• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit
  • TIlaa uutiskirje

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Salaatit
  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Aamupala & brunssi
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Salaatit

Salaatti paahdetulla bataatilla, veriappelsiinilla ja vuohenjuustolla

Suomi on pitkä maa. Samaan aikaan kun aivan pohjoisessa vasta herätään ensimmäiseen kaamoksettomaan aamuun, on etelässä aurinkoisten päivien valo jo keväisen kirkas. Toisaalta, se mikä pohjoisessa valossa hävitään, se lumessa voitetaan.

Kaamoksen kaatuminen on aina merkittävä, kevättä tarkoittava merkkipaalu. Se antaa luvan työntää ensimmäiset siemenet multaan ja kääntää ajatukset konkreettisesti kohti uutta kasvukautta. Pari vuotta sitten juhlimme valoa appelsiini-rapusalaatilla. Nyt makeankirpeiden veriappelsiinien rinnalle paahdettiin bataattilohkoja ja vuohenjuustokiekkoja. Lasillinen punaviiniä käänsi arjen hillitysti juhlaksi. Opiskeluaikoina kaamoksenkaatajaisten tunnelma ja tarjoilut olivat vähän erilaisia.

 

 

 Resepti

Salaatti paahdetulla bataatilla, veriappelsiinilla ja vuohenjuustolla 

kahdelle lounaaksi, useammalle lisäkkeeksi

salaatti

n. 500g bataattia

loraus oliiviöljyä

suolaa

100g babypinaatinlehtiä

3 veriappelsiinia

vuohenjuustoa syöjien mukaan (esim. 50g/syöjä)

(mustapippuria)

kastike

2 rkl veriappelsiinimehua

2 rkl oliiviöljyä

vajaa tl hunajaa

veitsenkärjellinen kanelia

1/2 – 1 tl tuoretta, raastettua inkivääriä

suolaa

(2 paahdettua valkosipulinkynttä)


Pese tai kuori bataatti/bataatit. Usein pienissä (luomu) bataateissa on hyvin ohuet kuoret, jolloin en kuori bataatteja lainkaan. Lohko bataatti suupaloiksi, laita pellille yhteen kerrokseen ja huiskauta hieman öljyä päälle. Ripottele päälle myös suolaa. Möyhi bataattilohkoja käsin, jotta kaikki bataattipalat saavat osansa öljystä ja suolasta. Paahda 180-200 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia eli kunnes bataattilohkot ovat kypsiä ja saaneet reilusti väriä. Jos haluat laittaa kastikkeeseen paahdettua valkosipulia, heitä valkosipulinkynnet kuorineen uuniin noin 10 minuutiksi.

Bataattien kypsyessä esivalmistele muut ainekset. Huuhtele pinaatti tarvittaessa ja ravistele huolellisesti kuivaksi. Kuori veriappelsiineista kaikki kuoret, myös valkoinen osa pois. Leikkaa veitsellä appelsiinin kalvon molemmin puolin kohti keskustaa, jotta saat kalvottomia, kauniita appelsiinilohkoja. Tee lohkominen esimerkiksi syvän lautasen päällä, jolloin saat mehun talteen kastiketta varten.

Tee kastike sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti. Kuorittu inkivääri kannattaa raastaa mahdollisimman pienellä terällä. Uunissa pehmenneet valkosipulinkynnet voit tilsiä vielä haarukalla, jotta ne sekoittuvat paremmin kastikkeeseen. Kastikkeen tekeytyessä paista vuohenjuustoviipaleet.

Kaada noin puolet kastikkeesta uunista otettujen bataattilohkojen päälle, sillä lämpimät lohkot imaisevat hyvin makuja. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Kasaa salaatti: laita pinaattilehtien päälle appelsiini- ja bataattilohkot sekä paistetut vuohenjuustoviipaleet. Laita loppu kastike pieneen kulhoon, jotta sitä voi lisätä salaattiin tarvittaessa. Rouhi päälle hieman mustapippuria.

_____


20 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Khao Lak – hyvää ruokaa ja rauhoittavaa rantaviivaa
Next Post: Chiansiemen-vadelmahillo »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    28.1.2015 at 16:08

    Sofia, toivottavasti sanot saman sanan vielä kokeilun jälkeenkin 🙂

    Reply
  2. Anonyymi says

    26.1.2015 at 19:38

    No niin…nyt uppoaa ��.

    Jaana

    Reply
  3. Sofia says

    26.1.2015 at 15:12

    Yksi sana: NAM!
    Ja toi kastike – kerrassaan ihanan värinen! Aion kokeilla 🙂

    Reply
  4. Hannele says

    26.1.2015 at 10:30

    Kiva kuulla, että osasin tarjota jotain virkistävää ja kiinnostavaa! O n n e k s i päivä on jo paljon pidempi.

    Reply
  5. Hannele says

    26.1.2015 at 10:27

    Ehkä ensimmäinen runomuotoinen kommentti ikinä 🙂 Kiitos!

