|

Nälkäpäivän sadonkorjuukeitto

Suomen punaisen ristin Operaatio nälkäpäivän ja Kirkon Ulkomaanavun Nälkä – paha pala purtavaksi -kampanjan tehdessä loistavaa ja tuikitärkeää työtään tulee väistämättä mieleen missä valtaisassa ruokayltäkylläisyydessä elämme. Ruoka on meille itsestäänselvyys, monelle meistä suorastaan harrastus. Ja kuinka paha pala purtavaksi nälkä oikeasti maailmalla onkaan. Omalla syömättömyydellämme me emme voi auttaa nälkää näkeviä, mutta lahjoittamalla voimme. Otetaan haaste vastaan!

Jokapäiväistä leipää -blogin Hanna on ansiokkaasti haastanut meidät kaikki paitsi osallistumaan keräyksiin kolikoin myös laittamaan ruokaa, jonka ainekset löytyvät kotoa. Minä marssin pihan perälle ja nyhdin maasta porkkanoita, sipulin ja perunoita. Matkalta nappasin mukaan puusta pudonneen omenan. Ja soppahan siitä syntyi.

****

Samettinen sadonkorjuukeitto (kahdelle tai kolmelle)

5-6 keskikokoista porkkanaa
4 keskikokoista perunaa
1 pienehkö sipuli
1 valkosipulinkynsi
kasvisliemikuutio (tai vastaava määrä fondia)
8 dl vettä
kotimainen omena
loraus maitoa tai ruokakermaa
1 rkl valkoviinietikkaa
(ripaus suolaa ja pippuria)

Kuori kasvikset ja pilko osiin. Laita kattilaan vesi, liemikuutio, porkkana-, peruna- ja sipulilohkot sekä viipaloitu valkosipulinkynsi. Älä laita kattilaan vielä omenaa. Kiehuta kasvikset kypsiksi, lohko joukkoon omena ja soseuta samettiseksi keitoksi. Ohenna tarvittaessa maidolla. Mausta keitto valkoviinietikalla ja pienellä määrällä pippuria. Tarkista suola.

****

Omena tuo keittoon mukavan raikkauden ja hieman makeutta. Valkoviinietikka antaa omenalle vielä lisää terää tuoden keittoon särmää. Etikan sijasta myös sitruunamehu toimisi varmasti hyvin.