• Info
  • Suupaloja-kirja
  • Reseptit

Kokit ja Potit

Ruokablogi

  • Ruokakulttuurit
    • Aasialaiset ruoat
    • Italialaiset ruoat
    • Tex mex -ruoat
  • Arkiruoka
    • Kala- ja merenelävät
    • Kasvisruoat
    • Keitot
    • Liharuoat
    • Nuudelit
    • Pastat
    • Risotot
    • Sieniruoat
    • Yhden astian ruoat
  • Leivonta
    • Cookiet ja pikkuleivät
    • Kakut
    • Karkit ja makeiset
    • Leivät & sämpylät
    • Pannukakut, vohvelit & letut
    • Piirakat
  • Suupalat & naposteltavat
  • Illanistujaiset
  • Juomat
  • Salaatit
  • Aamupala & brunssi
  • Jälkiruoat
    • Jäätelöt
  • Juhlat
    • Joulukalenteri
    • Kevään juhlat
    • Pääsiäinen

Ruokamatkat

Gotlanti – lumoava Itämeren helmi

Raukki-raukka oli vähän vinossa, pukkasin sen suoraan. Womanpower!

Gotlanti, Ruotsin suurin saari, on sijainnut aikoinaan päiväntasaajalla. Saarikaunokainen on ehkä ottanut auringon mukaansa muuttaessaan Itämerelle, sillä se on Ruotsin aurinkoisin paikka. Gotlanti teki meihin viikon lomamatkan aikana vaikutuksen monella tavalla: huumaavan ihana Visby, monimuotoinen luonto, runsas ja laadukas ravintolatarjonta sekä mukavat putiikit ja leipomot saivat meidät viihtymään erinomaisesti.

Gotlannissa oli ruusuja vielä enemmän kuin Skånessa – yksi syy lisää rakastua saareen.

Krusmyntagårdenin terassin näköala kelpaisi kotipihaammekin.

 Saaren keskus, Visby, on kuin karkki. Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa kaupungissa on hyvin ainutlaatuinen tunnelma; ikuisuus ja nykyisyys kohtaavat. Visby oli keskiajalla hansakaupan keskus ja yksi Itämeren merkittävimmistä kaupungeista. Vanhaa kaupunkia (Innerstad) ympäröi edelleen kehämuuri, jonka sisäpuolella aika tuntuu toisaalta pysähtyneen, toistaalta taas kaupunki on hyvin eloisa ja kiinni nykyajassa. Innestadissa vanhojen tai vielä vanhempien rakennusten seinuksilla kasvaa pyörryttävän ihania ruusuja – Gotlantia ei turhaan kutsuta ruusujen saareksi – ja pieniä kauppoja, leipomo-kahviloita ja ravintoloita on paljon. Valtaosa ravintoloista on auki vain kesäaikaan, jolloin kaupungin väkiluku moninkertaistuu sekä turistien että kesägotlantilaisten myötä.

Pikkuruinen “kauppahalli” tarjosi myös erinomaista lounasta.

Viime vuonna lomailimme karavaanireissullamme Göteborgissa, vuoden 2012 Ruotsin ruokapääkaupungissa. Vuonna 2013 titteliä kantaa Gotlanti, joka valittiin koko saarena pääkaupungiksi seitsemän finalistikaupungin joukosta. Gotlantilaiset arvostavat paikallista ruokaa ja ylpeilevät muiden muassa tryffeleillä, lampaanlihalla ja parsalla. Kalkkinen maaperä tuottaa myös runsaasti muuta satoa, jota ravintolat hyödyntävät ihaltavasti. Myös leivontakulttuuri on saarella vahvaa – juureen tehtyjä (makeuttamattomia!) kiviuunileipiä oli saatavilla runsaasti.

Lammasbolognese @Saluhall&Bar, erinomaista!

Ravintoloita saarella on väkilukuun nähden valtavasti. Suurin osa sijaitsee toki Visbyssä, mutta myös saaren pienissä kylissä on laadukasta ruokaa tarjoavia ravintoloita. Esimerkiksi White Guide on listannut Gotlannin ravintolaparhaimmistoa. Me söimme viikon aikana ravintoloissa vain lounaita, sillä iltaisin halusimme kokkailla karavaanarikeittiössämme ja ihailla auringonlaskuja. Lounaspaikkojen lisäksi kävimme muutamassa mukavassa leipomo-kahvilassa ostamassa leipää.

Rute Stenugnsbakeri – hurmaava leipomo-kahvila keskellä ei mitään.

