Lihafondue

 

Fondue on mainio tapa viettää iltaa hyvän ruoan ääressä viipyillen. Siinä on jotain samaa viehättävyyttä ja rauhaa kuin racletessa. Lihaisassa fonduessa keskeistä on laadukas liha, vaikkapa naudan sisäfile, joka pilkotaan sopiviksi suupaloiksi. Lihan voi paistaa joko padassa tirisevässä öljyssä tai voimakkaassa lihaliemessä. Me suosimme jälkimmäistä.

Tällä kertaa fonduepadassa pöhisi Fond du chef -annospaloista (beef) tehty lihaliemi, jota maustettiin tabascolla ja jatkettiin makealla madeiralla. Tuloksena oli mainio liemi, joka maustoi liha- ja kasvispaloja sopivasti maukkaiden dippikastikkeiden kanssa. Ilman kastikkeita haukatut lihapalat sen sijaan kaipasivat hippusen suolaa myllystä mausteeksi.

Liha liemineen tuoksui Pultti-koiran nenään niin herkulliselle, että meillä oli kaverina tiiviisti haarukoiden liikkeitä seurannut turrukka koko fonduetoimituksen ajan (Pultti napottaa alla olevassa kuvassakin). Raukka parka, palaakaan ei pudonnut.

Lihan lisäksi pataan yritettiin olla pudottamatta paprikapaloja ja puolitettuja, tuoreita herkkusieniä. Lautaselle jääneet kastikejämät tarkottiin maalaisleivällä. Lisäkkeenä oli myös sopivasti terää tuoneet artisokansydämet. Kastikkeiksi valikoituivat aioli ja Jauhantapajan nyyttäreillä heti kastikesuosikikseni kiivennyt octo-vin kastike. Palaan kastikkeisiin tarkemmin vielä tuonnempana (reseptit nyt täällä). 

****

Lihafondue

laadukasta lihaa (esim. naudan sisäfilettä)
paprikaa
tuoreita herkkusieniä

5 dl voimakasta lihalientä (esim. 1½ fond du chef-annosta ja 5 dl vettä)
2 dl madeiraa tai portviiniä
(1 tl tabascoa)

Leikkaa liha ja paprika sopiviksi kuutioiksi tai suikaleiksi. Meillä liha oli noin 1½x1½ cm:n kimpaleina, paprika hieman suurempina. Putsaa ja puolita herkkusienet.

Kiehauta kattilassa liemen ainekset ja kaada sitten fonduepataan. Laita tuli alle ja laita liha- ja kasvispalat kypsymään (fondue)haarukassa liemeen. Nauti sinulle sopivien kastikkeiden kanssa.

****

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.