|

Mustikkainen kefirsmoothie

Yksi suurista ruokatrendeistä maailmalla on hapatus. Ei siis sellainen hapatus, joka on silkkaa hupatusta, vaan sellainen hapattamista tarkoittava hapatus.

(Suomen kieli, että minä rakastan sinua.)

Hapatetuista maitotuotteista Suomen markkinoilla uusi tulokas on kefir, jonka Soppa365 nosti viiden trendijuoman joukkoon. Kefir on idästä kotoisin oleva, juoksevaa jugurttia tai piimää muistuttava tuote, joka on kirpsakkaa ja raikasta. Aikanaan Kaukasuksen vuorten paimenet hapattivat tuoretta maitoa saadakseen voimajuomaa. Kun kefiriä kului, lisättiin joukkoon tuoretta maitoa ja siten kefirin juuri säilyi sukupolvelta toiselle. Juoman terveysvaikutuksia pidettiin merkittävinä ja monen englanninkielisen nettisivun mukaan kefir parantaakin liki kaikki vaivat ja taudit. Venäläiset ovat varmasti tosi terveitä, sillä luin kefirin olevan maan suosituin hapanmaitotuote.

Me surautimme kefiristä mustikkaisen smoothien. Kun kefiriä ja marjoja on yhtä paljon, on lopputulos raikkaan hapokas, mitä inkivääri vielä korostaa. Jos pidät vähemmän kirpeästä smoothiesta, voit vähentää kefirin määrää tai lisätä makeutusta.

Kun purkki on vajunut vielä yhden smoothiesatsin verran, ryhdyn oman elämäni paimeneksi. Jatkan kaupasta ostettua kefiriä maidolla ja hapattelen hetken. Palataan asiaan, jos kokeilusta on jotain kerrottavaa.

Resepti

Mustikkainen kefirsmoothie
2 reilua annosta

4 dl maustamatonta Kefir-juomaa
4 dl mustikoita
1 tl inkivääriraastetta
n. 2 rkl hunajaa

Kuori pala inkivääriä ja raasta se pienimmällä mahdollisella terällä. Mittaa blenderiin kaikki ainekset ja surauttele, kunnes smoothie on tasaista. Maista ja lisää makeutta tarvittaessa.

_____

  ps. Myös Kivistössä ollaan aallon harjalla. Siellä on hapatettu purjoa!

18 Comments

 1. Valion kefiriä ei valmisteta siementä käyttäen… jonka vuoksi en ole sitä ostanutkaan.
  valmistan itse kefirinsiemenellä vanhanajan homogenoimattomasta maidosta kefiriä. ja tulee aivan älyttömän hyvän makuista… taas litraa odottelemassa… 🙂

 2. Ihanaa löytää kefiiriresepti! Teen paljon smoothieita, mutta usein turkkilaisella jugurtilla. Bongasin vähän aikaa sitten Valion kefiirin kaupassa ja oli pakko ostaa. Muistan tuotteen lapsuudestani, myös sen ulkonäön. Onkin ollut nostalgista törmätä siihen esimerkiksi Baltian maissa. Kiitos tästä!

 3. Mielenkiintoista, tosiaan!
  En ole vielä ehtinyt kokeilla valmiskefiirin käyttämistä ns. juurena, mutta luotan siihen edelleen 🙂

 4. Mielenkiintoista! Täytyy maistaa tuota kaupallista versiota ja jos maku miellyttää, alkaa etsiä mistä saisi jyviä ihan omatekoista varten 🙂

 5. Paha tilanne, Veera, todella paha!
  Kefir toimii erinomaisesti tuorepuurossakin. Tein omppu-kaura-kefituorepuuroa ja se oli just parasta.

 6. Kefir on ehkä paras maitotuote ikinä! Hyvä kun ei alkanut kaupassa tänään itkettää kun maustamaton oli LOPPU. Pitääkin kokeilla smoothieta. Tuorepuuroakin ajattelin testata.

 7. Kiitos, Pekka, nopeasta vastauksestasi!
  Valion kefirissä ei siis ole "ryynejä", vaan terävät ilmakuplat kutittelevat kielenpäätä. Kaupallinen hapate takaa tietysti tasaisen laadun – samoilla termeillä ei voine paimenien kefiiriä luonnehtia 🙂

 8. Hei! On mielenkiintoista huomata, että kefir puhututtaa ja myös maistuu. 🙂
  Tässä vastaus esitettyyn kysymykseen Valio Kefir juoman hapatteesta ja kefiirijyväsistä:

  Perinteinen kefiiri valmistetaan lisäämällä maitoon hapatebakteereita sekä hiivaa sisältäviä kefiirijyväsiä.Tämän jälkeen juoman anetaan käydä. Valio Kefir LGG puolestaan tehdään kaupallisella hapatteella. Tuotteessa käytetty hapate on kaupallisesti saatava tarkkaan määritelty eri bakteerien ja hiivan seos. Kefiirijyväsistä ei voida puolestaan tarkkaan sanoa, mitä kaikkia kantoja ne sisältävät.

  Pitääpä itsekin kokeilla tuota Hannelen mustikkaista kefirsmoothieta!

  Terveisin
  Pekka Rantamoijanen, Valion yhteisöpäällikkö
  @rantamoijanen

 9. Säväyttävä on hyvä sana, Liisa!
  Minun suuhun ei ryynejä tuntunut, mutta ilmakuplat oli kyllä teräviä, jänniä!

  En tiedä, miten kefir Suomessa tehdään, mutta luulen, että "siemen" on joka tapauksessa bakteerikasvustoa, olkoon se sitten ryynimäistä tai mitärakenteitaniitänytonkaan. Mutta tämähän täytyy selvittää, kyllä ehkä joku valiolainen tämän tietää 🙂 Palataan asiaan!

 10. Mä maistoin eilen tuota maustamatonta ja se oli kyllä säväyttävä kokemus. Se maistui happamemmalle kuin olin ajatellut ja samalla vähän makealle, tykkäsin kyllä. Mun mielestä siinä rakenteessa tuntui jotain pieniä "ryynejä", että oisko siinä sittenkin sitä siementä mukana.. Tosin saatoin sekoittaa ryynit teräviin ilmakupliin.

 11. Kiitos kommentistasi, jemmiina! Tervetuloa kommenttilootaan 🙂

  Uskon helposti, että kefiiri toimii hyvin kesälläkin. Sitä odotellessa!

 12. oi, kefiiri oli (1970-luvulla) minun lapsuuteni herkkujuoma, ihanaa hellesäällä.
  ~jemmiina~

 13. Voi olla, ettei hapatus onnistu, mutta aion kokeilla!
  Kun viiliä ja jugurttiakin voi tehdä itse, luulen kefirin toimivan itse itsensä siemenenä. Letsii…

 14. Kaupan kefiiristä ei taida saada lisää kefiiriä, koska siinä ei ole enää raejuuston näköisiä kefiirinsiemeniä. Jonkun artikkelin mukaan siemeniä ei edes käytetä ruokateollisuudessa, vaan juomaan lisätään LGG bakteeri. En kyllä yhtään osaa sanoa miten on Valion laita. Aivan ihanaa heidän kefiiri on, etenkin vadelman makuinen.

 15. Inkivääri on ihana lisä kaikkeen. Teen sitä valmiiksi suuren satsin. Bamixin myllyssä kuoritut inkiväärit pieneksi sitten sekoitan siihen hunajan (pari ruokalusikallista) ja laitan komeuden lasipurkkiin. Käytän sitä kaikkeen mahdolliseen. Säilyy hyvin jääkaapissa, kunhan hunajaa ja mehustunutta inkivääriä on riittävästi. Ovat siis sen "mehun" peitossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.