| | | | |

Sienirisotto

Sienirisotto on tehty kaupallisessa yhteistyössä Meiran kanssa.

Risotto syntyy muutamasta raaka-aineesta. Ja muutamalla siitä tulee aivan maagisen hyvää. Tällä reseptillä onnistut risotossa varmasti.

Sienirisotto valmistuu muutamasta raaka-aineesta. Kokeile helppoa reseptiä.

Risotto on valkoisella lautasella, jossa on kultainen reuna. Kuva on otettu ylhäältäpäin.

Risotto on yksi niistä ruoista, johon kaapissa on liki aina tarvikkeita. Tarvitaan vain risottoriisiä, kasvislientä, hieman valkkaria tai vaikka sitruunamehua, parmesaania ja jotain makua – tällä kertaa sieniä. Sienirisottoon voit valita mieleisesi sienet joko kaupasta tai metsästä. metsäsienissä makua on eniten.

Risoton valmistus

Risoton valmistuksessa on pari kikkaa, jotka on hyvä muistaa. Tärkeää on käyttää mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita. Sillä kun aineksia on vähän, niillä on aivan erityisen tärkeä rooli. Valitse siis hyvä kasvisliemi – tai keitä liemi itse ja mausta merisuolalla ja yrteillä – ja laadukas risottoriisi.

Toinen tärkeä asia on antaa risotolle kyytiä. Sekoita risottoa aika ajoin hyvin voimakkaasti, jotta tärkkelys irtoaa riisistä ja tekee risoton rakenteesta kermaisen oloisen, vaikka ruoassa kermaa ei olisikaan. Muista myös lisätä liemi kiehuvan kuumana pienissä erissä.

Sienirisotoon voit valita sienet saatavuuden ja mieltymyksesi mukaan. Kuvan risotossa on käytetty suppilovahveroita, mutta yhtä lailla kantarellit, tatit tai limanuljaskat sopivat risottoon mainiosti. Muistathan olla tarkkana metsäsienten kanssa: Käytä vain niitä sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäviksi. Voit käyttää risotossa myös kaupasta löytyviä sieniä.

Sienten maustaminen

Perinteisesti sienet maustetaan hyvin lempeästi, usein vain suolalla, ehkä mustapippurirouheella. Mutta sienet suorastaan rakastavat niiden makua korostavia yrttejä, jotka tuovat ruokaan lisää makusävyjä. Sieniruokiin kannattaa kokeilla yrteistä ainakin Meiran kuivattua persijaa ja timjamia – niitä tässä risotossakin on. Mustapippurin sijaan käytin ihanaa täyteläistä pippurisekoitusta.

Sienet sopivat hyvin myös mausteisempiin ruokiin. Kokeile ainakin näitä reseptejä:

Sienirisotto valmistuu muutamasta raaka-aineesta. Kokeile helppoa reseptiä. Risotto on valkoisella lautasella, jossa on kultainen reuna. Kuva on otettu ylhäältäpäin.

Sienirisotto

Sienirisotto on helppo ruoka, johon tarvitaan vain muutama raaka-aine.
Esivalmistelu10 minutes
Kypsennys25 minutes
Valmistusaika35 minutes
Annokset: 4

Raaka-aineet

  • 4 dl risottoriisiä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 dl valkoviiniä
  • 8–10 dl kuumaa kasvislientä
  • kourallinen esikäsiteltyjä sieniä hienonnettuna
  • Meira merisuolaa
  • 3/4 tl Meira persiljaa
  • 3/4 tl Meira timjamia
  • muutama rouhaisu Meira täyteläinen pippuriseosta
  • kourallinen parmesaania tai kasviperäistä juustoa
  • 2 rkl ranskankermaa tai vastaavaa kasviperäistä tuotetta (voi jättää pois)

Tee näin

  • Kuumenna kasvisliemi valmiiksi toisessa kattilassa.
  • Hiennonna sipuli ja kuullota sitä öljyssä keskilämmöllä, kunnes se on pehmeää.
  • Lisää riisit, sekoita ja anna riisien lämmetä.
  • Kaada joukkoon valkoviini. Sekoita ja anna viinin imeytyä riiseihin.
  • Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin voimakkaasti välillä.
  • Lisää esikäsitellyt sienet hienonnettuna.
  • Lisää mausteet ja sekoita.
  • Kun riisi on liki kypsää, lisää kourallinen raastettua parmesaania sekä hieman lientä ja pyöräytä sekaisin. Lisää halutessasi myös ranskankermaa.
  • Maista suola, säädä tarvittaessa ja tarjoa heti.

Vinkit!

Esikäsittele sienet sienilajin mukaan. Esimerkiksi kantarellit, tatit, suppilovahverot ja mustatorvisienet paistetaan pannulla. Rouskut ryöpätään ja korvasienet ryöpätään väljässä vedessä vähintään kahdesti välillä vesi vaihtaen.

Seuraathan Kokkipotteja jo Instagramissa!