Gotlanti – lumoava Itämeren helmi

Raukki-raukka oli vähän vinossa, pukkasin sen suoraan. Womanpower!

Gotlanti, Ruotsin suurin saari, on sijainnut aikoinaan päiväntasaajalla. Saarikaunokainen on ehkä ottanut auringon mukaansa muuttaessaan Itämerelle, sillä se on Ruotsin aurinkoisin paikka. Gotlanti teki meihin viikon lomamatkan aikana vaikutuksen monella tavalla: huumaavan ihana Visby, monimuotoinen luonto, runsas ja laadukas ravintolatarjonta sekä mukavat putiikit ja leipomot saivat meidät viihtymään erinomaisesti.

Gotlannissa oli ruusuja vielä enemmän kuin Skånessa – yksi syy lisää rakastua saareen.

Krusmyntagårdenin terassin näköala kelpaisi kotipihaammekin.

 Saaren keskus, Visby, on kuin karkki. Unescon maailmanperintökohteeksi valitussa kaupungissa on hyvin ainutlaatuinen tunnelma; ikuisuus ja nykyisyys kohtaavat. Visby oli keskiajalla hansakaupan keskus ja yksi Itämeren merkittävimmistä kaupungeista. Vanhaa kaupunkia (Innerstad) ympäröi edelleen kehämuuri, jonka sisäpuolella aika tuntuu toisaalta pysähtyneen, toistaalta taas kaupunki on hyvin eloisa ja kiinni nykyajassa. Innestadissa vanhojen tai vielä vanhempien rakennusten seinuksilla kasvaa pyörryttävän ihania ruusuja – Gotlantia ei turhaan kutsuta ruusujen saareksi – ja pieniä kauppoja, leipomo-kahviloita ja ravintoloita on paljon. Valtaosa ravintoloista on auki vain kesäaikaan, jolloin kaupungin väkiluku moninkertaistuu sekä turistien että kesägotlantilaisten myötä.

Pikkuruinen ”kauppahalli” tarjosi myös erinomaista lounasta.

Viime vuonna lomailimme karavaanireissullamme Göteborgissa, vuoden 2012 Ruotsin ruokapääkaupungissa. Vuonna 2013 titteliä kantaa Gotlanti, joka valittiin koko saarena pääkaupungiksi seitsemän finalistikaupungin joukosta. Gotlantilaiset arvostavat paikallista ruokaa ja ylpeilevät muiden muassa tryffeleillä, lampaanlihalla ja parsalla. Kalkkinen maaperä tuottaa myös runsaasti muuta satoa, jota ravintolat hyödyntävät ihaltavasti. Myös leivontakulttuuri on saarella vahvaa – juureen tehtyjä (makeuttamattomia!) kiviuunileipiä oli saatavilla runsaasti.

Lammasbolognese @Saluhall&Bar, erinomaista!

Ravintoloita saarella on väkilukuun nähden valtavasti. Suurin osa sijaitsee toki Visbyssä, mutta myös saaren pienissä kylissä on laadukasta ruokaa tarjoavia ravintoloita. Esimerkiksi White Guide on listannut Gotlannin ravintolaparhaimmistoa. Me söimme viikon aikana ravintoloissa vain lounaita, sillä iltaisin halusimme kokkailla karavaanarikeittiössämme ja ihailla auringonlaskuja. Lounaspaikkojen lisäksi kävimme muutamassa mukavassa leipomo-kahvilassa ostamassa leipää.

Rute Stenugnsbakeri – hurmaava leipomo-kahvila keskellä ei mitään.

Vinor Krogin erinomaiset lounastapakset Fårön saarella

Oma auto mahdollisti vaivattoman liikkumisen saarella ja mukana olleet pyörät olivat taas loistavat Visbyn kaupunkiin tutustuttaessa – Innerstadissa ei tainnut jäädä yksikään katu pyöräilemättä. Välillä ajelimme kaksi- ja nelipyöräisillä vain katsellaksemme maisemia, välillä suuntasimme tilapuoteihin tai nähtävyyksille. Oi, Gotlanti, miten ihana olitkaan!

