Valkoviinissä keitetyt päärynät (ja vieraan keittiön vaikeudet)

Tiedätte tunteen, joka iskee vieraassa keittiössä: en löydä mitään, en osaa tehdä mitään! Eilen illalla seisoin keskellä keittiötä kädet lanteilla ja yritin miettiä vanhempieni logiikkaa. Missä on öljy? Siivilä, missä luuraat? Toki olen ennenkin kyseisessä keittiössä kokkaillut, voi pojat paljonkin, mutta mokomat ovat remontoineen keittiön vastikään niin ihanaksi ja erilaiseksi, etten satunnaisilla remontin jälkeisillä (opastetuilla) keittiökäynneillä ole päässyt jyvälle kuin haarukoiden ja viinilasien sijainnista.

Puolinainen piknikki hiihtoreissun tyhjäksi jättämään kotikotiin upean ystävän kanssa toi iltaan vaikeuksien lisäksi naurua, rönsyileviä keskusteluja, ystävän tuomaa kanasalaattia (nam) ja lopulta varsin onnistuneita valkoviinissä keitettyjä päärynöitä.

Kanasalaatti oli herkullista. Muistan, että siinä oli salaatin ja maustetun kanan lisäksi ainakin ananasta, pieniä kapriksia, kurkkua ja krutonkeja. Kätevä emäntä kuljetti salaatin piknikpaikalle kaksikerroksisessa kulhossa, jonka ylempi osa oli siivilämäinen. Ylimääräinen neste valui alempaan osaan eikä siten vetistänyt salaattia. Oiva kapistus kesäisille(kin) piknikeille!

****

Valkoviinissä keitetyt päärynät mascarponevaahdolla (4 annosta)

2 liki kypsää päärynää
½ pulloa valkoviiniä
(vettä)
n. 1 dl sokeria
1-2 tl vaniljasokeria (tai vaniljatanko)
(kanelitanko)

n. 125g (puolet pienestä purkista) mascarponejuustoa
n. 1 dl vispikermaa
päärynöiden keitinlientä
(sokeria)

Kuori päärynät, puolita ne pitkittäin ja koverran siemenkodat pois. Mittaa kattilaan viini ja sokerit, sekoita ja lämmitä melkein kiehuvaksi. Asettele päärynänpuolikkaat liemeen ja lisää tarvittaessa hieman vettä, jotta päärynät peittyvät. Jos haluat, voi laittaa liemeen uimaan myös kanelitangon (minä en löytänyt äidin tankokätköä). Keitä päärynöitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Päärynöiden koko ja kypsyysaste vaikuttavat keittoaikaan. Nosta kattila pois liedeltä ja anna päärynöiden jäähtyä liemessä.

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää juusto ja sekoita huolellisesti. Mausta vaahto päärynöiden keitinliemellä ja tarvittaessa pienellä määrällä sokeria.

Valuta päärynät liemestään ja tarjoa mascarponevaahdon kanssa.

****

2 Comments

  1. Piti ihan googlettaa tuota Maijan vieraan keittiön syndroomaa, kun Top Chefistä olen ihan pihalla 🙂
    Mutta lohduttavaa on, jos oikeillakin kokeilla puntti tutisee vieraassa keittiössä.

  2. Sulle iski siis sama vieraan keittiön syndrooma kuin Maija Silvennoiselle Top Chefissä 😀

    Mutta päärynät näyttää aivan superherkullisilta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.