Paahdettu kukkakaali-kikhernesalaatti
Elokuussa keittiössä on käyty kuumana. Uunissa on paahtunut vuorotellen kukkakaali-kikhernesalaatti ja perunanachot. Ja minä olen pyyhkinyt hikeä ruokaa odotellessa. Paahtukaa jo!
Kukkakaali-kikhernesalaatin idean sain vastikään ilmestyneestäVege-lehdestä, jossa kerrottiin kyseessä olevan Gwyneth Paltrow’n resepti. Mutta enhän minä malttanut olla sitä vähän muokkaamatta, vaikka alkuperäisreseptikin vaikutta mainiolta.
Lisäsin alkuperäisreseptiin fetaa, jonka paahdoin kukkakaalin ja kikherneiden tapaan uunissa. Täydellistä. Sehän nyt on ennenkin todettu, että paahtaminen tekee liki kaikille raaka-aineille pelkkää hyvää. Myös kastike sai hieman uutta muotoilua, sellaisia sopivasti pyöristäviä ja hieman oikaisevia siveltimenvetoja, jotka saivat kastikkeen ja sitä myötä salaatin maistumaan minun suuhun sopivammalta.Kukkakaali-kikhernesalaatti on riittävän ruokaisa vaikka vihersalaatin kanssa tarjottavana lounaana, mutta se sopii hyvin noutopöytään, pikinikille tai vaikka lihan kaveriksi illallisella.
Salaattia on syöty jo ainakin neljä kertaa, ja joka kerta vastaanotto on ollut yhtä ihastunutta. Maultaan varsin vahva ruoka on kuitenkin niin tasapainoinen, että usein lempeämpiä makuja suosiva isänikin kehui salaattia moneen otteeseen. Myös oululaiset ruokahörbelöt eli -bloggaajat tykkäsivät salaatista, kun vein sitä muutama viikko sitten piknikille.
Resepti
Paahdettu kukkakaali-kikhernesalaatti fetajuustolla
4–6 annosta
1 keskikokoinen kukkakaali
2 prk (noin 4 dl) keitettyjä kikherneitä
2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
noin 1/2 tl suolaa
(3/4 tl jeeraa eli juustokuminaa)
1 pkt (150–200 g) fetajuustoa
kastike
3 rkl Dijon täysjyväsinappia
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
2 rkl sitruunamehua
2–3 tl hunajaa tai sokeria
kourallinen lehtipersiljaa silputtuna
lisäksi
lehtipersiljaa koristeeksi
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali noin puolen sentin viipaleiksi ja jaa viipaleet suuhun sopiviksi paloiksi. Huuhtele ja valuta kikherneet. Laita kukkakaalit ja kikherneet leivinpaperin päälle pellille, lisää öljy ja suola (ja halutessasi jeera) ja sekoita käsin, jotta kaikki kukkakaalipalat ja kikherneet saavat osansa.
Paahda noin 15 minuuttia, kääntele kukkakaaleja hieman, lisää pellille lohkottu feta ja jatka paahtamista vielä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Murenna hieman fetaa ja sekoita.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Lisää kastike salaattiin ja sekoita. Viimeistele lehtipersiljalla.
_____
EDIT: Kokeilepa seuraavasta kukkakaalista kokonaisena paahdettua kukkakaalia persiljaöljyllä. Ihana resepti sekin!
Glorian ruoka&viini -lehden ja Soppa 365 -sivuston tekijöiden Vege-lehden sain näytenumerona. Kiitos!