|

Nopea arkiruoka: 10 minuutin tomaattikeitto

Tämän viikon arjen taklaaja on kulkenut mukanani pari vuosikymmentä. Mausteet ovat vaihtuneet, joskus jopa puuttuneet, mutta paseeratusta tomaatista tehty pikakeitto on kuulunut arjen pelastajiini pitkään.

Nyt käytetyn garam masala -mausteseoksen sijaan keiton voi maustaa melkein millä tahansa mausteyhdistelmällä. Mausteita kannattaa käyttää reilusti, sillä niillä ei ole nyt aikaa tekeytyä – 10 minuutin tomaattikeitto keitetään juuri silloin, kun aikaa on vain se seitsemän minuuttia. Lisää ruokaisuutta keittoon tuovat pannulla paahdetut kikherneet, mausteisia nekin. Myös raejuusto toimii keitossa hyvänä proteiinilisänä, erityisesti silloin kun voimakkaita mausteita hujahtaa keittoon ihan vähän liikaa. Jos kaapissa on avonainen kerma tai pieni purkki kookosmaitoa, voi ne vallan hyvin kaataa keiton sekaan.

Tomaattikeittoa maistaessa kannattaa pitää huolta makeuden, hapon ja suolaisuuden tasapainosta. Paseerattu tomaatti antaa usein itsessään riittävästi happoa, jota pienellä määrällä makeutusta taitetaan. Tällaisissa pikakeitoissa hunaja- tai sokerilisä on erityisen tarpeen – minä tosin lisään tomaattiruokiin aina ripauksen makeutusta. Reseptissä olevat makeuden ja suolaisuuden määrät ovat suuntaa-antavia, mutta kyllä se oma suu kertoo parhaiten, milloin maut ovat kohdallaan.

Joku ehkä ajattelee, että eihän tämä ole mikään oikea tomaattikeitto. Niin, olisi ihan tosi epäreilua verrata 10 minuutin tomaattikeittoa paahdetuista tuoreista tomaateista tehtävään keittoon. Eiväthän ne paini edes samaa sarjaa. Molemmat ovat omissa luokissaan aivan killerikeittoja, molemmille tomaattikeitoille on paikkansa ja aikansa. Tämä arjen taklaaja pääsee kattilaan silloin, kun sitä aikaa ei ole.

Resepti

 

 

 

10 minuutin tomaattikeitto paahdetuilla kikherneillä

neljä annosta

keitto

2 x 500 g paseerattua tomaattia

1 dl vettä (huuhtele vedellä tomaattipurkit)

noin 2 tl garam masala -mausteseosta

pari tippaa chilikastiketta

2–3 tl hunajaa tai sokeria
noin 1 tl suolaa
(hieman kermaa tai kookoskermaa)

paahdetut kikherneet
1 prk kikherneitä (noin 2 dl)
loraus öljyä
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl savupaprikaa
hieman suolaa

Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Huuhtele purkit tilkalla vettä ja kaada vesi kattilaan. Laita kattilaan myös mausteet ja keitä hiljalleen 5–10 minuuttia.

Huuhtele ja valuta kikherneet. Kaada ne kuivalle pannulle ja kuivattele hetki keskilämmöllä. Nosta hieman lämpöä. Lisää öljy, sekoita, ja lisää mausteet ja sekoita uudelleen. Anna kikherneiden maustua ja paahtua. Heiluttele pannua välillä.

Tarjoa keitto kikherneiden kanssa. Kikherneiden sijasta tai niiden lisäksi keiton kanssa sopii raejuusto.

_____

Edelleen paseerattua tomaattia kaapissa? Tässä muutama käyttövinkki:

Pata porisee: Peppi Pitkätossun voimavuoka
Andalusian auringossa: Intialaiset linssipyörykät tomaatti-kookoskastikkeessa
Kaikki äitini reseptit: Risotto caprese 

Kuvassa on linkki kaikkiin jouluresepteihin. Kuvassa on kehottava teksti ja saaristolaisleipä.

2 Comments

  1. … ja siihen vielä mä lisäisin, että säilyketomaatia ainakin, ,jonsei nyt aina paseerattua, on AINA kaapis. Ja mausteetkaan ei pääse loppumaan. Tätä siis tehdään kiireaikojen lisäksi myös silloin kun ei oo MITÄÄN syötäväää!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.