| |

Korvasienimuhennos

Herkullinen korvasienimuhennos on kevään ja alkukesän odotetuin herkku.

Korvasienimuhennos

Sienet saavat aina hymyn huulilleni. Ne kuuluvat niihin raaka-aineisiin, joita arvostan kuuhun ja takaisin. Sienimetsät kymmenen mutkan takana ja taikametsässä ovat pala lapsuuteni kultahippuista muistoarsenaalia. Koskaan ei ollut minnekään kiire, ja eväitä oli aina riittävästi. Ja kun sienet oli yhdessä poimittu, oli niiden syöminen yhdessä nautinnoista suurin.

Korvasienet, nuo keväisen metsän muhkuraiset kultakimpaleet, ovat käsittelyltään hieman vaativia tapauksia, mutta maultaan niin hurmaavia, että putsauksen ja tuplaryöppäyksen tekee ilolla. Ensimmäiset sienet ilmestyvät yleensä samaan aikaan hiirenkorvien kanssa, ja satokausi kestää juhannusjuhlien tietämille.

Yksi asia on syytä aina korvasienistä puhuttaessa kerrata: Korvasieni on erittäin myrkyllinen sieni ilman oikeanlaista käsittelyä. Mutta oikein käsiteltynä sieni on yksi herkullisimpia Suomen metsistä löytyviä sieniä. Evira ohjeistaa keittämään sienet kahteen kertaan väljässä vedessä (sieniä 1 osa, vettä 3 osaa). Vesi vaihdetaan ennen toista keittämistä, ja keitinvesi heitetään pois. Jos sienet metsäntuoreet kuivataan, on ne silti erittäin tärkeä keittää kahteen kertaan liottamisen jälkeen ennen ruoaksi valmistamista.

Kun korvasienet on käsitelty, sukelletaan herkullisen korvasienimuhennoksen kimppuun. Korvasienimuhennoksen resepti on niin helppo, että se valmistuu ennen kuin uudet perunat ovat edes keittyneet kypsiksi. Se on myös ruoka, jossa en kermaa säästele. Kerman ja sienien lisäksi laitankin kastikkeeseen vain sipulia ja suolaa, hieman jauhoja suurustukseen. Näin korvasienten upea maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Resepti

Korvasienimuhennos

3–4 annosta

 • 300–400 g tuoreita korvasieniä 
 • 1 pieni sipuli 
 • tilkka öljyä kuullottamiseen
 • 2 tl vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
 • 2 dl kuohukermaa tai kaurakermaa
 • suolaa

 1. Käsittele korvasienet huolellisesti Eviran ohjeiden mukaan. Kun sienet on käsitelty, purista niistä liika vesi pois.
 2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia keskilämmöllä pienessä määrässä öljyä muutama minuutti eli kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. 
 3. Lisää hienonnetut sienet ja kuullota vielä pari minuuttia. 
 4. Ripottele vehnäjauhot sienten päälle. Sekoita, jotta jauhot sekoittuvat tasaisesti sieniin. 
 5. Lisää kerma ja hauduta välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. 
 6. Jos kastike on liian paksua, voit ohentaa sitä tilkalla kermaa tai maitoa. 
 7. Mausta suolalla. Tarjoa esimerkiksi uusien perunoiden kanssa.

4 Comments

 1. Ihan parasta! Great minds, todellakin 🙂

  Korvasienidiileri <3

 2. Oulun korvasienitilannetta en tiedä, nämä tuli ymmärtääkseni Kainuun puolelta. Mutta ihan rutikuivaa täällä ei kyllä ole.

  Jospa vettä tulisi teillekin sen verran, että kantsuja ja muita herkkuja olisi kerätä asti.

 3. Siis eikä, ihan tismalleen sama resepti (vegaaniversiona) tulossa mullakin tänään 🙂 Great minds!

  Onni on oma korvasienidiileri <3

 4. Korvasienimuhennos on todellakin parasta ikinä. Tuli ihan himo, kun katsoi tuota kuvaa. Harmi, ettei tänä vuonna täällä korvasieniä tule. Maasto on rutikuivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.