Listasimme muutamia hyväksi havaittuja ravintoloita, kahviloita ja puoteja, tässä suosituksemme:

 • Saluhall&Barissa Visbyn Innerstadissa (Österportin lähellä) yhdistyy mukavalla tavalla bistomainen ravintola ja pikkuruinen herkkukauppa, jossa myydään juustoja, lihaa, kalaa sekä hyvin säilyviä herkkutuotteita. Lounaaksi syömämme lammasbolognese tuorepastalla sekä savustettua lampaanpaistia perunoilla ja piparjuurikastikkeella olivat erinomaiset. Perjantaisin tarjolla näytti olevan afterwork-tapaksia kuohuvineen.
 • Creperiet och Logi on konseptiltaan selkeä: tarjolla on suolaisia ja makeita lettuja. Suolaiset letut, tai tarkemmin sanottuna galetet, on valmistettu tattarijauhoja käyttäen ja ovat siten hyvin ruokaisia. Täytteiksi saa valita listan vaihtoehdoista lihaa, kalaa, kasviksia tai juustoja. Neljän perheen omistama ravintola on todella suosittu ja vain pöytävaraus tai jonottaminen takaavat pöydän. Pöytää odottaville varatulla terassilla on baaritarjoilu, joten kauniilla säällä odottaminen on silkkaa hupia. Ravintola on hyvin tunnelmallinen ja rouhea olematta kuitenkaan päälleliimatun rustiikkinen. Sisustustyylistä saa kiinni, kun kerron, että kaksi omistajista on Granit-sisustusliikkeen perustajia. Creperiet och Logi sijaitsee Innerstadin Wallerplatsilla.
 •  Krusmyntagården on puutarha, kahvila, ravintola ja mauste- ja herkkukauppa kymmenisen kilometriä Visbystä pohjoiseen. Näköala on upea ja pienehkö yrttipuutarha hyvin hoidettu. Ravintolaa on vastikään uudistettu ja se tarjoaa kesällä joka tiistai kokonaisen grillattua lammasta tilpehööreineen. Kaupassa on laaja valikoima (ylihinnoiteltuja) maustesekoituksia ja muita pientuotteita.
 • Lilla Bjers on noin 8 kilometriä Visbystä etelään sijaitseva tila, jossa on kehuttu ravintola (gårdskrog) sekä tilapuoti (gårdsbutik). Tilan yksi tavaramerkeistä on parsa, jota he kasvattavat vihreänä, valkoisena ja violettina. Tilapuodissa myytävät tavarat ovat takuulla tuoreita, vasta pellosta nostettuja. Salaatit, valkosipulit, mansikat ja porkkanat olivat supermaukkaita!
 • Rute Stenugnsbakeri sijaitsee noin 40 kilometriä Visbystä kohti Fårön lauttarantaa (tie 148). Kesäleipomo ja -kahvila on hyvin suosittu siitäkin huolimatta, että sijainniltaan se on syrjässä mistä tahansa katsottuna. Pullat, kakut ja leivät olivat aivan erinomaisia. Herra Kokki ei ole kuulema koskaan syönyt yhtä hyvää pullaa (siis mitä? epäilen! t. kokkipottilan leipuri). Leipomon sisaryritys Tukholmassa on  Fabrique, joka leipoo samoja tuotteita ja on muuten made by mary -blogin Marian lempparileipomo.
 • Vinor Krog on iltaisin ravintola ja päiväsaikaan tapasbaari Sudersandissa, Fårön saarella. Huolimatta huolettomasta surffibaarivaikutelmasta Vinor Krog tarjosin erinomaisia tapaksia itsetehdystä makkarasta tuorepastacanneloneihin. Tapaksiin oli haettu makuja kolmesta maasta: Ruotsista, Italiasta ja Espanjasta. Baarinpuolen ruoka lupaa todella hyvää illallista tarjoavaa ravintolaa ajatellenkin.

