Basilikat purkkiin!

Niin paljon kun iloitsenkin kaikista neljästä vuodenajasta, mukavista talvipäivistä ja auringon ja hangen yhdistelmästä, ovat viherturaaja-minälleni vuoden ensimmäiset kuukaudet odottavan piinaavia. Hyvää vuosittaista kärsivällisyysharjoitusta malttamattomalle. Tammikuun pimeydessä chilin siementen kanssa pyöriessä haaveilen aina basilikan kylvämisestä ”sitten keväällä” ja silloin tuntuu, että maaliskuuhun on vielä iäisyys. Ei taaskaan ollut. Nyt ensimmäinen kevätkuu on jo täällä ja basilikan siemenet piiloutuivat multaan tänään.

Basilikan kylvämisen ohella varma kevätjuttu on Luontoliiton kevätseuranta, eihän nyt kevättä voi talvella seurata. Tietenkään mikään virallinen, terminen kevät ei ainakaan täällä Suomen puolessa välissä ole vielä alkanut, se alkaa keskimäärin 12.4., Etelä-Suomessa parisen viikkoa aikaisemmin.

Basilikan kasvattaminen on muuten tosi helppoa ja kiitollista. Pienellä vaivalla saa melkoisen sadon. Jonkun tiedon mukaan lämpöä vaativa yrtti kasvaa vain kasvihuoneessa. Toisessa lukemassani lehtijutussa sanottiin, että kasvattamista kannattaa kokeilla avomaalla vain aivan eteläisimässä Suomessa.

HÖPÖ HÖPÖ.

Ensinnäkin kokeileminen kannattaa aina. Siemenet maksavat vähemmän kuin yksi talvinen basilikaparka marketissa. Ja toiseksi basilika kasvaa aivan hyvin sekä avomaalla että isossa ruukussa Oulun seudullakin. Antaa palaa vaan! Siemenet itävät nopeasti ja pian alkaa luonnonvalokin riittää taimien vahvaan kasvuun.

Tänä vuonna laitoin tavallisen, Genoveser, basilikan lisäksi Mammuttibasilikaa, jonka lehtien kerrotaan olevan kooltaan jopa kämmenenkokoisia. Purkkiin päätyi myös pussinpohjat pienilehtisestä basilikasta.

Kuvassa on kasvustoa kesältä 2009. Etualalla Genoveser-basilika, oikealla vuonankaali, keskellä jääsalaatti, takana punertavainen tammenlehtisalaatti. Ruukussa kasvaa muistaakseni thaibasilikaa.

5 Comments

 1. Mulla kasvoi täällä espanjassa parvekkeella basilikat tänä keväänä. Mutta ilmeisesti liiallisella kastelulla tapoin ne 🙁
  Lehtiin ilmestyi myös vaaleita läikkiä, en tiedä mistä se johtui…

 2. Pitsibasilikaa 😉

  Meillä oli sama vika osassa puskista ekaa kertaa viime kesän lopulla. En ole varma, mutta samaan aikaan reikien ilmestymisen kanssa löysin ensimmäistä kertaa pihalta etanoita, jotka oli pesiytyneet isojen basilikaruukkujen alle. 1+1?

  Palaan asiaan, jos keksin tai löydän jotain varmaa ja viisasta.

 3. Mulla on jo kahtena kesänä käynyt niin, että kun basilika alkaa olla jonkinkaan kokoinen, sen lehdet "pitsiytyvät". Osaatko sanoa mikä ne jyrsii ja miten sen estää? Ketään ei koskaan ole tavattu rikospaikalta.

 4. Ensimmäisenä kasvihuonekautena istutin innoissani neljä sokerimaissin taimea heti oven viereen sillä seurauksella, että mitkään muut kasvit eivät saaneet valoa, eikä tarhuri mahtunut kasvariin. Sen vuoden jälkeen olen yrittänyt järkeillä taimien määrän lisäksi niiden järjestystä 🙂

  Basilikan voi kyllä kelien lämmettyä jättää huoletta kasvihuoneen ulkopuolelle. Se pärjää auringossa mainiosti.

 5. Voi ei! Taas uusi idea uuteen kasvihuoneeseen. Kevään edetessä tulee koko ajan mieleen, että sitä ja sitä on kokeiltava. On tosi vaikea päättää mitä laittaa ja mitä vois sitte olla laittamatta.
  Tämä ensimmäinen kasvihuonevuosi on varmaan vaikein. Ei osaa vielä ajatella mitä sinne oikein sopii ja minkä saa kasvamaan. Apua! Mutta on se ihanaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.