Kastikkeet moneen menoon: Aioli ja Octo-vin

Viikonloppuisen fonduehetken kastikkeina toimivat keittiön kameleontit, moneen menoon sopivat soossit. Keskenään hyvin erityyppiset kastikkeet toivat vaihtelua suupaloihin, mutta sekoittuessaankaan ne eivät riidelleet – samalla leivänsyrjällä saattoi hyvin pyyhkiä kumpaistakin. Kippoihin kaadettiin aiolia ja octo vin -kastiketta

Aioli on perinteinen valkosipulilla maustettu majoneesi, jolle löytyy netistä ohjeita vaikka kuinka. Viikonloppuna testattu ohje otettiin Ruokasuosikit – tapakset -kirjasesta (s. 70). Lisäsin ohjeeseen (Dijon)sinappia muista selaamistani ohjeista innostuneena. Seuraavalla kerralla taidan käyttää majoneesiin vain kotimaista rypsiöljyä. Vaikka oliiviöljy on ykkösuosikkini, puski maku jostain syystä aiolissa hieman läpi. Aioli sopii dippikastikkeeksi paitsi lihafonduen äärelle, myös täytettyihin leipiin, katkarapujen kaveriksi tai vaikka perunoiden päällä tarjottavaksi, kuten tapas-kirjassa tehdään.

Helmikuisissa nyyttäreissä Pastanjauhajien luona oli tarjolla mainioita kanansiipiä vieläkin mahtavammalla octo vin -kastikkeella. Kastike on ollut siitä lähtien to do-listalla. Helppo, nopea ja maukas kastike toimii hyvin dippikastikkeena kanan-, lihan- tai ravunlihalle. Vinegrettetyyppinen kastike voisi kastaa myös kevätkääryleitä tai riisipaperiaskartelun tuotoksia.

****

Aioli

1 (iso) kananmunankeltuainen

1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

2 valkosipulinkynttä

suolaa

pippuria

(½-1 tl dijonsinappia)

1½ dl öljyä (alkuperäisessä ohjeessa puolet oliivi- ja puolet maissiöljyä)

Laita munankeltuainen, sitruunamehu tai etikka, kuoritut ja viipaloidut valkosipulinkynnet sekä suolaa ja pippuria blenderiin tai sauvasekoittimelle sopivana kulhoon. Surauta massaksi. Lisää öljyä nauhana samalla konetta käyttäen. Majoneesista tulee tasaista ja sileää. Maista ja mausta halutessasi sinapilla. Säädä suola ja pippuri sopivaksi.

****

Octi-vin kastike

2 rkl valkosipulisilppua

2 rkl inkiväärisilppua

1/4 tl chilisilppua (tai chilirouhetta)

1/4 cup (=0,6dl) riisiviinietikkaa

1/4 cup (=0,6dl) (vaaleaa) soijakastiketta

2 rkl öljyä

1/4 tl seesamiöljyä (voi jättää poiskin)

1½ rkl sokeria

Silppua valkosipulia ja tuoretta inkivääriä pienenpieneksi silpuksi. Silppua myös chili – kuivattu rouhe käy myös mainiosti. Sekoita kaikki ainekset kulhossa.

****