 

Gotlannista on koottuna runsaasti tietoa nettiin. Tutustumisen arvoisia ovat ainakin nämä sivustot:

gotlanti.fi
www.gotland.net
www.destinationgotland.se
www.gotlandsguiden.se
gotland.info
www.godagotland.se
regionalmatkulturgotland.wordpress.com
www.whiteguide.se

18 Comments

 1. Gotlanti oli pitkään haaveena minullakin. Oli kyllä ennakko-odotusten arvoinen.

 2. Minä olen haaveillut Gotlannin matkasta varmaan sata vuotta. Juuri kaikista noista syistä, joita tuossa nostat esille. Luonto, ruoka ja pyöräilymahdollisuudet nyt etunenässä.

 3. Gotlannissa oli valtavasti lapsiperheitä. Hienot uimarannat ja Kneippbyn elämys- ja vesipuisto on varmasti pikkumiehen lomaparatiiseja 🙂

 4. Ihania kuvia ja selkeesti paikka jossa täytyy käydä. Varmasti nähtävää myös pikkumiehelle!

 5. Fossiilit ja villiruusut ihastuttivat meitäkin Fårössa. Hämmentävää oli luonnon monimuotoisuus: välillä oli ihan suomalaista metsää, sitten todella karua ja hetken päästä kallioita ja hiekkarantaa. Ihana paikka!

 6. myös omasta Gotlannin reissusta on aikaa noin kolmeneljäsosaikuisuus, mutta muistan ihmetyksen siitä, kuinka rannat (etenkin fårössä) koostuivat fossiileista 🙂 upean näköistä – sinne on selvästi päästävä uudestaan!

 7. Oliko Gotlannissa kivi- ja keppikaudella vielä viikinkejä ;D

  Suosittelemme!

 8. Kaunista on! Olen kerran käynyt, joskus kivi ja keppi-aikakaudella.. Uusintavisiitti olis paikallaan!

 9. Oi ruusut! Herra Kokin mielestä ihan jokaista ruusupuskaa ei oo pakko käydä kattomassa läheltä ja nuuskimassa, eikä joka puskan kohdalla tarvii taivastella, miten iiiihania ruusut on. Oon erimieltä 😀

  Leipä oli erinomaista!

  Kesää ja vesisadetta teille!

 10. Siellä sitä ollaan naatiskeltu ruusujen keskellä! Mikä uskomaton leipätiski tuossa kuvassa! 😮

  Ihanaa kesän jatkoa!

 11. Gotlannista ei toden totta kuule kuin positiivista. Sitä paitsi teiltä on sinne ihan lyhyt matka. Lentäen pääseen tietysti suoraan, mutta laiva Tukholmaan, juna Nynäshamniin (n. 40min) ja laiva Visbyn keskustaan – ei oo kaukana! Me ajettiin yläkautta ympäri, jollon kilsoja kertyi ihan pikkusen enemmän 🙂

 12. Himpura, koskakohan mä saisin aikaiseksi raahata meidän poppoon tuonne? Kaikki, siis ihan kaikki kehuu – kuvasi nähtyäni en ihmettele.

 13. Me oltiin viime vuonna Öölannissa ja tykättiin kyllä siitäkin, mutta ehkä kokonaisuutena Gotlanti kiipii kuitenkin edelle.

  Ruotsi on minusta petrannut leipäasiassa. Vielä muutama vuosi sitten makeuttamatonta leipää oli vähän vaikea löytää ja itse asiassa edelleenkään tavan markettien leipähyllyt eivät kyllä oikein houkuttele (Suomesta saa sentään ok-perusruisleipää mistä tahansa kaupasta). Pienleipomoissa Ruotsi on edellä, totta!

 14. Gotlanti on meillä jostain kumman syystä käymättä, Öölannissa olimme jokunen vuosi sitten. Hieno saari sekin.
  Kuola valuu noita kuvia katsossa, Ruotsi on kyllä leipäasioissa Suomea vuosikausia edellä.

 15. Wou mitkä maisemat ja ruoat! Gotlantiin on kyllä pakko lähteä reissuun joskus!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.