Unelmien keittiö, Made By Finland

Kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn Liitto

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän. Eivät sanonnat tyhjästä tule – keittiössä vietetään aina parhaat bileet, tehdään onnellisuustaikoja, jota ruoaksi myös kutsutaan, ja laitetaan maailma raiteilleen lasillisen tai teekupin ääressä. Minulle keittiö on aina ollut enemmän kuin hella ja tiskikone. Se on paikka, jossa haluan viihtyä, elää arkea ja juhlaa, sotkea käteni kotimaisilla multapotuilla työpäivän päätteeksi. Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn Liiton kanssa.

Meidän keittiö on hieman toistakymmentä vuotta vanha. Kaukaa katsottuna kaikki näyttää hyvältä, sellaiselta unelmien keittiöltä, jos siis joku on jaksanut siivota pois arjen ja luovuuspuuskien mukanaan tuomat sotkut. Lähempää tarkastelua keittiö ei enää kestä. Kohtuuttoman nopeasti oviin tuli kolhuja ja rispaantumia ja laatikkeriveihin ja oven saranoihin notkahduksia. Ihan toimiva keittiö on edelleen, kun sulkee silmänsä niissä kriittisissä kohdissa ja tietää, miten juuri se tietty kippiovi tarvitsee voimaa, tai kuinka kulmakaappia avatessa käsi kannattaa laittaa sopivaan kulmaan. Tietenkin yli kymmenen vuoden kovan käytön jäljet näkyvät keittiössä väistämättä, se on selvää, mutta menemättä sen syvemmälle yksityiskohtiin, tiedän, että seuraava keittiö on kotimainen. Seuraava keittiö on Made by Finland.

Pääsin tutustumaan Kalajoelta, täältä Pohjois-Pohjanmaalta koko Suomen tietoisuuteen ponnistaneeseen Topi-keittiöiden tarinaan tämän Suomalaisen Työn Liiton kampanjan puitteissa. Eniten vaikutuin aamiaiskaapista tarinasta, jolla vahva suomalainen yritys on rakennettu. Toivo Ojala perusti Kalajoelle, siihen hiekkasärkkien lähelle, pikkuruisen puusepänverstaan vuonna 1939, ja samalla kylällä Topi-keittiöiden pääkonttori ja modernit tuotantotilat edelleen sijaitsevat. Yhden miehen pajasta noin 150 henkilöä työllistäväksi kiintokalusteosaajaksi pääsee vain yhtä tietä: Tekemällä työtä periksiantamattomasti ja sisukkaasti. Tekemällä työtä rohkeasti eteenpäin katsoen mutta perinteitä kunnioittaen.

Samalla kaavalla, suomalaisella työllä, on rakennettu itsenäisen Suomen menestytarinan ensimmäiset sata vuotta. Työ on luonut hyvinvointia ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Olkoon kyse isoista keittiön kokoisista hankinnoista tai pienistä arjen valinnoista, alkuperällä on valtavasti vaikutusta. Se, että tuote tai palvelu suunnitellaan ja/tai tehdään Suomessa seuraavatkin sata vuotta, tuo ja luo meille kaikille tulevaisuudessakin hyvinvointia.

Topi-keittiöiden kaltaisten suomalaisten menestystarinoiden äärellä tulee hyvä ja luottavainen olo. Pitkät ja vahvat juuret kantavat, ja perheyritykselle työtä tekevät ihmiset tekevät taatusti laadukasta työtä. He ovat ylpeitä osaamisestaan ja tuotteistaan, he ovat ylpeitä suomalaisesta suunnittelusta ja laadusta. Ja se tunne tarttuu.

