Vielä on kesää jäljellä -couscoussalaatti

Vietimme viime viikonloppuna varsin raikkaassa syyssäässä myöhäiskesäistä grilli-iltaa. Silloin ulkona tarkeni juuri ja juuri grillin ääressä ilman toppavarusteita, vaikka tämän viikon lämpötilat taas muistuttavatkin lempeän lämpimästä kesästä. Barbequemaiseen tapaan grillissä tirisi mureaa pihvilihaa ja kanavartaita (joista lisää toisella kertaa). Lihojen rinnalle laitettiin raikasta vihersalaattia ja sitruunaista couscoussalaattia. Kesäfiilis! Couscous (vai kuskus) on oiva lisäke lämpimänäkin, mutta erityisen hyvin se toimii mielestäni kylmän salaatin pohjana. Taas muistin – aivan liian myöhään – sen minkä olen ennenkin todennut: tämä salaatti kannattaisi tehdä jo edellisenä päivänä, jotta maut ehtivät tiivistyä ja tasaantua. Barbequebileitä seuraavan päivän lounaalla makunystyrät iloitsivat vielä edellisiltaakin enemmän.

****

Sitruunainen couscoussalaatti (noin neljälle)

3 dl (täysjyvä)couscousia
2½ dl kasvislientä (myös kanaliemi käy)
½ dl sitruunamehua

½ kurkku
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 dl persiljaa silppuna
½-1 punasipuli (tai 2 shalottisipulia)
(hiukan chiliä silppuna)
(rukolaa)

2 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (maustetut etikat käyvät myös)
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria

mustapippuria

(sitruunalohkoja)

Kuumenna kasvisliemi ja sitruunamehu kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja kaada joukkoon couscousryynit. Anna imeytyä 1-3 minuuttia. Irrottele haarukalla couscous irtonaiseksi. Anna jäähtyä. Leikkaa kurkku, paprikat, sipuli(t) ja chilipalko (tai pieni pala siitä) pieniksi kuutioiksi. Jos haluat laittaa salaattiin rukolaa, voit pieniä myös sitä hiukan. Sekoita kasvis- ja persiljasilput couscousin joukkoon. Miksaa öljy, etikka, suola ja sokeri yhteen ja hämmennä salaatin sekaan. Maista salaattia ja lisää tarvittaessa sitruunamehua ja suolaa. Maku saa olla sitruunainen ja raikas. Päälle voit rouhia mustapippuria.

Laitoin salaattikulhon reunoille koristeeksi ja tarpeen mukaan käytettäväksi sitruunalohkoja. Näin jokainen voi itse vahvistaa sitruunaista aromia oman maun mukaan (tai olla vahvistamatta).

Huom. Yllä oleva couscousryynien kypsentämisohje on käyttämäni (GoGreen) merkin mukaan kirjattu. Tarkista paketin kyljestä, kuinka kauan ja missä nestemäärässä käyttämäsi ryynit haudutetaan ja sovella ohjetta tarvittaessa.

****

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.