Helppo jauhelihacurry
Intilaiset curryt mielletään usein hitaiksi ruoiksi, joiden valmistumisessa menee tuntikausia. Nopeiden ja helppojen kasviscurrujen – joista lisää myöhemmin – lisäksi mausteinen curry syntyy jauhelihasta. Jauhelihacurry valmistuu nopeimmillaan puolessa tunnissa, joskin puoli tuntia lisää haudutusta tekee tosin currylle hyvää, kun maut syvenevät.
Jauhelihacurryn voi tarjota perinteisesti riisin kanssa tai trendikkäästi naanleivän päällä flatbread-tyyliin. Myös lämpimien voileipien täytteenä tai leivistä koottuna piirakkanamausteinen jauheliha on ihanaa.
Me olemme tehneet tätä muutamaan otteeseen pienen paikallisen lammastilan jauhelihasta, ja karitsan tai lampaan jauhelihasta tehtynä curry onkin mielestäni parasta. Mutta saman mausteet toimivat hyvän muidenkin jauhelihojen ja todennäköisesti myös Härkiksen kanssa. Kaikki kokeilemani mausteiset jauheliharuoat ovat kääntyneet iisisti kasvisversioiksi Härkiksellä. Esimerkiksi Härkis-tacotovat aivan todella hyviä.
Jos ajattelit tarjota jauhelihacurrya naanleipien kaverina, suosittelen tekemään ne ilman uunia. Tässä reseptini: Naanleivät pannulla.
Resepti
Intilainen jauhelihacurry
4–6 annosta
500 g lampaan tai karitsan jauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
6 vihreän kardemumman kotaa
1–2 tl jauhettua kurkumaa
1–2 tl garam masala -mausteseosta
tuoretta chiliä tai chilitahnaa maun mukaan
(1–2 tl sarviapilan lehtiä)
1 dl tomaattipyrettä
1 dl vettä
noin 1 tl suolaa
1–2 tl sokeria tai hunajaa
hieman sitruunamehua
nippu tuoretta korianteria (tai lehtipersiljaa)
sitruunalohkoja tarjoiluun
Kuori ja hienonna sipuli, valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää mausteet ja kuullota vielä muutama minuutti, jotta mausteet aukeavat. Lisää tomaattipyre ja sekoita.
Nosta lämpöä. Laita pannulle jauheliha ja kypsennä se samalla lihaa paistinlastalla murustaen. Lisää vesi ja suola sekä hieman sokeria. Hauduta matalalla lämmöllä vähintään vartti, mielellään kolme varttia. Viimeistele sitruunamehulla ja tuoreella korianterilla.
Tarjoa jauhelihacurry riisin tai naanleipien kanssa. Jos haluat tarjota curryn flatbread-tyylisesti, tarjoa lisänä esimerkiksi salaattia ja/tai ituja, kasviksia, jogurttia, tuoreita yrttejä (korianteri tai lehtipersija) sekä cashewpähkinöitä.
_____
Niin kaunis annos. Koskahan mä uskallan alkaa naanleivän tekoon…
Ihanaa. 2 suosikkia samalla. Naan ja curry!
No mutta nyt otat Mari itteäs niskasta kiinni. Mä teen sulle lammasta, jos joskus oon kokkauvuorossa. (ehkä kauhein kutsu syömään ikinä, jos toinen EI HALUA lammasta) But I mean it!
Kiitos, Aila! Kiva kuulla!
Me ollaan muutaman kerran ostettu Rekosta paikallisen tuottajan karitsan jauhelihaa ja se on ihan mieletöntä (ja varmaan ihan mielettömän elitististä, jos on Hesaria uskominen, vaikka ei sen kalliimpaa olekaan).
Syksy+mausteet=wuhuu!
Kiitos, Minna!
Sopii pikaiseen ruoanlaittoon erinomaisesti!
Luulen, että teidänkin sakki sellaista välillä kaipaa.
Kiitos, Lotta!
Flatbread-tyyppinen annos oli loistava. Riisiä ei kyllä kaivannut lainkaan.
No sano! NAM!
Kiitos, Juulia! Aloin vastaamaan kommentteihin hänniltä ja Jenni oli huomannut saman. Inkiväärikodat olisikin mielenkiintoisia tuttavuuksia. Erityisesti vihreinä 🙂
No mutta bää!
Toimii tämä muillakin lihoilla.
Kiitos, Minttu!
INKIVÄÄRIKOTA! Voi jessus. Kiitos, Jenni!
Hetkinen, mikäs se tuollainen vihreä inkiväärikota on? Herkullisen kuuloinen resepti!
Loistoidea toi curryn tarjoaminen naanleivän päällä!
Muuten hyvä ja kuvat kauniita, mutta ei lammasta !! 🙂
Kiitos, suosittelen kyllä kokeilemaan, jos karitsan jauheliha on muutenkin käytössä.
Tämä kuullostaa todella herkulta! Nam!
…mutta onkohan sulle eksynyt tuonne pieni virhe? Vihreät inkiväärikodat = vihreitä kardemummankotia?
Intialaisilla mausteilla ei voi tulla kuin hyvää ja sopii hyvin syksyyn! Hyvän kuuloinen ohje!
Karitsan jauhelihalla tämä on varmaan huippuhyvää. Syksyllä kaipaa tällaisia mausteisia ruokia!
Näyttää ja kuulostaa hyvältä!
Usein on curryruokia tullut tehtyä, mutta ei muuten koskaan jauhelihasta. Hyvä vinkki minulle, kiitos.
Aika hauska idea tuo flatbread-tyyppinen tarjoilu riisin sijaan, hienon näköinen annos!
Intialainen ruoka on niiiin hyvää ja naan-leipä, nam!
Nam,nam… meillä ei ole viime aikoina käytetty jauhelihaa muuten kuin karitsanjauhelihapulliin… tällä saisi ehkä vaihtelua. Näyttää herkulta.
Oi, kyllä!
Rakastan myöskin intialaista ruokaa. Ja kotitekoiset naan-leivät, uuuuuh 🙂
Just noin! Kuulostaa suunnitelmalta!
Nälkä, mikä ihana tekosyy 😀
Tähän on aikaa arkenakin. Ja kun tekee reilun satsin, riittää seuraavillekin päiville. Tämä vaan paranee tekeytyessään.
Tämä menee testiin, näyttää juuri oikealta ruoalta kylmään syksyyn 🙂
voi lääääh! Intialainen on meiän ihan suosikkisuosikkilemppari syksyn ja talven ruokaa ja sitä tuleekin tehtyä ainakin kerran viikossa. Näyttää niin kutsuvalta, ja myös nuo naan-leivät. Niihin vasta olenkin heikkona. Nyt poistun täältä ennenkuin kuola alkaa valua ;). hihi.
Intialaista!! Ihanaa, tätä pitää kokeilla. Ja tuo naan-leipä siihen kylkeen.
Ooooo, täältäkin! Näyttää ihan todella todella hyvältä. Ja mulla onkin muuten ihan hirveä nälkä. 😀
Oooo! Currya tulee tehtyä liian harvoin kun etenkään arkena ei ole muka aikaa. Tää on varmasti ihan täydellinen ruoka lokakuun kylmyyteen.