Kävin tutustumassa Topi-keittiöidenkiintokalusteisiin Oulun liikkeessä (postauksen kuvat on otettu siellä), joka on yksi kahdestakymmenestä Topi-myymälästä. Jokaista liikettä luotsaa yrittäjä, tässä tapauksessa yrittäjäperhe, joka suunnittelee keittiöt ja muut kiintokalustetilat toimiviksi ja käytännöllisiksi ja visuaalisesti asiakkaalle sopiviksi tiloiksi. Sellaisiksi tiloiksi, joissa niitä arjen ihmeitä tehdään. Tiloiksi, joissa ne parhaat bileet pidetään. Paitsi että pidän itsekin yrittäjänä liikkeiden yrittäjävetoisuudesta, tykästyin myös kotoisuuteen, joka liikkeessä oli. He kutsuivat itseään topilaisiksi. He kuuluvat topilaisten perheeseen, jossa viihdytään ja tehdään työtä täydellä sykkeellä. Eikä sellaista tapaa tehdä työtä voi olla huomaamatta.

Koska keittiön uusiminen on meilläkin aika pian ajankohtaista, kysyin topilaisilta tämän hetken keittiötrendeistä. Valkoisten ja mustien keittiöiden valtakausien jälkeen maanläheiset värit ja rouheisuus tekevät vahvasti tuloaan. Puun, beigen ja muiden pehmeiden sävyjen maailma näkyy sekä ovissa että tasoissa. Sileiden työtason sijaan nyt valitaan aiempaa useammin vähän rosoista ja elävää pöytäpintaa. Vetimettömyys on trendinä menossa ohi ja upeat vetimet näkyvät jälleen ovissa ja laatikoissa. Myös kivitasot ovat taas nousussa – ne taitavat kertoa taloudenkin noususta.

Yksittäisenä nykykeittiön ihanuutena on aamiaiskaappi, johon ihastuin ensisilmäyksellä. Tuollainen. Minulle. Heti. Postauksen toisessa ja kolmannessa kuvassa on aamiaiskaappi, joka siis kätkee sisäänsä kahvinkeittimet, leivänpaahtimet, aamiaisastiat ja ruokatarvikkeet. Kaikki mikä kätkee ovien taakse edes osan siitä keittiötarvikearsenaalista, jotka pöytätasoilla ovat, on pala unelmaa.

Minun unelmien keittiössä on valkoiset kaapit ja laatikostot. Ilme on selkeä ja raikas mutta kotoisa. Pöytätaso vielä vähän mietityttää. Aamiaiskaappi ei sen sijaan mietitytä ollenkaan, sellaisen haluan. Ja yksi asia on varma: Unelmien keittiö on Made by Finland.

Kaupallisessa yhteistyössä Suomalaisen Työn Liitto

4 Comments

  1. Hyvä tietää, että sinäkin tolskaat 😀 Sitä kai sinä kysyit?

  2. Meillä on Topi-keittiö ja olen ollut tosi tyytyväinen laatuun. Pian kymmenen vuoden aikana ilmaantuneet kolhut ja nirhaumat ovat täysin itse aiheutettuja. Kuka täällä oikein tolskaa, kysyn minä!?!?!

  3. Meillä peruskuvio on ihan ookoo. Tilaa on, kaasuliesi on ja kaikkea on. Mutta erityisesti kaappien ovien laatu on ollut ihan luokattoman huono. Jotkut jutut olisi ehkä menneet takuuseen, mutta rakentamisen jälkeen voimia oli NOL-LA puuttua "pikkuseikkoihin", vaikka olisi pitänyt. Ei vaan kyennyt.

    Muutaman jutun tekisin vähän eri tavalla – esimerkiksi tiskialtaan pitää olla selvästi suurempi.

    Oi että tykkään tuosta "sielultani blogaani" -ilmaisusta. Se on niin totta <3

  4. Meillä on keittiöremontista jotain 8-10 vuotta, en muista tarkasti enää. Silloin olin jo kiinnostunut ruoanlaitosta, en kai muuten olisi älynnyt haluta kaasuliettä, mutta en ollut vielä sielultani blogaani. Nyt tekisin monta juttua toisin ja meillä on myös kulumaa selvästi nähtävillä. Naarmuja ja nuhertumista. Tekisin nyt monta juttua toisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.