|

Lämmin avokadokeitto

Pöydän toiselta puolelta kuului alkuviikosta painavanoloinen miete: ”Minä kyllä tykkään syödä talvella keittoja.” Perässä seurasi pitkä ja merkitsevä katse. Niin pitkä ja niin merkitsevä, että ymmärsin kyllä. Tällä viikolla olemme syöneet iltaruoaksi keittoa kolmesti (joista kerran naapurissa, ehkä sielläkin on käyty katsomassa pitkään).

Ettei nyt ruudun sille laidalle synny vääränlaisia mielikuvia, todettakoon, että herra Kokki osaa vallan mainiosti tehdä keittoja itsekin, eikä oletusarvona todellakaan ole nainen kauhanvarressa. Mutku kokkaaminen on niin kivaa, minulle rentoutumiskeinoista parhaimpia.

****

Lämmin avokadokeitto
2-3 annosta


1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl (oliivi)öljyä
1 kypsä avocado
6 dl kasvislientä
limen tai sitruunan mehua maun mukaan (meillä noin 2-3 rkl)
mustapippuria myllystä
tabascoa
1 prk (120g) smetanaa (tai ranskankermaa)
(suolaa)

Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna pieneksi silpuksi. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota sipulisilppuja siinä parisen minuuttia. Kuori ja kuutioi avocado ja lisää kattilaan. Lisää myös kasvisliemi. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta limen tai sitruunan mehulla, mustapippurilla ja tabascolla. Lisää smetana ja sekoita tasaiseksi, surauta tarvittaessa vielä sauvasekoittimella. Maista ja säädä suola ja sitruuna kohdilleen.

Ups. Huomasin, että aamulla pöydällä möllötti toinen avocadoista. Keittoon niitä päätyi vain yksi, korjasin reseptin. Jos laitat avokadoja kaksi, lisää hieman nesteen määrää ja mausta tarvittaessa enemmän.

****

Söimme keiton tomaattibruchettojen kanssa, jotka sopivat makumaailmaan hyvin. Keitto oli hyvää ja täyteläistä, vaikka avokado ei maistunutkaan lämpimänä yhtä raikkaalta kuin kylmänä. Kesällä täytyy tehdä avokadokeittoa kylmänä ja lorauttaa mukaan shampanjaa.