Vinor Krogin erinomaiset lounastapakset Fårön saarella

Oma auto mahdollisti vaivattoman liikkumisen saarella ja mukana olleet pyörät olivat taas loistavat Visbyn kaupunkiin tutustuttaessa – Innerstadissa ei tainnut jäädä yksikään katu pyöräilemättä. Välillä ajelimme kaksi- ja nelipyöräisillä vain katsellaksemme maisemia, välillä suuntasimme tilapuoteihin tai nähtävyyksille. Oi, Gotlanti, miten ihana olitkaan!

Listasimme muutamia hyväksi havaittuja ravintoloita, kahviloita ja puoteja, tässä suosituksemme:

  • Saluhall&Barissa Visbyn Innerstadissa (Österportin lähellä) yhdistyy mukavalla tavalla bistomainen ravintola ja pikkuruinen herkkukauppa, jossa myydään juustoja, lihaa, kalaa sekä hyvin säilyviä herkkutuotteita. Lounaaksi syömämme lammasbolognese tuorepastalla sekä savustettua lampaanpaistia perunoilla ja piparjuurikastikkeella olivat erinomaiset. Perjantaisin tarjolla näytti olevan afterwork-tapaksia kuohuvineen.
  • Creperiet och Logi on konseptiltaan selkeä: tarjolla on suolaisia ja makeita lettuja. Suolaiset letut, tai tarkemmin sanottuna galetet, on valmistettu tattarijauhoja käyttäen ja ovat siten hyvin ruokaisia. Täytteiksi saa valita listan vaihtoehdoista lihaa, kalaa, kasviksia tai juustoja. Neljän perheen omistama ravintola on todella suosittu ja vain pöytävaraus tai jonottaminen takaavat pöydän. Pöytää odottaville varatulla terassilla on baaritarjoilu, joten kauniilla säällä odottaminen on silkkaa hupia. Ravintola on hyvin tunnelmallinen ja rouhea olematta kuitenkaan päälleliimatun rustiikkinen. Sisustustyylistä saa kiinni, kun kerron, että kaksi omistajista on Granit-sisustusliikkeen perustajia. Creperiet och Logi sijaitsee Innerstadin Wallerplatsilla.
  •  Krusmyntagården on puutarha, kahvila, ravintola ja mauste- ja herkkukauppa kymmenisen kilometriä Visbystä pohjoiseen. Näköala on upea ja pienehkö yrttipuutarha hyvin hoidettu. Ravintolaa on vastikään uudistettu ja se tarjoaa kesällä joka tiistai kokonaisen grillattua lammasta tilpehööreineen. Kaupassa on laaja valikoima (ylihinnoiteltuja) maustesekoituksia ja muita pientuotteita.
  • Lilla Bjers on noin 8 kilometriä Visbystä etelään sijaitseva tila, jossa on kehuttu ravintola (gårdskrog) sekä tilapuoti (gårdsbutik). Tilan yksi tavaramerkeistä on parsa, jota he kasvattavat vihreänä, valkoisena ja violettina. Tilapuodissa myytävät tavarat ovat takuulla tuoreita, vasta pellosta nostettuja. Salaatit, valkosipulit, mansikat ja porkkanat olivat supermaukkaita!
  • Rute Stenugnsbakeri sijaitsee noin 40 kilometriä Visbystä kohti Fårön lauttarantaa (tie 148). Kesäleipomo ja -kahvila on hyvin suosittu siitäkin huolimatta, että sijainniltaan se on syrjässä mistä tahansa katsottuna. Pullat, kakut ja leivät olivat aivan erinomaisia. Herra Kokki ei ole kuulema koskaan syönyt yhtä hyvää pullaa (siis mitä? epäilen! t. kokkipottilan leipuri). Leipomon sisaryritys Tukholmassa on  Fabrique, joka leipoo samoja tuotteita ja on muuten made by mary -blogin Marian lempparileipomo.
  • Vinor Krog on iltaisin ravintola ja päiväsaikaan tapasbaari Sudersandissa, Fårön saarella. Huolimatta huolettomasta surffibaarivaikutelmasta Vinor Krog tarjosin erinomaisia tapaksia itsetehdystä makkarasta tuorepastacanneloneihin. Tapaksiin oli haettu makuja kolmesta maasta: Ruotsista, Italiasta ja Espanjasta. Baarinpuolen ruoka lupaa todella hyvää illallista tarjoavaa ravintolaa ajatellenkin.

 

Gotlannista on koottuna runsaasti tietoa nettiin. Tutustumisen arvoisia ovat ainakin nämä sivustot:

gotlanti.fi
www.gotland.net
www.destinationgotland.se
www.gotlandsguiden.se
gotland.info
www.godagotland.se
regionalmatkulturgotland.wordpress.com
www.whiteguide.se


18 Comments

Kaipaatko nopeita arkiruokia? Klikkaa tästä arjentaklaaja-resepteihin

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Previous Post: « Kahvijääpalat
Next Post: Kiharakarvaiset vatunnoutajat »

Reader Interactions

Comments

  1. Hannele says

    30.7.2013 at 12:50

    Gotlanti oli pitkään haaveena minullakin. Oli kyllä ennakko-odotusten arvoinen.

