|

Sienisuola

Vaikka et pitäisi sienistä, rakastat tätä suolaa. Kutsun tätä hyvällä syyllä keittiön taikapölyksi.

Sienisuolaa kolmessa lusikassa

Sienisuola kuuluu niihin asioihin, joita ei tiedä kaipaavansa ennen kokeilua ja koukuttumista. Ripaus umamista sienisuolaa munakkaaseen, uunissa paistettaville perunalohkoille tai tomaattikastikkeeseen. Ilmiömäinen teho.Suola muistuttaa kerran helsinkiläisestä herkkukaupasta ostamaani umanisuolaa, jossa oli suolan ja siitakesienen lisäksi merilevää.

Sienisuolan valmistin kolmen ainesosan sijaan vain kahdesta raaka-aineesta: kuivatuista sienistä ja merisuolasta. Jauhoin kuivattuja suppilovahveroita morttelissa hienohkoksi jauhoksi, lisäsin mortteliin myös merisuolan ja jatkoin työstämistä. Koostumuksesta tuli kaunista kuin kuuma rantahiekka.

Suola korostaa ruoan ominaismakuja pullistelematta sienimäisyydellään. Parhaimmillaan suola on mielestäni pöytämausteena tai ruoan viimeistelyssä. Toki sitä voi käyttää myös tavallisen suolan tavoin ruoanlaitossa. Pieni määrä sienisuolaa ei tuo ruokaan juurikaan sienen makua, joten se sopii myös niille kummajaisille, jotka eivät sienistä välitä. Mutta syvistä mauista tykkää kaikki, ja sienellä maustettu suola antaa ruoan mauille hieman tuulta siipien alle. Kullanruskea suppilovahverosuola on sellaista keittiön kultaista taikapölyä.

Kokeile myös muita mainioita makusuolojani:

Sientenystävien kannattaa tutustua näihin sienireseptisuosikkeihini:

Sienisuolaa kolmessa lusikassa

Sienisuola

Keittiön umamista taikapölyä!
Esivalmistelu15 mins
Valmistusaika15 mins

Välineet

 • tehosekoitin tai mortteli

Raaka-aineet

 • 1 osa kuivattuja sieniä esim. suppilovahvero
 • 1 osaa hienoa merisuolaa

Tee näin

 • Hienonna kuivatut sienet tehosekoittimessa tai morttelissa jauhomaiseksi.
 • Lisää merisuolaa suurinpiirtein yhtä paljon kuin hienonnettua sientä on. Voit myös tuplata merisuolan määrän (eli 1 osa sienijauhoa ja 2 osaa merisuolaa).
 • Sekoita vielä tehosekoittimessa tai morttelissa huolellisesti.
 • Käytä sienisuolaa pöytämausteena tai lisää ruokaan tavallisen suolan tavoin.

29 Comments

 1. Oltiin Grönissä illallisella ja siellä tarjoiltiin ihan superhyvää sienisuolaa. En kysellyt ainesosia, vaan kotona myöhemmin googlailin ja löysin sun ohjeen. Heti tein ja tää itse tehtykin sienisuola on superhyvää!

 2. Ihan täydellinen idea: helppo, yksinkertainen ja toteutettavissa. Kokeiluun menee varmasti jossain kohtaa!

 3. Lihapata meni juuri uuniin, joten lähden tästä nyt metsään etsimään suppiloita! Tätä pitää kyllä testata! Voisi antaa vaikka joululahjaksi.

 4. Mun työkaveri aina puhuu jostain sienistä, joita käytetään sirotemausteena kuivattuina ja jauhettuina, ilman suolaa siis, mutten millään muista mikä sieni se on.
  Tämä olis kyllä mainio lahjaidea.

 5. No mä arvasin, että löytyy joku syy miksi olis pitäny kuivatakin sieniä, eikä lyödä vaan pakkaseen!

 6. Mä tein kesällä lipstikkasuolaa. Sienisuola olis varmaan syksyn makumaailmaan ihan täydellinen.

 7. Meillä käytetään lähinnä omatekoista yrttisuolaa (kaikkeen) ja nyt tätä. Umamisuola on ihanaa, mutta jostain syystä se ei ole jäänyt vakikäyttöön. Ensin en raatsinut sitä käyttää ja sitten en enää muistanut koko purkkia 🙂

 8. Oi, tämä on taatusti ihanaa! Mulla oli jossain vaiheessa hurahdus maustettuun suolaan ja kaapista löytyi niin prosciuttosuolaa kuin vaniljasuolaakin. Umamisuolaan olen jäänyt täysin koukkuun. Tätä on siis testattava 😀

 9. Yrttisuola on ihanaa! Käytän sitä leivontaa ja kaurapuuroa lukuun ottamatta oikeastaan kaikkeen. Mitä yrttejä laitat suolaan?

 10. Sienijauhetta on tullut harrastettua, suolan joukkoon en ole muistanut laittaa. Monenlaisia yrttisuoloja ym. tuli tehtyä tänä syksynä, viimeisistä sadoista.
  Varmasti herkkua tämä!

 11. Mahtavaa! Kiva kuulla. Kuivista suppiksista tämä syntyykin hetkessä.

 12. Sienijauhe on myös loistavaa (vaikka se kuulostaakin lähinnä joltain trippihommalta)! Sienisuola tuo tietysti kaksi hyvää yhdessä.

 13. Loistava idea! Joskus olen sekoittanut jauhettuja sieniä sellaisenaan ruokiin mausteeksi, mutta tätä täytyy kokeilla myös.

 14. Suosittelen! Ripottelin sienisuolaa juuri keitetyn kananmunan päälle. Ihan loistavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti