| | |

Pitaleivät

Viime viikkoina arki on ollut yhtä huisketta ja kotona on lähinnä käyty ja käännytty. Onneksi joukkoon on mahtunut rauhallisiakin kotipäiviä. Silloin mikään ei ole niin rentouttavaa ja mukavaa (lötkispötköilyn ja yhdessäolon lisäksi), kuin upottaa kädet taikinaan. Taikinaterapiaa.

Viime viikonloppuinen taikinaterapia tuotti pitaleipiä. Pitat ovat hauskaa ja helppoa leivottavaa; uunissa ohueksikaulitut taikinapalat pullahtavat pulleiksi kupliksi – tai sitten ei. Joku leipä päätti pullistua pallonmuotoiseksi jättiläiseksi ja toinen taas paisui vain toisesta laidastaan. Muutama viimeisimpänä paistettu leipä ei suostunut kohoamaan lainkaan, ehkä ne suuttuivat jäädessään viimeiseksi. Tai ehkä ne kuitenkin ehtivät kohota odotellessaan liian paksuiksi, jolloin kuuma ilma ei jaksa paisuttaa taikinaa pulleaksi.

Uunissa ponnahtelevista leivistä tuli mieleen lapsuuden lapinreissu, jolloin leikimme uunin olevan telkkari ja kyttäsimme silmät tarkkoina paistuvaa pannaria, jonka kuplat olivat kuin tuntureita. Halvat oli huvit.

Pitaleipien väliin laitoimme pakastimesta löytyneitä kebab-lastuja sekä salaattia ja hummusta. Marinoidut valkopavut toivat loistavan lisän eritoten marinadikastikkeen valuessa kostuttamaan muita täytteitä.

****

Pitaleivät

2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
n. 3 dl (1 1/4 cups) vettä
n. 8 dl (3½ cups) vehnäjauhoja
½ tl suolaa
(loraus öljyä)

Sekoita kulhossa hiiva, sokeri ja hieman kädenlämpöä lämpöisempi vesi (n. 42 astetta). Sekoita ja anna seistä kymmenisen minuuttia – hiivarakeet sulavat ja alkavat kuplia hauskasti. Lisää suola ja osa jauhoista. Laita käsi kulhoon ja ala sekoittelemaan taikinaa. Lisää jauhoja vähitellen samalla taikinaa vaivaten, kunnes taikina on vielä pehmeää mutta ei enää vetelää. Jauhoja saa ja pitäisikin jäädä myös kohotuksen jälkeiseen työstöön. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi (½-1 tuntia). Voit nopeuttaa kohoamista laittamalla leivontakulhon lämpimään veteen esimerkiksi tiskialtaaseen.

Laita uuni kuumenemaan 230-250 asteeseen.

Kun taikina on kohonnut, laita pöydälle reilusti jauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Pyörittele, vaivaa, venyttele ja muokkaa taikinaa (tämä on sitä terapiaa). Hiljalleen, kymmenessä tai viidessätoista minuutissa, taikinasta muodostuu kimmoisa pallo. Voit halutessasi vaivata taikinan joukkoon lorauksen öljyä.

Tee taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 osaan. Pyörittele osista palloja ja kaulitse pallot ohuiksi, alle puolen sentin, lituskoiksi. Paista kuumassa uunissa viitisen minuuttia. Laita leivät jäähtymään liinan alle. Mikäli et syö leipiä heti ja haluat niiden säilyvän pehmeinä, laita ne pussiin heti jäähdyttyään.

****

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Sokeria en tohtinut laittaa ohjeessa olevaa määrää, tyydyin teelusikalliseen. Osan jauhoista korvasin spelttijauhoilla ja gluteenittomalla jauhoseoksella, sillä vehnäjauhot olivat vähissä. Jauhomäärän(kin) kanssa kannattaa olla luova ja tunnustella käsin taikinan koostumusta. helposti käsiteltävä mutta pehmeä taikinapallo kuvannee oikeaa koostumusta parhaiten.