|

Kokonaiset ahvenet uunissa – helppo yhden astian herkku

Seuraa klassinen aloitus: Tämä on pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri askel minulle.

Marssin viikonloppuna ensimmäistä kertaa kalakauppaan ostamaan kokonaisia ahvenia. Naurakaa vain, mutta harvoin olen ollut niin innoissani ja ihmeissäni käsiini annetuista ruoka-aineksista. Yli kolmenkymmenen vuoden tuskastuttavan ja totaalisen kala-allergian jälkeen voin syödä ahventa ilman suurempia oireita (pientä kutinaa ei meillä lasketa). Käden kohti taivasta; tämä on mahtavaa! Lohikalat teettävät edelleen töitä lääkäreille, mutta enää en aio sitä surkutella. Sanoinko jo, että tämä on mahtavaa. 

Kalakauppias, entinen kala-allergikko hänkin, perkasi pyynnöstäni kalat hitaasti ja siten, että näin kuinka se tehdään. Seuraavalla kerralla osaisin ehkä itsekin, joskin kauppiaan veitsen liikkeet olivat sen verran mukavaa katsottavaa, että taidan kantaa ahvenet jatkossakin kotiin perattuina.

Ahventen kanssa uuniin laitettiin perunoita, jotka saivat osansa sitruunaisesta mausta. Raikas jugurttikastike sai ruoan maistumaan kesältä, tuoksumaan laiturinnokalta ja tuntumaan lempeältä suvituulelta.

****

Kokonaiset ahvenet uunissa perunoiden kanssa

1 kg ahvenia (meillä neljä kalaa)
1 sitruuna
kevätsipulin varsia
suolaa
oliiviöljyä
perunoita
tuoreita yrttejä

jugurttikastike
2 dl maustamatonta jugurttia
kourallinen kevätsipulisilppua
kourallinen tuoreita yrttejä (esim. persilja, basilika)
sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
n. 1 tl sinappia
suolaa
himppunen sokeria

Laita uuni lämpiämään noin 175-180 asteiseksi. Laita heti uuniin esikypsymään foliokääreessä pestyt perunat. Huuhtele ja kuivaa peratut ahvenet. Pese sitruuna huolellisesti ja viipaloi se ohuehkoiksi siivuiksi. Silppua  kevätsipuli. Rohi suolaa kalojen sisään ja päälle. Sujauta ahvenien mahaan viipale sitruunaa ja hieman kevätsipulia. Huiski kalojen päälle hieman oliiviöljyä.

Ota esikypsyneet perunat folionyytistä, ripottele niille hieman suolaa ja laita ne samaan vuokaan kalojen kanssa. Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Tee sillä välin kastike sekoittamalla jugurtin (tai kermaviilin) joukkoon kevätsipulia ja yrttejä silppuna. Mausta suolalla, sitruunalla, sinapilla ja sokerilla makusi mukaan.

****