| |

Varhaiskaalikääryleet sobanuudelipedillä

Varhaiskaalin pomppaaminen ostoskoriin on samanmoinen tuulahdus kesästä ja tulevasta satokaudesta kuin parsanippu. Tai siis mikä tuleva satokausi. Ennemminkin oleva satokausi. Se, joka alkoi tänään! Ehkä yllä olevasta kuvasta arvaattekin, mistä puskasta sai jo taittaa kevään ensimmäiset korret. Kyllä, se oli ruohosipuli. Sanoinko jo, että satokausi alkoi tänään. Siis tänään!

Myönnän olevani ihan piiiikkkuusen innoissani.

Varhaiskaalista askartelin kääryleitä ruohosipulien toimiessa lähinnä koristeina. Kaalikääryleiden esikuvana oli jokin aika sitten ystävän kanssa laatulounaalla Puistolan bistrossa syödyt savoykaalikääryleet, joissa kaali oli jätetty sopivan aldenteksi ja täytteeseen oli kätketty ainakin sieniä ja jauhelihaa. Simppeliä mutta toimivaa.

Perinteisissä, pitkään muhitetuissa kaalikääryleissä ei ole kerrassa mitään vikaa, ne ovat aivan ihania, varsinkin Vanhanmamman tekeminä. Varhaiskaalikääryleiden etuna kuitenkin on paitsi rapeus, myös nopeus. Ohjetta minulla ei ollut, joten maistelemalla ja testailemalla tavoittelin puistolamaista lopputulosta. Luulen, että oikeat kokit kypsensivät kääryleet höryuunissa, mutta minä korvasin oletetun höyryn valelemalla kääröjä pari kolme kertaa lehtien keitinvedellä. Lopputulemana oli sama suutuntuma (jes) ja liki sama maku (liki jes).

Kääryleiden lisukkeen tein sobanuudelista, jonka maustoin sitruunalla ja soijalla vähän kuten pastanjauhajat ovat joskus tehneet. Sitruunaisuus toi sopivaa terää varsin miedosti maustetuihin kääryleisiin ja kokonaisuus toimi yllättävän hyvin.

****

Varhaiskaalikääryleet (n.15 käärylettä)

1 keskikokoinen varhaiskaali
400g naudan (paisti)jauhelihaa
kourallinen kuivattuja sieniä (meillä korvasieniä)
vajaa tl suolaa
mustapippuria myllystä
50-80 g rasvaista fetajuustoa

vettä kaalinlehtien keittämiseen
ripaus suolaa keitinveteen
oliviiöljyä vuokaan

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Irroittele kaalista lehdet yksi kerrallaan. Heitä uloimmat lehdet pois, mikäli ne ovat kärsineitä. Huuhtaise multaiset lehdet. Keitä vettä kattilassa ja ryöppää kaalinlehtiä 2-3 kerrallaan 20-30 sekuntia. Valuta ja nosta kuivumaan keittiöpyyhkeen päälle. Säästä keitinvesi.

Paista jauheliha pannulla, lisää kuivatut sienet (voit liottaa ne, minä keitin omiani hetken, koska ne olivat korvasieniä). Mausta suolalla ja pippurilla. Murustele fetajuusto pannulle ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Nosta reilu ruokalusikallinen täytettä kaalinlehden päälle. Käännä sivut kohti keskustaa ja rulla kääryleeksi. Lado kääryleet öljyttyyn uunivuokaan. Lorauta kääryleiden päälle hieman oliiviöljyä ja mittaa keitinvettä puolisen desiä vuoan pohjalle.

Paista kääryleitä uunissa 15-20 minuuttia. Sivele pari kertaa välillä vuoan pohjalla olevalla nesteellä, jotta kääryleet pysyvät mehevinä.

****

Sitruunainen sobanuudeli (kahdelle)

200g sobanuudeleita
½ sitruunan mehu
½ sitruunan kuori
2 rkl soijakastiketta
ruohosipulia tai kevätsipulia (reilusti, jos on tai raatsii ottaa)

Keitä nuudeleita ohjeen mukaan. Meidän paketissa luki 5-7 minuuttia, josta viisi oli hyvä valinta. Pese sitruuna huolella ja raasta puolesta sitruunasta ohuelti keltainen kuori. Raaste saa olla pienen pientä. Lisää kuoriraaste keitetyn ja valutetun nuudelin joukkoon, lisää puolikkaan sitruunan mehu sekä soijakastike. Sekoita.

****