Menestysburgerit

Savossa vietetty kesäviikonloppu huipentui harvinaisen hurmaavan kokin (6 v.) tekemiin menestysburgereihin. Harva kokki tekee työtä yhtä intensiivisesti keskittyen, suu supussa ahertaen. Näissä hampurilaisissa todella maistui tekemisen ja onnistumisen riemu, ylpeys ja ilo. Aikuiset olivat apuna vain kaikkein kuumimmissa puuhissa kuten pihvienpaistossa ja sämpylöiden grillaamisessa, muutoin pikkukokki teki hampurilaiset itse kiharat huivin alla hulmuten. Kun pelimiestä muistutettiin, että aikuiset voivat kyllä auttaa, hän totesi: ”Kokki jaksaa kyllä”.

Menestysburgerien resepti ontalvella esittelemästäni Herkullinen syöttö -keittokirjasta (s. 21). Burgeriresepti on noussut kirjasta siskon perheen lasten suosikiksi Kalpan kanapastan ohella. Hampurilaisen koukkuna on oivallinen kastike, joka kyllä maistui paremmin aikuisille. Kokki itse kokosi oman hampurilaisensa varsin pelkistetysti (ylin kuva), aikuisten burgerit näyttivät hieman runsaammilta (kuva alla).

Hampurilaiset ovat mainiota ruokaa monessa mielessä: Jokainen voi valita lisukkeet mieltymyksiensä mukaan. Lisäksi kokki voi hyödyntää niin paljon tai vähän kaupan valmistuotteita kuin haluaa tai kokkausinto (tai -aika) antaa kulloinkin myöten. Hampurilaiset voivat olla pikaruokaa, pitkään tuunailtua käsityötä tai jotain siltä väliltä. Tiesittekö muuten, että New Yorkissa saa myös Michelinillä palkittuja hamppareita. 

 ****
Menestysburgerit

hampurilaissämpylöitä

naudan paistijauhelihaa
suolaa ja pippuria

salaattia
tomaattia
sipulia
cheddarjuustoa
muita lisukkeita ja mausteita makusi mukaan

kastike
1 ½ dl majoneesia
2 rkl ranskalaista salaatinkastiketta
2-3 tl piparjuuritahnaa
1 rkl sipulia
1 rkl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa 
suolaa

Tee ensin kastike. Tee majoneesi itse tai mittaa oikea määrä kaupan majoneesia. Hienonna sipuli ja yhdistä kaikki ainekset majoneesiin. Surauta tasaiseksi tehosekoittimessa. Huom! Ranskalainen salaatinkastike on tehty (yleensä) etikasta, öljystä, sinapista, sokerista ja suolasta, joten jos sinulla ei ole valmiskastiketta, lisää hampurilaiskastikkeeseen tippa sinappia ja lisää ripaus sokerin, suolan ja etikan määrää.

Muotoile jauhelihasta sopivat pihvit. Paista pihvit pannulla tai grillissä, mausta suolalla ja pippurilla. Siivuta lisukkeet.

Paahda sämpylöitä, jotta saat niihin mukavan rapeuden. Laita sämpylän väliin haluamasi mausteet ja lisukkeet sekä koko komeuden kruunaavaa kastiketta. Syö heti.

****