|

Nopea arkiruoka: 10 minuutin tomaattikeitto

Tämän viikon arjen taklaaja on kulkenut mukanani pari vuosikymmentä. Mausteet ovat vaihtuneet, joskus jopa puuttuneet, mutta paseeratusta tomaatista tehty pikakeitto on kuulunut arjen pelastajiini pitkään.

Nyt käytetyn garam masala -mausteseoksen sijaan keiton voi maustaa melkein millä tahansa mausteyhdistelmällä. Mausteita kannattaa käyttää reilusti, sillä niillä ei ole nyt aikaa tekeytyä – 10 minuutin tomaattikeitto keitetään juuri silloin, kun aikaa on vain se seitsemän minuuttia. Lisää ruokaisuutta keittoon tuovat pannulla paahdetut kikherneet, mausteisia nekin. Myös raejuusto toimii keitossa hyvänä proteiinilisänä, erityisesti silloin kun voimakkaita mausteita hujahtaa keittoon ihan vähän liikaa. Jos kaapissa on avonainen kerma tai pieni purkki kookosmaitoa, voi ne vallan hyvin kaataa keiton sekaan.

Tomaattikeittoa maistaessa kannattaa pitää huolta makeuden, hapon ja suolaisuuden tasapainosta. Paseerattu tomaatti antaa usein itsessään riittävästi happoa, jota pienellä määrällä makeutusta taitetaan. Tällaisissa pikakeitoissa hunaja- tai sokerilisä on erityisen tarpeen – minä tosin lisään tomaattiruokiin aina ripauksen makeutusta. Reseptissä olevat makeuden ja suolaisuuden määrät ovat suuntaa-antavia, mutta kyllä se oma suu kertoo parhaiten, milloin maut ovat kohdallaan.

Joku ehkä ajattelee, että eihän tämä ole mikään oikea tomaattikeitto. Niin, olisi ihan tosi epäreilua verrata 10 minuutin tomaattikeittoa paahdetuista tuoreista tomaateista tehtävään keittoon. Eiväthän ne paini edes samaa sarjaa. Molemmat ovat omissa luokissaan aivan killerikeittoja, molemmille tomaattikeitoille on paikkansa ja aikansa. Tämä arjen taklaaja pääsee kattilaan silloin, kun sitä aikaa ei ole.

10 minuutin tomaattikeitto paahdetuilla kikherneillä

Kypsennys10 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

Keitto

  • 2 prk paseerattua tomaattia à 500 g, yhteensä siis kilo
  • 1 dl vettä huuhtele vedellä tomaattipurkit
  • 2 tl garam masala -mausteseosta
  • pari tippaa chilikastiketta
  • 2-3 tl hunajaa tai sokerianoin
  • 1 tl suolaa
  • hieman kermaa tai kookosmaitoa

Paahdetut kikherneet

  • 1 prk kikherneitä noin 2 dl
  • loraus öljyä
  • 1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
  • 1/2 tl savupaprikaa
  • hieman suolaa

Tee näin

  • Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Huuhtele purkit tilkalla vettä ja kaada vesi kattilaan. Laita kattilaan myös mausteet ja keitä hiljalleen 5–10 minuuttia.
  • Huuhtele ja valuta kikherneet. Kaada ne kuivalle pannulle ja kuivattele hetki keskilämmöllä. Nosta hieman lämpöä. Lisää öljy, sekoita, ja lisää mausteet ja sekoita uudelleen. Anna kikherneiden maustua ja paahtua. Heiluttele pannua välillä.
  • Tarjoa keitto kikherneiden kanssa. Kikherneiden sijasta tai niiden lisäksi keiton kanssa sopii raejuusto.