Thaimaalainen kookoskeitto – nopea ja helppo keitto sopii arkeen ja juhlaan
Pari viikkoa sitten kerroin nopeiden ja helppojen ruokien olevan nettihauissa kovassa huudossa, ihan kun se nyt olisi ollut kenellekään mikään yllätys. Yksi kategoriaan sopiva suosikkiruokamme on thaimaalainen keitto, jonka ydin, liemi, muodostuu Kaakkois-Aasialle tyypillisten mausteiden lisäksi maukkaasta kasvisliemestä sekä kookosmaidosta. Keitto on yhtä aikaa kevyt ja tuhti, ja muunneltavuus tekee siitä erinomaisesti arkeen sopivan ruoan – keittoa voi täydentää niillä aineksilla, joita kotona on.
Kookosmaidon lisäksi kotona on hyvä pitää thaimaalaista kalakastiketta, kaffirlimetin lehtiä (pakaste), inkivääriä sekä limettiä tai sen mehua. Sokeria kaapissa lienee aina. Tästä viisikosta muodostuu thaimaalaisen makusinfonian juju. Sitruunaruohoa suosittelen myöskin käyttämään, mikäli sitä vain on saatavilla tuoreena. Suorastaan juhlavaksi thaimaalaisen kookoskeiton saa lisäämällä siihen tuoretta chiliä ja tuoretta korianteria sekä katkarapuja ja nuudelia. Katkaravut voi vallan mainiosti vaihtaa kanaan tai tofuun, ja nuudelit voi jättää keitosta kokonaan poiskin tai vaihtaa vaikka riisiin. Keittoon voi lisätä maun mukaan myös kasviksia. Erityisesti herkkusienet, tomaatti ja porkkanasta kuorimaveitsellä vuollut kiekurat sopivat keittoon loistavasti.
****
Nopea thaimaalainen kookoskeitto
n. 3 annosta
5 dl kasvislientä
4 dl (1 prk) kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä
1-2 sitruunaruohoa (noin 10 cm tyvestä)
3×3 cm kokoinen pala tuoretta inkivääriä
2-3 kaffirlimetin lehteä
1-2 tuoretta chiliä (tai maun mukaan)
1/2 dl thaimaalaista kalakastiketta
1/2 dl palmusokeria*
1/2 dl limetin mehua (1-2 limettiä)
lisäksi
katkarapuja (ostathan MSC-merkittyjä rapuja)
(täysjyvä)nuudelia
tuoretta korianteria
limetin lohkoja
tuoretta chiliä
Kuori inkivääri ja leikkaa se ohuiksi lastuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet ja viipaloi sitruunaruoho (noin 8-10 senttiä tyvestä) reiluiksi paloiksi. Laita iso kokkiveitsi lappeelleen sitruunaruohopalojen päälle ja mojauta kunnolla kämmenellä veitsen lapetta. Kun sitruunaruohon rakenne hieman rikkoutuu, irtoaa maut selvästi paremmin. Poista chilistä siemenet ja silppua hedelmäliha.
Kuumenna kasvisliemi ja lisää kattilaan inkiväärilastut, sipulit, sitruunaruoho ja hieman pienityt kaffirlimetin lehdet. Anna kiehua hiljalleen 5-10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja chili. Mausta kuuma keitto limetinmehulla, kalakastikkeella ja palmusokerilla*. Kiehauta. Maista ja säädä tarvittaessa makua.
Voit siivilöidä keiton, jos haluat, sillä inkiväärilastut ja sitruunaruohon palaset ovat syötäviä mutta rakenteeltaan suussa epämiellyttäviä. Me noukimme ne usein pois syödessämme (ja niin Thaimaassakin tehdään). Lisää valmiiksi keitetty (ja pätkitty, jos niin haluat) nuudeli sekä katkaravut, lämmitä keittoa vielä hetki mutta älä enää päästä sitä kiehumaan, sillä ravut sitkistyvät helposti. Lisää tuoretta korianteria joko kattilaan tai vasta pöydässä lautasilla oleviin keittoihin.