    Reply
  2. Jonna says

    30.7.2013 at 05:19

    Minä olen haaveillut Gotlannin matkasta varmaan sata vuotta. Juuri kaikista noista syistä, joita tuossa nostat esille. Luonto, ruoka ja pyöräilymahdollisuudet nyt etunenässä.

    Reply
  3. Hannele says

    29.7.2013 at 15:27

    Gotlannissa oli valtavasti lapsiperheitä. Hienot uimarannat ja Kneippbyn elämys- ja vesipuisto on varmasti pikkumiehen lomaparatiiseja 🙂

    Reply
  4. Terhi says

    29.7.2013 at 11:05

    Ihania kuvia ja selkeesti paikka jossa täytyy käydä. Varmasti nähtävää myös pikkumiehelle!

    Reply
  5. Hannele says

    29.7.2013 at 08:17

    Fossiilit ja villiruusut ihastuttivat meitäkin Fårössa. Hämmentävää oli luonnon monimuotoisuus: välillä oli ihan suomalaista metsää, sitten todella karua ja hetken päästä kallioita ja hiekkarantaa. Ihana paikka!

    Reply
  6. Andalusiana says

    28.7.2013 at 18:47

    myös omasta Gotlannin reissusta on aikaa noin kolmeneljäsosaikuisuus, mutta muistan ihmetyksen siitä, kuinka rannat (etenkin fårössä) koostuivat fossiileista 🙂 upean näköistä – sinne on selvästi päästävä uudestaan!

    Reply
  7. Hannele says

    28.7.2013 at 07:09

    Oliko Gotlannissa kivi- ja keppikaudella vielä viikinkejä ;D

    Suosittelemme!

    Reply
  8. Jokihaka Kokkaa says

    28.7.2013 at 06:43

    Kaunista on! Olen kerran käynyt, joskus kivi ja keppi-aikakaudella.. Uusintavisiitti olis paikallaan!

    Reply
  9. Hannele says

    27.7.2013 at 20:43

    Oi ruusut! Herra Kokin mielestä ihan jokaista ruusupuskaa ei oo pakko käydä kattomassa läheltä ja nuuskimassa, eikä joka puskan kohdalla tarvii taivastella, miten iiiihania ruusut on. Oon erimieltä 😀

    Leipä oli erinomaista!

    Kesää ja vesisadetta teille!

    Reply
  10. Akvis says

    27.7.2013 at 19:41

    Siellä sitä ollaan naatiskeltu ruusujen keskellä! Mikä uskomaton leipätiski tuossa kuvassa! 😮

    Ihanaa kesän jatkoa!

    Reply
  11. Hannele says

    27.7.2013 at 10:23

    Gotlannista ei toden totta kuule kuin positiivista. Sitä paitsi teiltä on sinne ihan lyhyt matka. Lentäen pääseen tietysti suoraan, mutta laiva Tukholmaan, juna Nynäshamniin (n. 40min) ja laiva Visbyn keskustaan – ei oo kaukana! Me ajettiin yläkautta ympäri, jollon kilsoja kertyi ihan pikkusen enemmän 🙂

    Reply
  12. Riitta says

    27.7.2013 at 09:41

    Himpura, koskakohan mä saisin aikaiseksi raahata meidän poppoon tuonne? Kaikki, siis ihan kaikki kehuu – kuvasi nähtyäni en ihmettele.

    Reply
  13. Hannele says

    27.7.2013 at 07:45

    Me oltiin viime vuonna Öölannissa ja tykättiin kyllä siitäkin, mutta ehkä kokonaisuutena Gotlanti kiipii kuitenkin edelle.

    Ruotsi on minusta petrannut leipäasiassa. Vielä muutama vuosi sitten makeuttamatonta leipää oli vähän vaikea löytää ja itse asiassa edelleenkään tavan markettien leipähyllyt eivät kyllä oikein houkuttele (Suomesta saa sentään ok-perusruisleipää mistä tahansa kaupasta). Pienleipomoissa Ruotsi on edellä, totta!

    Reply
  14. Hannele says

    27.7.2013 at 07:42

    Kiitos, Campa!

    Reply
  15. Hannele says

    27.7.2013 at 07:41

    Molempia löytää kyllä Gotlannista! Ihana paikka!

