo tehdä apposia… jos niitä on vielä jäljellä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.