    Ihana kuulla, että resepti oli toimiva, suorastaan rakastuttava. Mutta tarvitsen kyllä hieman tunnistusapua. Tunnen monta Maria, monta Outia ja monta Eevaa, mutta aivoni eivät yhdistä nimiä kolmikoksi 🙂

    Reply
  6. Hannele says

    26.1.2015 at 10:23

    Vuohenjuusto jakaa mielipiteitä melkein yhtä voimakkaasti kuin homejuustot. Jos feta tai halloumi uppoaa, laita jompaa kumpaa. Suolainen juusto sopii makean bataatin ja raikkaan appelsiinin kanssa tosi hyvin!

    Reply
  7. Hannele says

    26.1.2015 at 10:22

    Äh, kurjaa!
    Oletko kokeillut laittaa pannulle leivinpaperia ja paistaa ne paperin päällä?

    Reply
  8. Merja says

    24.1.2015 at 11:24

    Kiinnostava combo, ei olisi itselle tullut mieleen! Vaihtelu virkistäisi, kevään valon lisäksi 🙂

    Reply
  9. Hitunen says

    23.1.2015 at 19:09

    Kolme kamua kokoontui,
    Mari-kokki tämän jännän reseptin mukanaan toi.
    Ihmettelimme, maistelimme, ihastuimme, rakastuimme.
    Ahmimme kaiken.
    Runollisin kiitoksin,
    Mari, Outi ja Eeva – ehkä tunnistat 😉

    Reply
  10. Anonyymi says

    22.1.2015 at 18:00

    Kokeiluun…ilman vuohenjuustoa. Se kun ei uppoa, vaikka kuinka yrittänyt.

    Jaana

    Reply
  11. Paula says

    20.1.2015 at 18:55

    Jännä juttu, minä kun onnistun aina tartuttamaan viipaleet kiinni pannuun (ihan pannusta riippumatta), ja kokeiltu on rasvalla ja ilman, kuumemmalla ja viileämmällä pannulla, jauhopaneroinnillakin 🙂 Mutta kiva kuulla, että sen pitäisi olla mahdollista ilman suurempia kikkakolmosia!

    Reply
  12. Päivi / Kokkeillaan says

    20.1.2015 at 15:19

    Meinaan tietenkin 🙂

    Reply
  13. Hannele says

    19.1.2015 at 20:25

    Kiitos, Paula!
    Paistan vuohenjuustoviipaleet kuumalla (tällä kertaa vähän liiankin kuumalla) pannulla, jolloin pinta paistuu ja sisus sulaa. En tiedä paistanko "oikein" mutta tällä tavalla minä olen saanut parhaan lopputuloksen.

    Reply
  14. Hannele says

    19.1.2015 at 20:24

    Meinaatko, että tekijänsä näköinen ;D (no ei tod.!)
    Yhdistelmä on loistava. Minun suussa bataattilohkot kaipaavat jotain raikastusta ja appelsiini toimii tässä tosi hyvin.

    Reply
  15. Paula says

    19.1.2015 at 18:57

    Herkullisen näköistä! Miten olet saanut vuohenjuustoviipaleisiin noin kauniin paistopinnan? Meidän keittiössä kun niistä ei jälkipolville kuvia tarvitse ottaa… 🙂

    Reply
  16. Päivi / Kokkeillaan says

    19.1.2015 at 18:38

    Että on herkullisen ja energisen näköinen! Mahtavat ainekset, hienosti keksitty yhdistelmä.

    Reply
  17. Hannele says

    18.1.2015 at 17:04

    Kiva kuulla sinusta, kaima! Toivottavasti kirjakiireet ovat jo helpottaneet.

    Viikunat ja bataatti kuulostaa mukavalta yhdistelmältä. Verigreipit tai -appelsiinit sopivat bataatin kanssa loistavasti yhteen. Ne raikastavat uunissa makeutuneita bataatteja. Suosittelen kokeilemaan!

    Reply
  18. Hannele/Omenaminttu says

    18.1.2015 at 16:35

    Samat ovat olleet meillä aatokset: juuri eilen tein samantapaista bataattisalaattia, mutta tuoreilla viikunoilla ja voi, että mitä väriterapiaa ja mitkä maut 🙂 Kokeilen ensi kerralla verigreippien kanssa, sopivat varmaankin ihanasti.

    Reply
  19. Hannele says

    18.1.2015 at 15:48

    Kestämisestä tulee siedettävämpää, jos kohteen laittaa to do -listalle!
    Hyvää oli kyllä, kieltämättä.

    Reply
  20. Mari says

    18.1.2015 at 14:26

    En kestä kuinka hyvännäköistä! Lääh!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

aamupala|brunssi alkuruoat arjentaklaaja arkiruoka BBQ broileri Co-creation foodlover Hävikistä herkuksi joulu Joulukalenteri juhlat juomat jälkiruoat kanaruoat kastikkeet kasvisruoat keitot keittiöpuutarha kikherne leivonta liharuoat lisäkkeet makeat leivonnaiset matkailu merenelävät muuta naposteltavaa nopeat ja helpot pasta peruna pikkuruoat ravintolat resepti ruoka salaatit sienet sisältöyhteistyö sitruuna suklaa suolaiset leivonnaiset säilöntä tahnat/kastikkeet tomaatti yhden astian ruoat

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.

SAVE & ACCEPT