|

Hedelmä-helmipuuro & aamiaispannarit

Yhteistyössä Finnamyl

JOULUKALENTERIN VIIDES LUUKKU

Tiedättekö tunteen, kun jonkun raaka-aineen kanssa yhteistyö ei ota sujuakseen? Homma menee niin sanotusti mäkeen joka ikinen kerta. Perunasuurimot olivat aiemmin minulle sellainen tuote. Juuri siksi innostuin heti, kun minut pyydettiin mukaan Finnamylinja Foodloverin kampanjaan. Päätin selättää suurimot, tarvittiin korvaavia kokemuksia epäonnistumisia paikkaamaan.

Huomasin, että olin käyttänyt suurimoita varsin yksipuolisesti. Tein – tai siis olin yrittänyt tehdä – herkullisiin lapsuusmuistoihini nojaten helmipuuroa, vaikka voisihan suurimoista tehdä vaikka ja mitä muutakin. Ja helmipuuroa keitin nytkin, ensimmäistä kertaa siinä onnistuen. Itse asiassa yllätyin, miten helppoa ja nopeaa se on. Puuro on valmista vartissa (eli aika paljon nopeampaa kuin hyvin samankaltainen riisipuuro) ja perunasuurimoiden suutuntuma pysyy napakkana. Maidon lisäksi puuron voi tietysti keittää vaikka kookosmaitoon.

Jos yhdessä asiassa on suurimoiden kanssa tarkkana, ei ongelmia ole. Suurimot täytyy aivan ehdottomasti lisätä kiehuvaan nesteeseen. Ei siis vain kuumaan nesteeseen vaan kiehuvaan nesteeseen. Aiemmin tämä oli juuri kompastuskiveni. Lisäsin suurimot nesteeseen, joka kiehuu varmaan ihan kohta, ja sain aikaan ilmavan puuron sijaan tapettiliisteriä. Että usko vaan kokenutta kettua, nesteen tulee olla kiehuvaa.

En tietenkään malttanut pysytellä vain puurossa, vaikka siltäänkin se on ihanaa. Jäähdytin puuron (tai puurot, tein puuroa sekä Helmi perunasuurimoista että Luomu perunasuurimoista) ja tein siitä  hedelmä-helmipuuroa että pannareita. Molemmista tuli ihania!

Hedelmä-helmipuuroon sopii melkein mikä tahansa kauden hedelmä. Ensin lisäsin puuroon soseutettua, tuoretta mangoa ja laitoin päälle passionhedelmää. Kokeilin myös puuroa persimonilla, tuolla kauden kuumimmalla hedelmällä, ja sekin toimi loistavasti, kun puuro sai hieman raikastusta vielä sitruunamehusta. Ja pannarit, voiko adventtiaamu oikeastaan paremmin edes alkaa?

Perunasuurimot saavat rutkasti lisäpisteitä monikäyttöisyyden lisäksi myös kotimaisuudesta. Suurimot valmistetaan Kokemäellä suomalaisesta perunasta – aika tärkeitä asioita ja arvoja erityisesti näin itsenäisyyspäivän aattona. Perunatärkkelyksen lisäksi Helmi- ja Luomu-perunasuurimoissa on vain hipsaus sitruunahappoa säilyvyyden takaamiseksi.

Resepti

Hedelmä-helmipuuro & aamiaispannarit

4 annosta

helmipuuro

1 litra täysmaitoa

3 dl Helmi perunasuurimoita TAI Luomu perunasuurimoita

1/2 tl suolaa

2 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

hedelmäpuuro

1/2 annosta helmipuuroa (resepti yllä)

1 tuore mango soseutettuna

2 passionhedelmää

(kuutioitua persimonia)

aamiaispannarit

1/2 annosta helmipuuroa (resepti yllä)

1 kananmuna

2 rkl tattarijauhoja (tai vehnäjauhoja) 

(hieman maitoa)

voita paistamiseen

kuutioitua persimonia 

vaahterasiirappia

Keitä maito kiehuvaksi. Ripottele perunasuurimot kiehuvaan maitoon samalla sekoittaen. Keitä kymmenen minuuttia. Mausta suolalla ja sokereilla. Anna puuron jäähtyä välillä sekoittaen.

Jaa puuro kahteen osaan. Kuori ja soseuta mango. Sekoita mangosose toiseen puolikkaaseen puuroa. Maista ja lisää tarvittaessa makeutta. Jaa hedelmäpuuro annosmaljoihin ja viimeistele passionhedelmällä.

Lisää 1/2 puuroannokseen kananmuna ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka maitoa, jos taikina on hyvin paksua. Paista pannarit voissa kuumalla lettupannulla molemmin puolin. Tarjoile heti kuutioitujen persimonien ja vaahterasiirapin kera.

_____

Yhteistyössä Finnamyl