Intialainen lihapullacurry
Kaupallisessa yhteistyössä Atria
Jauheliha, tuo suomalaisten raaka-ainesuosikki kulkee kaupasta kotiin ja keittiöstä lautaselle jokaisessa lihaa syövässä kodissa. Nyt paketti kulkee kaupasta kotiin aiempaa kätevämmin, sillä Atriauudisti täysin jauhelihojensa pakkauksen ja haastoi minut testaamaan paketin käytettävyyttä. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Atrian kanssa.
Harvoin minkään tuotteen pakkausuudistus on ollut näin onnistunut. Oikeasti. Atrian uusi, pehmeä jauhelihapaketti on suorastaan nerokas: sen käytettävyys on kaikella tavalla edeltäjäänsä paljon parempi. Uusi pakkaus on kooltaan selvästi pienempi, mikä jo sinänsä on hieno asia sekä kauppakassissa, jääkaapissa että pakastimessa, isojen määrien logistisista eduista nyt puhumattakaan. Pakkaus avautuu helposti ilman teräaseita ja menee minimyttyyn roskiksessa. Ja montako kertaa kovasta muovista tehty paketti on rikkonut muovisen kauppakassin? Pehmeäreunainen paketti ei sitä tee. Pieni mutta merkittävä asia. Ainoa asia mikä mietityttää on, miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?
Tein jauhelihasta intilaista lihapullacurrya, joka on astetta fiinimpi lihapullaruoka. Lihapullacurrya voi hyvin tarjota hieman harvinaisemmillekin vieraille, heille, joille makaroonilaatikon tai jauhelihakeiton tarjoaminen tuntuu turhan arkiselta. Curryn voi hyvin tehdä edellisenä päivänä ja lämmittää, tai esimerkiksi kastikkeen voi keittää aiemmin ja kypsentää sitten lihapullat curry-kastikkeessa riisien kiehuessa. Tunnissa saa tosin valmista currya, vaikka työvaiheita ei parille päivälle jakaisikaan. Mausteinen lihapullacurry maistuu aivan erityisen hyvälle helmikuisena pakkaspäivänä.
Resepti
Intialainen jauhelihacurry
4–6 annosta
kastike
hieman öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 x 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1–2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1–2 tl savupaprikajauhetta
1–2 tl garam masala -maustetta
1 tl kurkumaa
(hieman chilikastiketta)
400 g tomaattimurskaa tai kuorittuja, säilöttyjä tomaatteja
400 g kookosmaitoa
1–2 tl sokeria tai hunajaa
noin 1 tl suolaa
lihapullat
400 g Atrian naudan jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
pieni sipuli
1 tl suolaa
noin 1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
noin 1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2–1 tl garam masala -maustetta
noin 1 dl tuoreita yrttejä silputtuna (korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja)
lisäksi
keitettyä riisiä
tuoreita yrttejä (korianteri, minttu ja/tai lehtipersilja) tai ituja
Tee ensin kastike. Hienonna kuoritut sipuli ja valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuumenna öljy paistinkasarissa, lisää sipulisilput, inkivääri sekä kuivat mausteet. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti, jotta mausteet avautuvat. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Mausta suolalla ja pyöristä makua tarvittaessa sokerilla tai hunajalla. Aja halutessasi tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä.
Kastikkeen kiehuessa tee lihapullataikina. Lisää jauheliha joukkoon silputtu sipuli ja valkosipulinkynsi sekä mausteet ja yrttisilppu. Voit halutessasi paistaa pienen koepullan ja säätää makuja. Pyörittele pullat ja laske ne kastikkeeseen raakana. Anna lihapullien kypsyä kastikkeessa 15–20 minuuttia välillä varovasti sekoitellen.
Lihapullien kypsyessä keitä riisi. Myös naanleipä sopii ruoan kanssa erinomaisesti.
Kaupallisessa yhteistyössä Atria