|

Itse tehty yrttisuola

Suola ja yrtit ovat mausteista monikäyttöisimmät. DIY-yrttisuola on näiden yhdistelmä, joka tekee ruoasta aina astetta parempaa.

Kuva on liki täynnä yrttien lehtiä. Leikkuulaudalla on kupissa sormisuolaa sekä vanhat sakset

Olen testannut erilaisia tapoja ja ohjeita parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Vuosia sitten päädyin reseptiin, jonka jaan nyt teille – tällä suolalla maustat kaikki ruoat kaurapuuroa lukuun ottamatta.

Suola on myös helppo tapa säilöä yrttejä syksyn ja talven varalle. Yrtit luovat ruoille upeaa makupohjaa, joten usein yrttisuolan lisäksi juuri muita mausteita tarvitakaan. Suola on myös mainio pieni tuliainen tai vaikka joulun ajan muistaminen.

Leikkuulaudalla on sormisuolakippo, vanhat sakset ja yrttejä. Vaalealla pöydällä on yrttejä.

Hyvä aika valmistaa yrttistä suolaa on kesä ja alkusyksy, kun yrtit ovat rehevimmillään. Yrtteineen huolella kuivattu suola säilyy pitkään, joten voit tehdä suolan nyt kesällä ja käyttää – ja antaa ruokalahjaksi – vaikka pikkujouluissa.

Voit käyttää suolaan oikeastaan juuri niitä yrttejä, joista pidät. Toki vahvojen yrttien, kuten rosmariinin tai salvian kanssa kannattaa olla helläkätinen. Minusta paras yrttisekoitus on basilikan, lehtipersiljan ja timjamin muodostama vahva pohja, johon laitan lisäksi ripauksen minttua ja rosmariinia, joskus mökiltä tuotua liperiä eli lipstikkaa. Käytännössä siis laitan juuri niitä yrttejä, joita terassilla ja pihalla kasvaa.

Suosittelen testaamaan myös näitä maustettuja suoloja – hurmaa oman keittiön väki tai anna lahjaksi ystäville ja arjen sankareille.

Vihreää yrttisuolaa kahvallisessa kulhossa sekä pienessä keraamisessa kulhossa ja lahjapussissa.
Kuva on liki täynnä yrttien lehtiä. Leikkuulaudalla on kupissa sormisuolaa sekä vanhat sakset

Yrttisuola – helppo ohje

Yrttisuola on keittiön yleismauste, joka korostaa ruoan makuja ja tuo ruokaan ripauksen kesän vehreyttä.
Esivalmistelu20 mins

Välineet

 • tehosekoitin, blenderi tai terävä veitsi

Raaka-aineet

 • 1 osa yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, persilja, timjami)
 • 1–2 osaa osaa suolaa (hieno tai karkea merisuola tai sormisuola)

Tee näin

 • Huuhtele ja ravista yrtit kuiviksi tarvittaessa. Voit käyttää yrteistä lehtien lisäksi pehmeät varret. Poista puutuneet varret.
 • Hienonna yrtit tehosekoittimessa tai blenderissä. Jos sinulla ei ole sopivaa konetta, voit hienontaa yrtit veitsellä niin pieneksi silpuksi kuin pystyt.
 • Yhdistä yrttisilppuun tilavuudeltaan saman verran tai hieman enemmän suolaa. Voit käyttää suolan käyttötarkoituksen mukaan hienoa merisuolaa, karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa.
 • Sekoita yrtit ja suola.
 • Laita suola kuivumaan laakean astian päälle. Voit laittaa alle leivinpaperia tai talouspaperia.
 • Anna suolan kuivua rauhassa huoneenlämmössä. Sekoittele sitä ohikulkiessasi, jos muistat.
 • Kun yrttisuola on täysin kuivaa, laita se purkkiin ja säilytä kuten säilytät mitä tahansa suolaa.

Vinkit!

Sormisuolaa on erityisen kiva antaa lahjaksi, koska se on käyttövalmis ja kaunis pöytämauste. Arkisuolaksi käy hyvin edullinen karkea merisuola, jos olet tottunut käyttämään suolamyllyä tai hieno merisuola.

Seuraa Kokkipotteja myös Pinterestissä!

12 Comments

 1. Minä olen joko ihan blenderin sekoittimella hinontanut ja säilönyt purkkiin tai sitten huhmareella

  t Kirsi

 2. Olen tykännyt chilimyllystä tosi paljon. Tosin siinä on vielä "alkulataus" päällä eli en ole noita omia sillä vielä jauhanut. Ne alkuperäiset oli nimittäin aika tymäkkää tuotettta, kuluu suhteellisen hitaasti…

  Palaan raportoimaan, kun omat chilit menee sisään. Mutta tähän mennessä on siis ollut erittäin mainio.

 3. Hyvä, Tusla, että sinulla on kokemusta chilimyllystä. Toimiiko se hyvin kuitenkin chilinsilppuamisessa?

  Touch on ollut pomminvarma ördesuolan kanssa, ei ongelmia.

  Yrtit kukoistaa, jos turaaja muistas kastella purkkeja 🙂

 4. Mulla on tuo chilimylly ja se on kyllä eri kätevä. Mutta epäilen, että se ei ehkä tykkää tuosta suolasta. Siinä on sellaiset härpättimet ennen sitä varsinaista jauhinosaa, silppuaa sitä chilipalkoa pienemmäksi. Se Hackmanin Touch voi olla parempi vaihtoehto ja ylläri, sekin mulla on… Tai sitten tosiaan tuo mortteli. Se ainakin jauhaa!

  Ainakin tällä hetkellä yrtit todells kukoistaa!

 5. Sauvajyvänen, äkkiä yrttien luo!

  Tällä hetkellä tutkimusasetelmat näyttää siltä, että versio II on johdossa. Tuoksu huumaa ja väri on heleän vihreä.

 6. Tätä pitää kokeilla ensi tilassa, eli heti jahka pääsen mökiltä yrttien luokse. Kiitos!

 7. Yrttisuola on meillä jauhettu Hackmannin Touch -mylly, joka on toiminu kyllä ihan moitteetta. Laitan suolan myllyyn vasta kun se on ihan kuivaa.

  Minun mielestä Peugeotilta on tullu mylly, joka on tarkoitettu kuivattujen chilien jauhamiseen, sen luulisi myös toimivan. Niin, ja morttelihan toimii aina.

 8. Ihan uteliaisuudesta, mutta mistä myllystä tuo suola on tullut läpi? Eiks ne yrtit jotenin tuki koneistoa, kun ovat sellaista pientä muhjua?

 9. Tämä on automaattinen tilausvahvistus. Tilauksenne toimitetaan ensi tilassa 😉

  Hihii!

 10. Jos otatte tilauksia vastaan, niin tilaisin yrttisuolaa ainakin kaksi kertaa enemmän, kuin viime vuonna sitä sain:) Eikä väliä kumpi tyyli… Loistavaa kamaa, kuten olen ennekin täällä ja muuallakin mainostanut!!! Jos tilauksia ei oteta vastaan, kirjoitan pukille tai käytän isosiskon valtuuksia;)Johanna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Arvioi resepti