|

Gardajärvi – Pohjois-Italian helmi

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Garda-Trentinon matkailupalveluiden kanssa.

Gardajärvi on Pohjois-Italian helmi. Paikka, johon on helppo rakastua.

En tiennyt, että näin voi käydä. Että voi ihastua paikkaan, rakastua alueeseen ja tuntea olonsa niin kotoisaksi kaukana kotoa. Sellainen paikka on minulle Pohjois-Italia. Ja Gardajärvi on ehdottomasti yksi alueen monista helmistä. Järven rannalla kasvaneena välkehtivän kirkasvetisen järven vesi tekee olon viihtysäksi, ja koska rakastan vuoria, on Gardalla ehkä siksikin hyvä olla ja hengittää.

Riva del Garda on aivan Gardajärven pohjoisosassa sijaitseva kaupunki, joka on juuri sopivan kokoinen lomailuun. Kaupungin palvelut – ravintolat, ruokakaupat ja jäätelöbaarit minulle tärkeimpinä – ovat kävelyetäisyydellä. Samoin ovat myös laajat aktiviteettimahdollisuudet. 

Gardan pohjoisosat ovatkin aktiivilomailijoiden suosiossa. Kaupungista lähtevät pyöräilyreitit ja vaelluspolut täydentyvät lähialueiden uskomattoman upeilla luontokokemuksilla. Rivassa on ihan tavallista nähdä iltapäivän aperatiiveilla pyöräilyn, kiipeilyn tai vaelluksen fyysisesti uuvuttamia ja henkisesti virkismämiä lomailijoita. Hurjimmat kaartavat illallispöytään suoraan seikkailuista. Mutta yhtä lailla joukkoon sopivat lapsiperheet ja leppoisaa lomarauhaa etsivät pariskunnat.

Muutamassakin päivässä ehtii nähdä, kokea ja syödä paljon, joskin yksi asia on varmaa: italialaisesta jäätelöstä, gelatosta, ei saa tarpeekseen. Mutta viikko, kaksikin menisi Gardan maisemissa helposti.  Ilmasto on pohjoismaalaiselle hipiälle sopiva keväällä ja syksyllä. Aivan kuumimpina kuukausina, elo- ja heinäkuussa, kelit ovat tietenkin italalialaisen kuumat, mutta järven vesi vilvoittaa. Heinäkuun helteilläkin vesi oli raikasta – lämpimästä vedestä pitävän ei tehnyt mieli tippua SUP-laudalta.

Edelliskevään reissulla majoituimme ihanassa Airbnb-huoneistossa, mutta nyt majoitus varattiin minulle Rivan keskustassa olevasta pienestä ja suloisesta Holiday V Gardan hotellista, jonka aamupala oli ihana, eikä viikonloppuisin tarjolla olevaa brunssia voinut vastustaa.

Gardan ravintolat

Rivan kaupungin ravintolatarjonta on ihailtavan laaja. Joukkoon mahtuu tietenkin monenlaista ruokapaikkaa, joista minulla on ilo kertoa teille ihanimmat. Laita muistiin ainakin nämä:

  • Villetta Annessa on hotellin yhteydessä oleva ravintola, jonka sisäpiha on hurmaava. Ruokaa tehdään avotulella joko tunnelmallisessa puutarhassa tai sateen sattuessa ravintolasalin avogrillissä. Kaikki italialaisen illallisen neljä ruokalajia, antipasto, primo, secondo ja dolce, oli aivan taivaallisen herkullisia. Villetta Annessaa suosittelen erityisesti sekasyöjille – tiedätte kyllä mitä avotuli tekee lihalle.
  • Panem on aivan Rivan keskustassa sijaitseva lounaspaikaksi täydellinen ravintola. Pääroolissa ravintolassa ovat ihanat leivät, jotka poimivat makuja Italian maakunnista. Paikalliset suosittelivat Trentinon ja Etelä-Tirolin mukaan nimettyjä leipiä, mutta eteläisempien maakuntien mukaan nimetyt leivät kuulostivat myös ihanilta. Mitä muuta ihminen lounaaksi voi toivoa kuin täydellistä leipää ja lasillista viiniä. 
  • Rivasta kymmenisen kilometriä vuorille sijaitsevan Tenno-järven lähellä sijaitsevassa Antica Croge -ravintolassa arvostetaan paikallisia makuja. Tryffelipastani tryffelit oli poimittu läheiseltä Monte Baldo -vuorelta ja kukkaisen spritzin laventelit omasta kylästä.
  • Reissun upeimman pastan söin vuorilla, Rifugio Pernici-majatalossa. Pasta oli hyvin tehty ja yksinkertainen, mutta todella maukas. Sellaistahan italialainen ruoka parhaimmillaan on. Ravintola on muutaman mutkan takana ja viimeiset sadat metrit täytyy kävellä. Vaihtoehtona on päättää vaelluspäivä ravintolaan kuten me paikallisoppaan kanssa teimme. Maisemat ravintolalta ovat upeat!
  • Nuovo 900 da Lucio on vanhassa kaupungissa sijaitseva ravintola, jossa tarjotaan paikallisten makujen lisäksi erinomaisia pastoja Italian keskiosista. 

Ruoan lisäksi minulle lomaoloa tuo liikunta. Kesällä kävin päivävaelluksella vuorilla oppaan kanssa ja sup-safarilla järvellä – molemmat hykerryttävän ihania lomaelämyksiä. Vaelluksia tarjoavan Mmoven valikoimiin kuuluu kaikenlaista seikkailua Via ferratasta pyöräilyyn ja koskenlaskusta vuorikiipeilyyn. Vesiurheiluun erikoistuneen Sailing Dulacin valikoimiin kuuluu puolestaan surffausta ja SUP-lautailua. Samasta paikasta saa vuokrattua myös polkupyöriä.

Gardalle pääsee montaa reittiä. Lento Milanoon, Bolognaan tai Veronaan vie jo hoodeille. Junalla pääsee Gardajärven eteläisiin osiin, ja bussilla tai laivalla voi taittaa matkaa siitä eteenpäin. Myös auton vuoraaminen on erinomainen vaihtoehto; silloin loma-alue laajenee upeasti.

Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Garda-Trentinon matkailupalveluiden kanssa. Maksoin itse matkat, matkailupalvelut vastasivat majoitus-, ruoka- ja aktiviteettikustannuksista.