Sienirisotto syntyy muutamasta raaka-aineesta. Ja muutamalla kikalla niistä syntyy jotain maagisen hyvää. Tällä reseptillä onnistut risotossa varmasti.

Risotto on yksi niistä ruoista, johon kaapissa on liki aina tarvikkeita. Tarvitaan vain risottoriisiä, kasvislientä, hieman valkkaria tai vaikka sitruunamehua, parmesaania ja jotain makua – tällä kertaa sieniä. Sienirisottoon voit valita mieleisesi sienet – metsäsienissä makua on eniten.
Blogista löytyy aika monta risottoreseptiä joista valita. Jos sienirisotto on jo tuttu juttu – tai ei sinun juttu lainkaan – ,kokeile siis näitä reseptejä.
- Tomaattirisotto
- Punajuuririsotto
- Sitruunarisotto
- Paras parsarisotto (tee tätä vain parsakaudella)
- Chorizorisotto
Risoton valmistus
Olen aiemmin kirjoittanut risoton valmistuksen tärkeimmistä kikoista. Minun mielestä niitä on kaksi. Tärkeää on käyttää mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita. Sillä kun aineksia on vähän, niillä on aivan erityisen tärkeä rooli. Valitse siis hyvä kasvisliemi ja laadukas risottoriisi – molempia löytyy ihan tavallisesta ruokakaupasta.
Toinen tärkeä asia on antaa risotolle kyytiä. Sekoita risottoa aika ajoin hyvin voimakkaasti, jotta tärkkelys irtoaa riisistä ja tekee risoton rakenteesta kermaisen oloisen, vaikka ruoassa kermaa ei olisikaan. Muista myös lisätä kasvisliemi kiehuvan kuumana pienissä erissä.
Sienirisotoon voit valita sienet saatavuuden ja mieltymyksesi mukaan. Kuvan risotossa on käytetty mustatorvisieniä, mutta yhtä lailla suppilovahverot, kantarellit, tatit tai limanuljaskat sopivat risottoon mainiosti.
Testaapa marinoituja sieniä lempeän sienirisoton päällä:

Sienirisotto
Raaka-aineet
- 4 dl risottoriisiä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 10 cm purjoa tai 1 sipuli
- 2 dl valkoviiniä
- 8–10 dl kuumaa kasvislientä
- kourallinen esikäsiteltyjä sieniä
- kourallinen parmesaania raastettuna
- suolaa
Tee näin
- Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
- Hiennonna purjo ja kuullota sitä öljyssä keskilämmöllä, kunnes sipuli on pehmeää.
- Lisää riisit, sekoita ja anna riisien lämmetä.
- Kaada joukkoon valkoviini. Sekoita ja anna viinin imeytyä riiseihin.
- Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin voimakkaasti välillä.
- Lisää esikäsitellyt sienet hienonnettuna.
- Kun riisi on liki kypsää, lisää kourallinen raastettua parmesaania sekä hieman lientä ja pyöräytä sekaisin.
- Maista suola, säädä tarvittaessa ja tarjoa heti.
Hei
Sain eilen kuivattuja suppilovahveroita lahjaksi. Etsin nyt niille reseptiä, kun ovat minulle vieraita kuivana käytettynä. Miten voin hyödyntää ne risottoon tai mitä tulee ottaa huomioon käytettäessä kuivattuja suppiksia?