• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Salaatit

Salviasuut ja peruna-parsasalaatti

Kaksi ruokablogia saavat kiitosta ja kunniaa tästä mahtavasta ateriasta: Sillä Sipuli -blogin Merituulin ja Jukan peruna-parsasalaatti kuulosti niin vastustamattomalta, että toimeen oli ryhdyttävä hetimiten. Seuraksi mainio salaatti sai salviasuita eli Saltimboccia, joiden herkullisuudesta Tusla kirjoitti Soppakellari -blogissaan. Kiitos resepteistä, olipas maistuvaa.

Vasikan sijaan salvisuihin käytettiin viljapossun ulkofilettä, josta leikatut siipaleet nuijittiin ohuiksi pihveiksi. Salviaa kipitin hakea kasvihuoneen suojista. Siemenestä kasvatettu taimi on voimistunut jo pieneksi puskaksi, joten yrtti on lehtien napsimisesta vain mielissään. Jospa täälläkin kelit olisivat pian sen verran lämpimiä, että yrtit pääsisivät ulos saakka. Serranokinkku toi paitsi makua myös grillissä rapeutuessaan suutuntumaa. Mausteeksi pyöräytettiin grillin ääressä suolaa ja pippuria.

Peruna-parsasalaatti jää myös taatusti köökkimme vakikäyttöön. Paahdetut uudet perunat, rapsakka parsa ja sitruunaa – voi jösses mikä herkku! Sitruunamehun ja öljyn joukkoon ripsautin ohjeesta poiketen hieman sokeria, ehkä vanhasta tottumuksesta, mutta hyvin kastike toimisi ilmankin. Vaikka salaattipenkit ovat harson alla jo hyvässä kasvuvauhdissa, jouduttiin vielä osa vihreydestä kantamaan kaupasta. Rukola ja ruohosipuli saatiin sentään omista kasvustoista. Mutta onhan mahtavaa, että ihan pian alkaa kunnolla salaatin satokausi.

****

Peruna-parsasalaatti

1 – 11/2 kg uusia perunoita
öljyä
suolaa
500g eli puntillinen vihreää parsaa
erilaisia salaatteja (esim. rukolaa, viinisuolaheinää, mitzunaa)
reilusti ruohosipulia
reilusti lehtipersiljaa

1 sitruuna
n. 1/2 dl öljyä
(ripaus sokeria)

(sormi)suolaa

Laita uuni kuumenemaan n. 250 asteeseen. Pese perunat, pilko ne sopiviksi paloiksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle suolaa ja lorottele öljyä, sekoita. Paahda perunoita uunissa noin puoli tuntia tai kunnes perunat ovat saaneet väriä. Minä kääntelin perunoita kerran paahdon välissä.

Nappaa parsoista pois puumaiset tyvet ja kuori tarvittaessa. Kiehuta vettä ja keitä parsoja muutama minuutti (3-4min.). Kaada vesi pois ja laita parsojen päälle kylmää vettä. Anna jäähtyä ja valuta huolella. Leikkaa paloiksi.Revi salaatit ronskisti ja silppua ruohosipuli ja persilja. Kun perunat ovat valmiita ja hieman jäähtyneitä, kokoa salaatti sekoittamalla parsat, perunat, yrtit ja salaatit.

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta pienellä terällä (esim. viilaraastimella) sitruunan keltainen kuori ohuelti. Purista sitruunasta mehu ja sekoita siihen kuoriraaste. Lisää seokseen öljyä ja sekoita voimakkaasti kastikkeeksi. Maista salaattia ja lisää tarvittaessa suolaa joko suoraan salaattiin tai kastikkeeseen. Sekoita kastike (käsin) salaatin joukkoon.

****

Saltimbocca eli salviasuu possun ulkofileestä

n. 100 g ulkofilettä per ruokailija (tästä tulee kaksi ohutta pihviä per pää)
3-5 salvianlehteä per pihvi
ilmakuivattua kinkkua

suolaa
pippuria

(valkoviiniä)

Leikkaa liha noin senttisiksi siivuiksi ja nuiji siivut hieman ohuemmiksi. Laita lihan päälle muutama tuore salvianlehti ja sitten siivu ilmakuivattua kinkkua. Kuumenna pannu tai grilli. Paista saltimboccat ensin kinkkupuoli alaspäin. Suolaa ja pippuroi lihapuoli ja käännä. Muutama minuutti per puoli riittää mainiosti.

Tee näin jos haluat kastiketta: Lado valmiit salviasuut uunivuokaan ja lorauta vuokaan desin verran valkoviiniä. Laita kuumaan uuniin muutamaksi minuutiksi. Valkoviini kiehahtaa ja saa makua lihojen nesteestä. Voit toki hienostellakin kastikkeen kanssa mutta se ei ole välttämätöntä.

****


3 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Siis nyt on maut kohillaan! (parsakeitto)
Next Post: Viinavartaat eli indonesialaiset lihasatayt »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    2.6.2011 at 13:30

    Tusla: Salviasuu -sanaan ihastuin minäkin, kun googletin mitä ihmettä originellinimi tarkoittaakaan (saltim=salvia, bocca=suu).

    Minulla oli niin tarkoitus laittaa myös ämpäripottuja, mutta unohdin sen totaalisti. Meillä yrtit on vielä kasvihuoneen suojissa. Helteet ei oo tod.fi (grr) yltäneet tänne. Viitosvyöhykkeen iloja 🙁

    Campasimpukka: Hyvät on eväät teilläkin 🙂
    Salaatista tuli heti suosikki.

    Reply
  2. Sari - CampaSimpukka says

    2.6.2011 at 11:08

    Suosituksi noussut tuo peruna-parsasalaatti, meilläkin sitä syötiin viikonloppuna:)

    Reply
  3. Tusla says

    2.6.2011 at 08:39

    Loistava suomennos tuo salviasuut! 🙂
    Teillä on ollut aika mahtieväät, eiköhän näistä inspiroidu itsekin tänään.

    Mä oon julmasti lätännyt melkein kaiken jo avomaalle, vain basilika sai armon pysytellä ansarissa. Ja samoin chilin taimet. Ja okei, perunat myös. Mulla on tavoitteena saada ämpäripottua juhannukseksi!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.