| | |

Nopea meksikolainen kanakeitto

Meksikolaiset maut ovat olleet meidän keittiössämme tänä syksynä vahvasti läsnä. Ehkä mitään autenttisuuden juhlaa emme ole päässeet viettämään, mutta jos maut ovat samaan aikaan tuhteja ja raikkaita, sävyt syviä ja ruoka arkeen sopivan simppeliä valmistaa, on paketti just hyvä.

Ensimmäisellä kerralla kanakeitto syntyi niistä raaka-aineista, joita kaapissa oli. Olimme jo taipumassa noutoruokaan, kunnes päätin, että kai minä nyt jotain täältä taion. Ja simsalapim vaan. Vihanneslokerossa oli tuoretta kotimaista maissia – sitä on tänä vuonna syöty paljon – ja kuivakaapissa purkki mustapapuja ja kourallinen maissilastuja. Pakastimesta taas löytyi pari broilerin rintafilettä. Päälle laitettavat yrtit ja kasvikset ovat omaa satoa. Lopputuloksena oli keitto, joka jää varmasti elämään arkiruokalistallemme.

Täyteläisen maun lisäksi parasta on, että keitto valmistuu puolessa tunnissa. Broileri toimii keitossa hyvin, mutta lisäämällä toisen purkillisen mustapapuja, voi lihan jättää poiskin. Tomaatti ja avokado ovat keiton raikkaina lisäkkeinä loistava pari, eikä liemessä rapean ja suuhun sulavan pehmeän yhdistelmäksi tekeytyviä maissilastuja voi latoa keittoon liikaa.

Resepti

 

 

 

 

Meksikolainen kanakeitto

neljälle

ainesosat

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl öljyä

2 broilerin rintafilettä

noin 2 tl jeeraa eli juustokuminaa jauhettuna

1 1/2–2 tl (savu)paprikajauhetta 

3 rkl tomaattipyrettä

hieman tuoretta chiliä tai chilitahnaa

12 dl kasvislientä

2 maissintähkää (tai 1 pss pakastemaissia)

noin 200 g keitettyjä mustapapuja (säilyke)

1–2 tl hunajaa tai sokeria

noin puolikkaan limetin mehu

hieman suolaa

lisäksi 

tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa

avokadoa ja/tai kirsikkatomaatteja

maissilastuja

ranskankermaa



valmistusohjeet

Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Laita kattilaan öljy sekä sipulisilput. Kuullota keskilämmöllä muutama minuutti. Nosta lämpöä ja lisää kuutioidut broilerin rintafileet. Paista lihakuutioihin nopeasti hyvä pinta, lisää jeera, savupaprika, tomaattipyre sekä chili. Sekoita, jotta mausteet tarttuvat lihoihin. 

Lisää kasvisliemi sekä tähkästä leikatut maissinjyvät ja kypsät mustapavut valutettuina. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Mausta keitto limetin mehulla, pienellä määrällä hunajaa tai sokeria sekä suolalla. Tarjoa keiton kanssa tuoretta korianteria, avokadoa ja/tai kirsikkatomaatteja sekä maissilastuja ja halutessasi myös ranskankermaa.


_____



Similar Posts

11 Comments

  1. Tämä kuulostaa ruoalta, jota mun on pakko tehdä mökillä! Mausteista ja lämpöistä lohturuokaa kotoisista aineksista. kiitos taas inspiraatiosta.

    -Savusuolaa, Janica

  2. Parhaimmillaan palkitsevaa. Hyvistä raaka-aineista ei saa oikein tekemälläkään huonoa.

  3. Kuulostaa loistosuunnitelmalle!
    Minä aina suunnittelen tekeväni keittoja lounaaksi ja sitten huomaan syöväni kotilounaaksi kikherneitä 😀 Perus.

  4. Kotimainen maissi on ihan mieletön raaka-aine! Nyt sitä on ollut saatavavilla hyvin, edellisvuosina on joutunut hakemaan urakalla – tai kurvaamaan Kuopion torille, siellä sitä myy ihana Kaikontarha.

  5. Simsalabim! Yksi parhaista ja palkitsevimmista ruuanlaittotavoista.

  6. Ai että miten herkullisen kuuloista! syön usein keittoja lounaaksi kotona, tämän laitan todo-listalle 🙂

  7. Nam! Minä olen haaveillut jo pitkään kanakeitosta ja tässä olikin mielenkiintoinen vaihtoehto! Ja sopisi tämä hyvin vaikkapa mexicolais-iltamiin alkupalaksi.

  8. Ihanan kuuloinen keitto! Kotimainen maissi on vienyt kieleni mennessään tänä vuonna lopullisesti, ihan huippuraaka-aine.

  9. Kuulostaa ihan täydelliseltä syksyruoalta! Tätä pitää tehdä lähiaikoina 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.