Raclette – täydellinen ruoka illanistujaisiin

Raclette on mitä parhain illanistujaisherkku ja seurusteluruoka. Yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa ei racleten syömiseen ole. Raclettehan on vähän kuin alppimaiden pizza – juustoa kaavitaan niiden ainesten päälle, joita saatavilla on.

Ennen vanhaan paimenet kaapivat juustoa leivän päälle nuotion ääressä. Yksi, ehkä perinteisin sveitsiläinen tapa, on sulattaa juustoa perunoiden, maustekurkkujen ja hillosipuleiden päälle. Sveitsiläisessä ravintolassa puolikasta juustotahkoa pidetään lähellä tulta ja sulanut juusto kaavitaan lastalla lautasella odottavien lisukkeiden hunnuksi.

Yhdeksänkymmentäluvun alussa siskoni toi Saksasta tullessaan raclettegrillin lisäksi sikäläisen tavan syödä tätä herkullista juustoruokaa: monenlaisia aineksia pilkotaan kippoihin ja kasataan omaan pieneen raclette-pannuun. Päällimmäiseksi laitetaan tuhti kerros raastettua Raclette-juustoa (tai vastaavaa) ja pannu laitetaan paistumaan vastuksen alle.

Kun juusto on sulanut ja saanut hieman väriä, kaavitaan herkut lautaselle. Jos tarjolla on lihaa, kannattaa sitä paistaa ensin pannussa itsekseen ja lisätä lihan saatua väriä muut ainekset sekä juustoraaste.

Racleten merkeissä vietettyjen illanistujaisten jutunjuurista ei ole pulaa, sillä erilaisten yhdistelmien vertailu, kehuminen, kauhistelu ja kokeilemaan kannustaminen kirvoittavat keskustelua taatusti. Yksi tykkää sipulin ja suolakurkun yhdistelmästä ja toinen ananaksen ja maissin yhteismausta valkosipuliöljyllä siveltynä. Onko mikään hauskempaa kuin ruuasta keskustelu!

Kippoihin voi pilkkoa ja siivuttaa mitä vain. Kokeile vaikka näitä:

  • Raclettejuustoa raasteena (varaa juustoa reilusti)
  • härän sisäfilettä ohuen ohuina siivuina (marinoituna halutessasi)
  • katkarapuja
  • suolakurkkuja pieninä kuutioina
  • sipulia ohuina renkaina
  • purjosipulia renkaina
  • makeita maissinjyviä
  • paprikaa
  • oliiveja
  • kirsikkatomaatteja puolitettuina
  • tankoparsaa paloina
  • tuoreita herkkusieniä viipaleina
  • keitettyä perunaa siivuina
  • tuoretta ananasta pieninä paloina/viipaleina
  • hillosipuleita
  • valkosipuliöljyä (2–3 valkosipulin kynttä hienonnettuna sekoitetaan 1 dl oliiviöljyä)
  • pippurimyllystä mustapippuria