| |

Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti

Kaakkoisaasialainen kaalisalaatti on vähän kuin coleslaw. Idästä makuja suurella kauhalla ammentanut raaste on kuitenkin amerikkalaista serkkuaan raikkaampi ja makumaailmaltaan monipuolisempi. Kaalisalaatti on erinomaista sellaisenaankin mutta uusiin korkeuksiin, ja arkisesta lisäkkeestä juhlaruoan tasolle, se nousee, jos päälle lohkoo tuoretta mangoa ja esimerkiksi valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä. Soppaa ja silmukoita -blogin Marja laittoi samantyyppiseen salaattiin kanaa – se oli tyrmäävän hyvä salaatti!

Voimakkaan makuinen kastike kannattaa sekoittaa raasteen sekaan vasta hetki ennen tarjoilua, jotta kaalin ja porkkanan rapeus säilyy parhaimmillaan. Korianteri ja minttu sopivat raasteeseen ihanasti, mutta jos yrttejä ei löydy, voi salaattiin silputa esimerkiksi persiljaa. Onneksi pian ei tarvitse taas  välittää kaupan yrttivalikoimasta – yrttejä on aivan helppo kasvattaa ihan itse! Ajatus on niin herkullinen, että se saa suun hymyyn ja kutinan mahanpohjaan. Hihii!

****

Kaalisalaatti itämaisittain

1/2 valkokaalia (n. 500g)
1 salottisipuli
2 porkkanaa
20g tuoretta korianteria (1 ruukku, 1 dl silppuna)
20g tuoretta minttua (1 ruukku, 1 dl silppuna)

kastike
1/2 dl limetinmehua (kaksi limettiä)
3 rkl kalakastiketta
3 rkl (palmu)sokeria
1 chili (tai maun mukaan)
1 tl tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi

lisäksi esimerkiksi
tuoretta mangoa
valkosipuliöljyssä paistettuja jättiravunpyrstöjä
kanaa
katkarapuja
tofua

Tee ensin kastike. Poista chilistä halutessasi siemenet ja vaalet siemenkiinnikkeet. Silppua chili. Kuori palanen inkivääriä, raasta tai silppua pieneksi, tee samoin myös valkosipulille. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen ja jätä maustumaan. Sokerin sulamiseen menee hetkinen, joten maistaminen kannattaa suorittaa, ja maut säätää, vasta kohta.

Raasta kaali tai leikkaa se veitsellä ohuiksi siivuiksi. Tee samoin porkkanoille. Kuori sipuli ja leikkaa se pieneksi silpuksi. Hienonna yrtit. Sekoita salaatti.

Maista kastike ja säädä sokerin, kalakastikkeen ja limetin suhdetta tarvittaessa suullesi sopivaksi. Sekoita kastike raasteen joukkoon. Tuore mango sopii salaattiin joko pieninä paloina suurempina lohkoina aivan taivaallisen hyvin. Valitse kypsä mango.

****