Tarjoa limetinlohkojen ja chilisilpun kanssa, jotta jokainen voi säätää tarvittaessa kirpeyttä tai tulisuutta.
*HUOM! Jos käytät tavallista sokeria, laita sitä aluksi selvästi vähemmän (esim. 1 rkl), sillä palmusokeri ei ole niin makeaa kuin tavallinen, valkoinen sokeri.
****
Kiitos, Ilkka, kommentistasi! Olen tismalleen samaa mieltä, että galangal on aitojen thaimakujen takaamiseksi tärkeä palanen. Sitä vaan on aika vaikea löytää Oulustakin – Stockalla sitä on ollut saatavilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Ja jos Oulusta sitä on vaikea löytää, on sitä taatusti hyvin vaikea löytää aika monessa Suomen kunnassa. Mielestäni nykyisin helposti löytyvä inkivääri toimii tässä keitossa varsin hyvin, vaikka inauksen autenttisuus kärsiikin 🙂
Inkiväärin sijasta tulisi etsiä Galangal-juurta hyvinvarustelluista marketeista tai itämaalaisista ruokakaupoista. Se muistuttaa inkivääriä ja on olennainen mauste juuri Thaimaalaisiin ruokiin, kuten Tom Kha Gai (yllä oleva resepti kanalla) tai Tom Kha Kung (kuningaskatkaravuilla).
Terveisin, Ilkka
Kiitos, Hanna, että palasit kommentoimaan! Aivan ihana kuulla, että resepti toimii sinunkin mielestäsi 🙂
Tulipa hyvää, kiitos ohjeesta.
T: Hanna
Mii tuu! Thaimaut on kyllä mahtavia!
Eiköhän me törmätä perjantaina – kivaa!
Sitruunaruohot on kyllä harmittavan usein vähän kuivia, mutta minusta tahnat maistuu monesti niin kitkeriltä ja "ei oikeilta", että ne jää kyllä hyllyyn. Jos löydät hyvän valmistahnan, vinkkaa ihmeessä!
Oi, toivottavasti törmätään!
Huva huva! Keittoa tehtiin viikonloppuna ja sen jälkeen siitä on puhuttu joka päivä. Että semmonen keitto 🙂
Kiitos! Jee, niin nähdäänkin 🙂
Niin onkin, helposti hyvää!
No mutta hyvä, että satuit paikalle, kun muistutin. Thaikeitto on kyllä pelastanut monen arki-illan.
Ehkä jos listaan lisäisi vielä valkosipulin ja viinin, alkaisi setti olla kasassa.
Nam, rakastan näitä makuja! 🙂
niin ja hei – toivottavasti mekin törmäämme perjantaina ihan ihkaoikeana 🙂
vastaavanlainen on myös meillä hyväksi (ja kaikki taudit karjoittavaksi!) havaittu – niin kanalla kuin katkaravuillakin. Itse olen tosin seikkaluni tuoreen sitruunaruohon kanssa seikkaillut – jotenkin omani ovat aina osoittauntuneet kummallisen kuivakoiksi ja mauttomiksi. NIinpä nyt työn alla on valmiin sitruunaruohotahnan paikantaminen!
Thaimaalaiset keitot ovat ihania, tykkään kookosmaitopohjaisista keitoista valtavasti 🙂
Ehkä törmätään perjantaina juhlahumun keskellä?
Tämä tuli tarpeeseen 🙂 nam!
Ihanan näköistä! Perjantaina nähdään, kivaa 🙂
Thaimaalainen kookoskeitto onkin ihanaa!
Voi miksi, miksi en ole pitkään aikaan muistanut, että tällaiset keitot syntyvät tosi vaivattomasti. Kaikki ainekset kuitenkin löytyy useimmiten kaapista. Nam!
Kookos, lime ja korianteri. Ihminen ei muuta tarvitse 🙂