Sitruunaetanat rapealla suutuntumalla

Etanat kuuluvat joukkoon ruokia, joita joko rakastaa tai vihaa. Kokkien ja Pottien kaksikko käyttää etanoiden yhteydessä ensimmäistä verbiä, kun kyse on tavallisimmin purkissa myytävistä lihaisista säätieteilijöistä. Kasvimaalla tänä kesänä lyllertäneet, ällöttävän limaiset, basilikan ja salaatin lehdillä herkutelleet etanaiset ovat ihan toinen eläinlaji (tuskin ovat sukulaisiakaan – hus!).

Kuluneen kesän aikana saimme syödä kaksi loistavaa etana-alkupalaa. Ennenkin hehkuttamani Hellan tarjoamat sitruunaiset etanat olivat sitruunan ansiosta raikkaita, suussasulavia (nyt näyttäisi Hellassa tarjottavan etanoita persiljavoilla ja roquefort-juustolla – tuskin pöllömpiä nekään). Toinen, ehkä vieläkin herkullisempi etanapannu meille tarjoiltiin rakkaiden ystäviemme luona Pirkanmaalla. Talon isäntä, ansioitunut ravintola-alan ammattilainen ja ilmiömäinen ruoanlaittaja, loihti alkupalaksi valkosipulivoissa tiristettyjä etanoita, joiden jujuna oli tarjolla ollut rapeaksi paahdettu Serrano-kinkku. Suutuntumaltaan varsin pehmeät etanat saivat siis parikseet rapean kinkun. Täydellistä!

Näistä kahdesta etanapannusta innostuneena päädyimme kokeilemaan seuraavaa:

****

Sitruunaiset etanat ja paahdettu Serrano-kinkku

200g isoja etanoita suolaliemessä (säilykepurkki 200g, josta etanoita 125g)
50g voita (tai Oivariinia)
1rkl sitruunamehua
1 suuri valkosipulinkynsi (tai kaksi pienempää)
ripaus suolaa

4 siivua Serrano-kinkkua

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Valuta etanat suolaliemestä, huuhtele hanan alla ja valuta huolella uudelleen. Sekoita pehmeään tai sulatettuun voihin sitruunamehu ja silpuksi raastettu/puristettu/hakattu valkosipulinkynsi. Laita seokseen hivenen suolaa. Laita etanat etanapannun kolosiin ja lusikoi voiseosta kolot täyteen.

Laita Serrano-kinkkusiivut leivinpaperin päälle ja paahda pellin päällä, kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia. Kinkut saavat olla rapsakoita, mutta varo polttamasta reunojakaan. Ota kinkut uunista ja jätä jäähtymään ja kuivumaan pellin päälle. Kinkkujen kuivuessa laita etanat uuniin. Jos haluat välttyä uunin siivoamiselta, laita pannu joko pellin tai suuren uunivuoan päälle, sillä rasva saattaa tiristä yli laidan. 10-15 minuuttia on etanoiden sopiva aika olla uunissa.

Murenna rapeat kinkkusiivut kippoon ja tarjoa etanoiden kanssa vaaleaa leipää. Laita samaan suulliseen etanaa ja rapeaa kinkkua. Vau. Leivällä saat imettyä kaikki ihanat rasvat etanapannun koloista.

****

Varsin tuhdin alkuruoan jälkeen kevyempi pääruoka toimii (ainakin kotioloissa) hyvin. Pääruokaa markkeeranut salaatti syötiin kylläkin yhtä aikaa etanoiden kanssa. Raikasta.

8 Comments

  1. Etanat herkullista ruokaa…aina sillointällöin on pakko tehdä! Vähän vaihtelen eri makuja. Muuten, blogisi kuvat erittäin hyviä! Tv:HanneleK

  2. Minen kyllä huomannu mitään outoa 🙂 Mutta sama tyyppi siellä ja täällä.

  3. Tiedätkös, minä en ensin meidän blogin kommenttilootassa tajunnut että se olet sinä joka kommentoi. Ei aina ihan pysy perässä kuka kirjoittaa mitäkin blogia. Siksi vastaus meidän blogissa saattaa vaikuttaa vähän oudolta :).

  4. Mahtavaa, että maistui. Teidän ehdottamaa sitruunankuorilisää aion seuraavalla kerralla kyllä kokeilla.

  5. Pannut kuumiksi! Tuo suutuntuma-asia on kyllä mielenkiintoinen ja kokki-ystävän herättelemänä asiaa ollaan mietitty muidenkin ruokien kohdalla.

  6. Ostinpa justihiinsa neljä pannua meille kotiin, joten tämäkin resepti mennee testaukseen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.