|

Eläinten viikon kurpitsakeitto

Kasvikset on mun kamuja!

Tällä viikolla vietetään eläinten viikkoa. Viikon tarkoituksena on kiinnittää huomiota eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin. Eläinsuojeluliitto Animalia kampanjoi viikolla eläinystävällisen kulutuksen puolesta ja on avannut Vapauta valinnoilla -verkkosivuston. Verkkosivuille on koottu eläinystävällisiä kulutusvinkkejä, kuten reseptejä sekä kosmetiikka- ja ravintolasuosituksia.

Vapauta valinnoilla -sivusto on mielenkiintoinen ja sivut on kirjoitettu kaikkien valintoja kunnioittaen. Tykkään siitä, että kampanjan nimessä on käytetty sanaa valinta – kaikkihan saamme valita ne tavat, joilla haluamme elää ja olla. Yhden valinta voi olla elinikäinen vegaaniruokavalio, toisen kosmetiikkatuotteet ilman eläinperäisiä ainesosia. Joku taas haluaa välttää keinotekoisia lisäaineita ja kolmas ostaa halvinta, kun ei ole ehkä varaa muuhun. Kaikella on puolensa ja monella valinnalla kääntöpuolikin.

Minä olen Pultti ja olen ihana.

Meidän keittiössä tehdään sekä liha- että kasvisruokaa; tykkäämme molemmista. Tykkäämme myös eläimistä (yhtä suorastaan rakastamme). On ihan huipputärkeää, että eläimillä on tai olisi hyvät oltavat riippumatta siitä ovatko ne lemmikkejä, tuotantoeläimiä tai villieläimiä. Kaikkien eläinten kohdalla oloissa taitaa olla parantamisen varaa. On kuitenkin niinkin, että ei kaikilla tuotantoeläimilläkään ole kurjat oltavat. Minulla on ollut ilo tutustua muutamiin perheisiin, jotka ovat maitotilallisia. Se rakkaus, hellyys ja lämpö, mikä eläimille näissä perheissä annetaan, on sykähdyttävää. Eläinten hyvinvoinnin eteen tehdään isoja uhrauksia eikä työtunteja lasketa.

Eläinten viikon kunniaksi ja luonnon ihmeiden vuoksi ruokapöytäämme päätyi kurpitsakeittoa. Kasvatin keväällä siemenestä tavallisen vihreän kesäkurpitsan taimen. Kesäkurpitsoita ei näkynyt koko kesänä ja nyt keittiötarhan syystöiden yhteydessä löysin rikkaruohojen nokkosviljelmien seasta ison oranssin kurpitsamollukan. Mokoma oli kasvanut salaa kasvatuslootan takana. Luonnon ylläripylläreitä.

****

Lempeä kurpitsakeitto tulisilla krutongeilla
3-4 annosta

keitto
n. 1 litra kurpitsaa
n. 1 litra kasvislientä (osa liemestä jää keitosta yli)
1-2 valkosipulinkynttä

1-2 dl kermaa (tai vastaavaa)
1-2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa
(loraus hunajaa)

krutongit
4 palaa vaaleaa leipää
1 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
1/2-1 tuore chilipalko (meillä yksi Lemon Drop)
suolaa

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Kuutioi. Kuori ja silppua myös valkosipulinkynnet. Keitä kurpitsakuutioita kasvisliemessä täysin kypsäksi. Kaada osa vedestä pois (talteen!) ja soseuta keitto. Lisää tarvittaessa keitinlientä. Lisää kerma, tarkista ja säädä suola ja raikasta maku viinietikalla. Jos haluat keitosta makeampaa, lorauta mukaan hieman hunajaa.

Kuutioi leipäviipaleet. Silppua valkosipulinkynsi. Poista chilistä siemenet kiinnikkeineen ja silppua hedelmäliha. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää leipäkuutiot sekä chili- ja valkosipulisilppu. Pyörittele keskilämmöllä kunnes leipäkuutiot ovat rapeita. Ripsauta krutonkien päälle hieman suolaa.

****

Lempeä keitto ja mausteiset krutongit sopivat mainiosti yhteen. Jos keitosta haluaa mausteisempaa, voi siihen laittaa chiliä tai lorauttaa vaikka makeaa chilikastiketta.