Hävikistä juustogrissiniksi
Jääkaapistamme löytyvien juustonkannikoiden tavallisin hävityskeino on juuston pilkkominen ja pussittaminen pakastimeen koiran koulutuspalkkioiksi. Hännänheiluttaja tekee mitä haluaa melkein mitä vain, jos tiedossa on juustonokare. Muitakin loistokeinoja on: juuston voi raastaa ja pakastaa. Jäistä raastetta voi rouhia tarpeen mukaan sulattamatta vaikka lämpimien voileipien tai pitsan päälle.
Nyt kaapista löytyi myös puolikas tuorejuusto. Raastetusta juustosta ja tuorejuustojämästä syntyi erinomaisia juustogrissinejä.
****
Juustogrissinit
2-3 dl tuorejuustoa ja/tai juustoraastetta
1 1/2 dl vettä/maitoa/maustamattoman jugurtin+veden sekoitusta
1 pss kuivahiivaa (tai 1/2 pakettia tuorehiivaa)
1/2 tl suolaa (jos tuorejuusto on maustamatonta, laita 1 tl)
2 rkl öljyä
4-5 dl vehnäjauhoja
Raasta juustonkannikat. Mittaa kulhoon lämmin vesi tai muu neste. Laita veden sekaan tuorejuusto ja juustoraaste sekä hiiva, suola ja öljy. Sekoita. Lisää vehnäjauhoja vähitellen tunnustellen. Taikina saa jäädä pehmeäksi muttei valuvan löysäksi. Kohota puolisen tuntia. Ripottele jauhoja pöydälle ja nosta taikina pöydälle. Vaivaa ilmat taikinasta pois. Jaa taikina puoliksi ja taas puolikkaat puoliksi ja taas puoliksi. Jaa edelleen osaset 3 osaan.
Rullaa palasista tankoja ja nosta ne pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.
Jäähdytä. Juustogrissineistä tulee rapeanpehmeitä.
****
Jos joku kuulisi äänensävymme, se olisi täyn-nä ironiaa.
Ei, ei meillä sorruta semmoseen. Korkeintaan jos saadaan ylämaanelävää suoraan kasvattajalta:) Mutta hyvä vinkki! Jos joskus tekee kastiketta;)
Hyvä me!
Sehän on hyvävaan, ettei hävikkiä synny. Laita pestot, salsat ja semmoset (lämpimän)leivän päälle tai vaikka jauhelihakastikkeen joukkoon – vai tehdäänkö teillä koskaan jauhelihakastiketta 😉
Hyvä te bloggaajat kun olette hyvällä asiassa:)Mulla ois tiedossa yks mamma joka vois olla teidän keulakuva, joka en ole minä:) tämmöisessä isohkossa perheessä jossa on 4 kovasyömästä miestä suursyömäri-äidin lisäksi, ei ruokaa jää yleensä edes evääksi, mutta esim. pesto,salsa ym purkit jää lojumaan kaappiin ikuisuudeksi ja päätyy lopulta roskiin. Mitä niille tehtäs ja etenkin kuka ne tekisi herkuksi? Auttakaa:)Johanna
Jonna, jep:) Pientä ylä- ja alamäkimaastoa havaittavissa koirankoulutushommissa. Voi jee.
Juustogrissineistä olen tismalleen samaa mieltä!
Aleksi, huippua! Kiitsa vinkistä!
kovien juustojen, parmesaanin ja vastaavien joiden kannat ei ole uutenakaan kovin syötäviä voi keittää keitossa, noukkii ne vaan jossain vaiheessa pois. juuston mukana tulee siis ilmanen juustoliemikuutio 🙂
Teidän koirankoulutus kuulostaa ihan yhtä tehokkaalta kuin meidänkin edesmenneen herran kasvatus 😉
Ihanaiset juustogrissinit, nämä eivät todella ole hävikkiä nähneetkään. Heikko kohtani.