    Reply
  16. Anonyymi says

    26.7.2013 at 21:45

    Gotlanti on meillä jostain kumman syystä käymättä, Öölannissa olimme jokunen vuosi sitten. Hieno saari sekin.
    Kuola valuu noita kuvia katsossa, Ruotsi on kyllä leipäasioissa Suomea vuosikausia edellä.

    Reply
  17. Sari - CampaSimpukka says

    26.7.2013 at 21:16

    HIeno vinkkipaketti, kiitos! Hieno avauskuva:)

    Reply
  18. Tia says

    26.7.2013 at 20:32

    Wou mitkä maisemat ja ruoat! Gotlantiin on kyllä pakko lähteä reissuun joskus!

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Primary Sidebar

Hae reseptiä

Hannele

Tervetuloa Kokit ja Potit -ruokablogiin! Tarjolla on oivaltavia reseptejä helposti saatavista raaka-aineista sekä tunnelmia keittiötarhasta ja ruokamatkoilta. Lue lisää!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Tilaa Kokit ja Potit -uutiskirje. Saat tilaajalahjaksi e-kirjana loppuunmyydyn Suupaloja-kirjan parhaat palat.

Tietosuojaseloste

Avainsanat

Aamupala & brunssi Aasialaiset ruoat Arkiruoka Cookiet ja pikkuleivät Grillaus Illanistujaiset Italialaiset ruoat Joulu Joulukalenteri Juhlat Juomat Jälkiruoat Jäätelöt Kakut Kala- ja merenelävät Karkit ja makeiset Kastikkeet ja tahnat Kasvisruoat Keitot Keittiöpuutarha Kesäruoka Kevään juhlat Leivonta Leivät & sämpylät Liharuoat Lisäkkeet Nuudelit Pannukakut, vohvelit & letut Pastat Piirakat Pääsiäinen Ravintolat Risotot Ruokakulttuurit Ruokamatkat Salaatit Sieniruoat Suupalat & naposteltavat Säilöntä Tex mex -ruoat Yhden astian ruoat Yleinen

Reseptiarkisto

SUOSITUIMMAT RESEPTIT

Maailman parhaat mokkapalatHelppo gnocchivuoka

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Tietoa Kokit ja Potit -sivuston käyttämistä evästeistä
Käytämme evästeitä, jotta käyttäjäkokemuksesi tällä sivustolla olisi mahdollisimman sujuva. Ilman näitä nk. välttämättömiä evästeitä sivustoa ei voi käyttää lainkaan. Lisäksi käytämme evästeitä kävijädatan keräämiseen sekä markkinoinnin kohdentamiseen. Hyväksy kaikki evästeet tai muokkaa evästeasetuksia. EvästeasetuksetHYVÄKSY
Tietoa evästeistä

Tietoa evästeistä

Tällä sivustolla käytetään evästeitä sujuvan ja turvallisen käyttäjäkokemuksen varmistamiseksi. Näitä välttämättömiä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa ja ilman näitä evästeitä, tämä sivusto ei toimi.

Käytämme myös kolmansien osapuolien evästeitä analyysitietojen keräämiseen. Evästeiden avulla tutkimme mm. kuinka kauan vietät aikaa sivuillamme ja millä sivuilla vierailet. Emme pysty suoraan tunnistamaan sinua näiden tietojen avulla. Lisäksi saatamme näyttää sinulle kohdennettuja mainoksia sekä käyttää evästeitä muussa upotetussa sisällössä. Näitä evästeitä säilytetään käyttämässäsi selaimessa vain jos annat siihen luvan. Voit perua antamasi luvan koska tahansa. Luvan peruminen saattaa vaikuttaa sivuston käyttökokemukseen.
Necessary
Always Enabled

Tarvittavat evästeet ovat välttämättömiä, jotta tämä sivusto olisi käyttäjäystävällinen ja turvallinen. Välttämättömät evästeet eivät kerää henkilötietoja, eivätkä lähetä tietoja kolmansille osapuolille.

Non-necessary

Sivutollamme käytetään evästeitä, jotka eivät ole välttämättömiä sivun toiminnan kannalta, vaan niitä tarvitaan mm. analyysitietojen keräämiseen, mainosten näytämiseen ja muuhun upotettuun sisältöön. Tällaiset evästeet saattavat kerätä henkilötietoja, kuten ip-osoitteita ja laitetietoja ja sekä yksityiskohtaista tietoa sivun käyttämisestä. Sivuston käyttämisestä kerättävään tietoon ei yhdisty henkilötietoja, joita Kokit ja Potit tallentaisi tai käsittelisi. Velvollisuutemme on kysyä sinulta lupaa näiden ei-välttämättömien evästeiden käyttämiseksi.